TOTALNI VODIČ

Građani danima postavljaju niz pitanja o blokovskom parkiranju. Ovdje imate sve ključne odgovore

Saznajte sve o novom modelu naplate kako biste 26. listopada dočekali spremni

S novom podjelom po blokovima uvode se brojne promjene za vozače

 Grad Zagreb, Nera Simic/CROPIX

Ostalo je još jako malo vremena do trenutka kad će na snagu u Zagrebu stupiti novi model naplate parkiranja, takozvano blokovsko parkiranje, no velik dio građana, onih koji koriste takozvane povlaštene parkirne karte PPK, prepuni su pitanja na koje nemaju odgovore.

Mnogo toga, naime, još uvijek je nejasno - od načina kako će u praksi funkcionirati mogućnost kupovine karte za susjedni blok do toga što s onim korisnicima koji su već kupili karte do kraja godine i sada ne znaju hoće li im one i na koji način vrijediti.

image
Nera Simic/CROPIX

Jutarnji list zamolio je Zagrebački holding da nam odgovori na sve nedoumice koje građani imaju, a koje smo obuhvatili u sve skupa 17 pitanja. U nastavku saznajte sve o novom modelu naplate kako biste 26. listopada dočekali spremni.

Može li se kupiti više od jedne povlaštene karte po kućanstvu?

Može, isto kao i do sada. Svaki korisnik povlaštene parkirališne karte (PPK) za svako vozilo može kupiti povlaštenu parkirališnu kartu.

Ukoliko u kućanstvu dva automobila imaju povlaštenu kartu i nalaze se na rubu blokova, mogu li kupiti kartu za različite blokove?

Mogu, jedno vozilo može naprimjer zatražiti kupnju za blok 6, a drugo vozilo za blok 7. S tim da je potrebno napomenuti da će važeće PPK automatski biti prebačene na onaj blok kojemu pripadaju prema prijavljenoj adresi prebivališta ili boravišta. Pa tako ako korisnici imaju, primjerice, godišnju PPK koja vrijedi do kraja ove godine, i žele je prebaciti na susjedni blok, trebaju Zagrebparkingu podnijeti zahtjev za promjenu bloka.

Koliko iznosi mjesečna cijena povlaštene karte za prvu, koliko za drugu, koliko za treću zonu?

Cijene povlaštenih parkirališnih karata neće se mijenjati, a korisnici PPK plaćat će cijenu PPK za onu zonu unutar koje se nalazi njihov parkirališni blok. Cijene su 13.30 eura za I. zonu, 5.30 eura za II. zonu i 3.30 eura za III. zonu.

image

S novom podjelom po blokovima uvode se brojne promjene za vozače

Grad Zagreb

Hoće li broj izdanih PPK odgovarati ukupnom broju parking mjesta ili će svi koji ostvaruju pravo na kartu moći kupiti PPK?

Svrha blokova je osloboditi dodatna mjesta za stanare i uvesti red u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Smanjenjem prostornog obuhvata pojedine parkirališne karte, očekuje se da će se smanjiti i broj podnositelja zahtjeva za PPK. Naime, zbog promjene Općih uvjeta, pravo na kupnju PPK više neće imati vlasnici nekretnina unutar zone naplate i kontrole parkiranja koji u njima nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

Ukoliko sam dosad bio crvena, a sada postao žuta zona, znači li to da mi pojeftinjuje mjesečna karta?

Da.

Ukoliko su neke prve zone sada postale druge, znači li to da u njima pojeftinjuje i cijena karte po satu te obrnuto (druga zona postala prva)?

Da.

Ukoliko sam tri dana prije primjene blokovskog parkiranja kupio mjesečnu PPK po trenutnoj cijeni, hoće li mi ona vrijediti do isteka?

Da, vrijedit će, ali od 26. listopada ne više za zonu, već za blok u kojemu korisnik PPK ima prijavljeno prebivalište ili boravište.

Kako će djelatnik Zagrebparkinga znati za koji sam blok kupio mjesečnu kartu?

Nadogradnjom informacijskih sustava podružnice Zagrebparking djelatnik podružnice automatski će imati informaciju o pripadajućem bloku u kojem pojedini automobil ostvaruje pravo na povlaštene uvjete parkiranja.

Kako će se formalno-pravno određivati tko živi na rubu bloka, hoće li biti propisana neka udaljenost? Hoće li građani koji žele kupiti kartu za susjedni blok morati predavati posebni zahtjev ili će im to automatski biti omogućeno prilikom kupovine karte?

