PODUZETNI DAZZLE

Indijski biznismen otvorio dućan u samom centru Zagreba, zavirili smo unutra: "Zaljubio sam se u Hrvatsku, ali nešto mi je nedostajalo..."

Od umaka i dodataka često se prodaju soja sos, ocat od šećerne trske i ljuti kečap
 /Cropix

Iz običnog turističkog posjeta našem glavnom gradu rodila se ljubav prema kulturi, ljudima i Dolcu. Kad se Dazzle Kaiser Dhunna 2019. u New Delhiju ukrcao na let za Zagreb, nije ni slutio da će nakon pet godina ovdje imati dva uspješna poduzeća. Jednog petka te davne pretkoronske 2019. godine našao se na Dolcu, gdje su ljudi pjevali i plesali, i to ga je osvojilo na prvi pogled.

Glavom su mu se počele vrzmati misli kako cijeli život prebaciti u Hrvatsku, što bi ovdje uopće mogao raditi, a zanimalo ga je i kako su Indijci prihvaćeni u Hrvatskoj. Tijekom boravka u Zagrebu susreo je na ulici nekoliko Indijaca koji su mu rekli kako ih većina ovdje dolazi raditi i da su zadovoljni.

image

Dazzle Kaiser Dhunna

Damjan Tadic/Cropix

Dazzle nije puno dvojio te se nakon godinu dana preselio u Zagreb i otvorio agenciju za nalaženje stranih radnika iz Indije, Nepala i Bangladeša. Posao mu nije bio stran jer je u Indiji vodio sličnu agenciju pa se brzo snašao i počeo povezivati nezaposlene Indijce s poslodavcima koji traže radnu snagu u Hrvatskoj.

Ipak, nedostajala mu je domaća kuhinja te je po potrebne sastojke redovito putovao u Austriju i Italiju. Poduzetnik je tome odlučio stati na kraj te je početkom mjeseca u Ilici 55 otvorio šarmantnu indijsku trgovinu Market Basket. Od ideje do realizacije prošlo je nešto manje od godinu dana, a vodio se time da nije jedini kojeg muči nedostatak indijskih proizvoda na hrvatskom tržištu.

image

Market Basket

Damjan Tadic/Cropix

U trgovini svira umirujuća indijska glazba dok nam Dazzle objašnjava što se od proizvoda najviše prodaje. Popularni su gotovi rezanci koje najčešće kupuju radnici jer se brzo i jednostavno pripremaju, u njih dodaju meso i imaju čitav obrok. Pokazuje nam i veliku policu s najpopularnijim indijskim čajevima po kojima je njegova rodna zemlja poznata.

Tijekom našeg posjeta u trgovinu dolazi yoga majstor Swami Brahamajnanananda, koji s police uzima čak šest staklenki sjemenki s natpisom "egusi". Objašnjava nam da se radi o oljuštenim sjemenkama dinje koje je probao ranije na svom proputovanju Indijom.

- Mogu se koristiti u slanoj i slatkoj varijanti, za juhe, variva, kao zgušnjivač... Egusi je zapravo termin za oljuštene sjemenke tikvovki koje se koriste i kao hrana i kao lijek - rekao je yoga majstor.

image

Proizvodi u Market Basketu

Damjan Tadic/Cropix

Dolazimo do niza polica popunjenih mahunarkama. U indijskoj se kuhinji koriste crna, smeđa i crvena leća ovisno o tome rade li umake ili juhu. Na polici se nalazi i nekoliko varijanti slanutka od čega Dazzle ističe "kala chanu", odnosno crni slanutak koji je pun željeza i bez šećera što ga čini zdravijom verzijom običnog i dobro nam znanog slanutka.

Na policama Market Basketa može se naći ghee maslac, ulje gorušice kao i kokosovo ulje koji su veoma zastupljeni u indijskim kuhinjama. Dazzle nam kaže kako Indijci uvijek koriste smeđe brašno, tzv. atta, koje se radi od cjelovitih zrna riže jer je lakše probavljivo.

image

Dazzle Kaiser Dhunna s brašnom

Damjan Tadic/Cropix

Osim nekoliko vrsta smeđeg brašna, pokazuje nam i desetak vrsta riže koje se prodaju u vrećama od nekoliko kilograma. Ne objašnjavajući zašto, kaže kako su mnogo bolje od europskih riža te to zna svatko tko ih je kušao. Od umaka i dodataka često se prodaju soja sos, ocat od šećerne trske i ljuti kečap.

