BUDŽET ZA SPORT U 2015.

JUTARNJI OTKRIVA Dinamu i Ciboni ove godine čak dvadeset posto manje gradskog novca

GNK Dinamo će prema projekcijama iz gradskog proračuna dobiti 8,9 mil. kuna, Cibona 3,5 milijuna, a RK Zagreb 5,3 milijuna
Zagreb, 140810.Poluprazan Maksimirski stadion za vrijeme utakmice prve T-com nogometne lige izmedju NK Dinama i NK Karlovca, kao rezultat najavljenog bojkota dolaska na utakmice navijacke skupine Dinama, BBB-a, zbog neslaganja sa Zdravkom Mamicem.Na slici: pogled sa zapadne tribine.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Grad Zagreb ove će godine preko Sportskog saveza na bankovni račun Dinama uplatiti 8,9 milijuna kuna, Ciboni će dati 3,5 milijuna kuna, rukometnom klubu Zagreb na raspolaganje će staviti 5,3 milijuna kuna, dok će u blagajnu vaterpolskog kluba Mladost namaknuti 2,7 milijuna kuna.

Kako Jutarnji ekskluzivno saznaje, upravo ovako izgleda nacrt Plana sredstava za sufinanciranje Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba, stavke s koje se financiraju klubovi nositelji kvalitete u metropole.

U odnosu na lani radi se o smanjenju od 20 posto, a racionalizacija troškova napravio je Sportski savez Grada Zagreb upravo jer su kroz Proračun za 2015. stali bez 28 milijuna kuna, odnosno sa 138 milijuna kuna koliko su imali lani, pali na ovogodišnjih 110 milijuna kuna. Osim ovog smanjenja, vrhunski klubovi u potpunosti su izgubili i 5 milijuna kuna potpore koju daje Grad.

Racionalizaciju i projekcije Programa još mora potvrditi Skupština Saveza na sjednici koja će biti zakazana u veljači.

Osim 20-postotnog smanjenja za programe ovih klubova, ali i svih onih koji djeluju u gradskom Savezu, za oko 10 posto smanjit će se i dodaci na plaće 380 trenera koje daje Sportski savez. Toliko će se smanjiti i plaće svim službenicima i tajnicima Saveza.

Zdenko Antunović, glavni tajnik Savez, kratko nam je objasnio kako se bez smanjenja plaća i smanjenja izdvajanja za programe jednostavno ne može.

- Svjesni smo da je smanjenje plaća uvijek nepopularna mjera. Svi djelatnici Saveza, a radi se o 22 zaposlena uključujući i mene, imat će deset posto nižu plaću. To je teška odluka, ali jedina alternativa tome bila je otpuštanje trenera što je ipak lošija varijanta - kratak je bio Antunović.

Sportski savez novac koji dobije od Grada raspoređuje gradskim sportskim savezima, odnosno daje im okvire koliko određeni savez može potrošiti ove godine na svoje klubove. Tim se novcem ne mogu plaćati seniorski igrači i njihovi treneri, već samo omladinski pogon, treneri, pripreme, domaća i međunarodna natjecanja te razvojni programi.

Tako će primjerice Zagrebački nogometni savez imati okvir za redovne programe u iznosu 14,6 milijuna i taj će novac ovisno o različitim kriterijima morati raspodjeliti na 143 kluba i 17 tisuća registriranih sportaša. Košarkaški savez Zagreba ima okvir od 7,9 milijuna kuna za 2 tisuće registriranih sportaša u 38 klubova, a Zagrebački rukometni savez 6,9 milijuna kuna za tisuću registriranih sportaša u 19 klubova.

Slično je i s dodacima na plaće trenera. Lani je primjerice za 20 bruto plaća trenera u omladinskom pogonu Dinama, izdvojeno 2,2 milijuna kuna, dok su sedmorica trenera u Ciboni dobili 811.000 kuna.

Koliko će dobiti 4 najveća kluba

klub 2014. projekcije za 2015.

GNK Dinamo 10,92 milijuna kuna 8,9 milijuna kuna

RK PPD Zagreb 6,67 milijuna kuna 5.3 milijuna kuna

KK Cibona 4,62 milijuna kuna 3,5 milijuna kuna

HAVK Mladost 3,54 milijuna kuna 2,7 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 18:09