SUPER GIRLS

Mislite da je to samo muško zvanje? Nije više tako, u Hrvatskoj sve više djevojaka upisuje ovaj fakultet...

Podaci pokazuju da ih je 1994. godine bilo upisano samo 11,1 posto
 Darko Tomas/Cropix

Ovih dana dio ulica na zagrebačkoj Martinovki, početkom nove akademske godine, blizu Fakulteta elektrotehnike i računarstva ispunjene su brojnim studentima, uglavnom se mogu vidjeti mladići. Međutim, postotak upisanih studentica pokazuju da se na taj "muški" fakultet nikad nije upisalo toliko djevojaka kao ove godine.

- Oko 1000 maturanata iz godine u godinu FER stavlja na prvo mjesto izbora prilikom odabira željenog fakulteta, tako da se svake godine popuni kvota, odnosno upiše 650 studenata na prvu godinu prijediplomskog studija. Ove godine upisalo se 660 studenata, od toga je 26.92 posto studentica, što je najveći broj do sad kaže Tomislav Jagušt, prodekan FER-a za studente.

Postotak se polako približava na 30 posto u prvu godinu upisanih studentica. Ako se gleda po godina postotak je takav da ih je 1994. godine bilo upisano 11,1 posto, 2004. godine 13, 8 posto, 2005. 15.88 posto, prije deset godina 19.38, te je postotak samo rastao do 26.92 ove godine.

Na stranim sveučilištima poduzimaju mnoge korake da privuku žensku populaciju u stem, na studij i na radna mjesta. Kod nas u tom smislu nema posebnih mjera, iako postoje brojne radionice i predavanja za školarce koje populariziraju znanost i slično. Ipak, Hrvatska prednjači po postotku studentica. Vjerojatno se kod nas djevojke sve više upisuju na taj fakultet, pa i više nego u mnogim zapadnim zemljama, zato što uz medicinu uglavnom nosi zaradu s kojom se može pristojno živjeti.

image

prodekan za studente doc. dr. sc. Tomislav Jagušt

Fer/

Zanimljivo je da se kod nas kod upisa na FER ne vidi ni pad interesa za računarstvo zbog krize u IT-u.

- Ne primjećujmo trend pada interesa studenata. Općenito gledano, ukupni broj upisanih studenata na svim fakultetima opada vjerojatno zbog smanjenja broja maturanata, odnosno pada nataliteta i iseljavanja stanovništva. Kriza u IKT-u nije se odrazila na FER. Mi i dalje imamo zadovoljavajući broj prijava i upisujemo velik broj najbolje rangiranih studenata na državnoj maturi iz matematike i fizike. Hoće li u budućnosti kriza djelovati na interes za FER je teško reći, pitanje je koliko će potrajati jer u nekim podsektorima IT-a je niti nema, ili pak tvrtke nakon konsolidacije ponovno zapošljavaju nove snage, te hoće li doći neka druga kriza ili slično - zaključuje T. Jagušt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 21:01