Hladnjak s povrćem zasad je prazan, no ubrzo će se ondje nalaziti povrće iz domaćeg uzgoja te nešto uvoza iz Italije. Ponuda pića nešto je siromašnija, a glavna zvijezda pomalo neočekivano je mango. Prah koji se pomiješa s vodom ili pak gotovi miks u limenci našli su svoja mjesta na polici.

Nešto dalje stoji i ružina vodica koju Indiji dodaju u jogurt ili pak njome skidaju šminku. Zanimljivo je kako imaju i voćne sirupe koje dodaju u mlijeko kako bi mu promijenili okus. U trgovini se može kupiti i šećerna trska koju koriste kao zaslađivač. Sa slatkog prelazimo na kiselo pa tako nailazimo na ukiseljeni mango i brojno drugo ukiseljeno voće.

image

Razna brašna i riže

Damjan Tadic/Cropix

Tanki bijeli listići koji izgledaju kakva dekoracija za tortu zapravo su rižine pahuljice koje su često prodavani proizvod. Dazzle kaže kako ih je potrebno kuhati u vodi dvije do tri minute nakon čega su spremne za konzumaciju. Konačno dolazimo do glavne atrakcije - police sa svim mogućim indijskim začinima.

Apsolutno neizbježan je garam masala koji je kombinacija svih mogućih začina od korijandara, kumina, muškatnog oraščića, papra, kardamoma do češnjaka. Pored blagajne stoje još muškatni oraščići, korijandar i đumbir u prahu, tandoori masala, sušene sjemenke šipka i leće te nekoliko vrsta čilija.

image

Začini u Market Basketu

Damjan Tadic/Cropix

U prodaji se nalazi i Vegeta, no ona je nešto drugačija od klasične Vegete koju upotrebljavaju Hrvati. Naime, pani puri je duboko prženo tijesto u kojem se nalazi sitno narezan krumpir, luk, grašak i slanutak. Indijci ga najčešće jedu s raznim umacima, a popularan je onaj koji sadrži metvicu, korijandar i indijsku Vegetu.

image

Dazzle Kaiser Dhunna s Vegetom

Damjan Tadic/Cropix

Službeno otvorenje trgovine planirano je za 11. kolovoza kad će prirediti zabavu i indijske specijalitete koji će se moći degustirati. Kupce zasad privlače putem društvenih mreža, gdje objavljuju duhovite snimke te komentare kupaca koji govore svojim materinjim jezicima.

@marketbasket.asia We have offer on wai wai box and pani puri #store #zagreb #spices #food #nepal #indian #aisan #europe #foryou @Selinma💜 @AarZzu❤️‍🔥 ♬ suara asli - businessdayy8 - businessday#9

Iako su mu roditelji iz Punjaba, on je stanovao i odrastao u New Delhiju, u Zagrebu je pronašao utočište. Dazzle Kaiser Dhunna sa suprugom i dvoje djece planira ostanak u Hrvatskoj jer smatra da kvalitetnije živi te obitelji može priskrbiti više nego što je mogao u Indiji.

Kao glavnu razliku navodi zagađenost zraka, kaže da je u Zagrebu puno čišći nego što su se navikli u Delhiju. Kad je riječ o hrani, teško mu se naviknuti da cijelo jelo ima isti okus.

- U ribi pripremljenoj u Indiji u deset zalogaja osjetite deset različitih okusa, a u Hrvatskoj je istog okusa od glave do repa - obrazlaže problem. Smatra da hrvatskoj kuhinji nedostaje okusa i začina, no spreman je uvijek isprobati nešto novo.

Planovi u ovoj indijskoj obitelji uključuju prijavu za stalni boravak na koju će imati pravo iduće godine, a iskustva s Hrvatima smatra i više nego dobrima. Dodaje da je 95 posto ljudi otvoreno novim kulturama i ljudima, a preostalih pet posto nije baš zadovoljno. Hrvatski jezik, tvrdi, razumije oko 40 posto te pohađa školu za jezike kako bi ga ubrzo mogao i govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 16:17