Svim korisnicima će biti ponuđena mogućnost kupnje karte za blok u kojem imaju prebivalište ili boravište ili za susjedni blok, ukoliko mu navedeni blok ne odgovara, a nalazi u istoj ili nižoj (jeftinijoj) zoni parkiranja, no korisnik će po svakom pojedinom vozilu moći kupiti kartu samo za jedan blok. Pritom, treba naglasiti da će se PPK automatski prebaciti bloku u kojem korisnik ima prebivalište ili boravište, a ukoliko korisnik želi da njegova PPK vrijedi za susjedni blok, morat će podnijeti odgovarajući zahtjev podružnici Zagrebparkinga.

image
Nera Simic/CROPIX

Kako će sustav prilikom online kupovine karte prepoznavati kojem bloku pripadam?

Sustav prilikom online kupovine parkirališne karte automatski prepoznaje pripadajući blok, prema prijavljenoj adresi boravišta ili prebivališta.

Hoću li morati ostavljati svoju adresu i ukoliko hoću, kako će sustav znati da sam mu dao točnu adresu?

Jednom godišnje, osoba koja ostvaruje pravo na povlaštene uvjete parkiranja dužna je dostaviti dokumentaciju kojom se to pravo dokazuje, a na temelju čega mu se izdaje autorizacija za korištenje PPK koja traje 12 mjeseci. Sustav će aktualne PPK automatski prebaciti i pridružiti pojedinim blokovima.

U općim uvjetima Zagrebparkinga stoji da će se osobama koje ispunjavaju pravo na PPK karta izdati za najdulje 12 mjeseci od dana odobrenja zahtjeva. Koliko ću morati čekati na odobrenje zahtjeva i kako će Zagrebparking stići odobriti sve zahtjeve do 26. listopada?

Korisnici koji će nakon 26. listopada imati važeću PPK, izdanu za pojedinu zonu, neće morati poduzimati dodatne korake za ponovno izdavanje PPK, već će se valjanost njihove PPK automatski prebaciti s razine pojedine zone na razinu pripadajućeg parkirališnog bloka.

Hoće li vlasnici tvrtki unutar blokova također moći kupiti povlaštenu kartu?

Novim pravilima za izdavanje PPK, ne mijenjaju se uvjeti za njihovo izdavanje pravnim osobama, a blokovsko parkiranje jednako se odnosi na njih kao i na građane.

Ukoliko imam mjesečnu PPK za prvu zonu, hoću li s njom moći parkirati u drugoj zoni?

Ne.

Hoće li opet biti moguće kupiti povlaštenu kartu za više od jednog mjeseca, a manje od godine dana?

Da, mjera ograničavanja kupnje PPK na mjesec dana uvedena je u prijelaznom razdoblju, a od 26. listopada ponovno će biti moguće kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za rok do godinu dana.

Neki blokovi koji su prije bili prva zona sad postaju druga te će u njima biti jeftinija i povlaštena, ali i klasična karta. Kako ćete spriječiti pritisak dnevnih vozača na "jeftinije zone" i neće li vlasnicima PPK u tom slučaju biti otežano pronaći parking mjesto?

U prilagodbi pojedinih parkirališnih zona blokovskom sustavu parkiranja, došlo je do manjih promjena u strukturi samih zona, koje ne bi trebale značajno utjecati na pronalazak parkirališnog mjesta.

Početak novih pravila najavljen je za 26. listopada. Znači li to da 26. listopada već moram imati kupljenu PPK kartu po novim pravilima ili će postojati rok za prilagodbu?

Za korisnike povlaštenih parkirališnih karata koji već imaju kupljenu PPK, od 26. listopada 2024. godine postojeća PPK automatski postaje PPK koja vrijedi na razini bloka prema mjestu prebivališta odnosno boravišta. Korisnici važećih povlaštenih uvjeta parkiranja bit će i direktno obaviješteni o blokovskim promjenama, na više načina (putem SMS poruke, elektroničke pošte, ePK portala i mobilne aplikacije ZgPark), a kod automatske promjene važenja PPK, bitno je da korisnici provjere u koji blok, sukladno blokovskoj podjeli i njihovoj adresi prebivališta/boravišta, pripadaju. Informacije o tome dostupne su u Zaključku o popisu ulica po zonama i blokovima, kao i na web stranicama Zagrebparkinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 21:40