ŠTO SE DOGAĐA?

Misterij oko nove velebne zgrade HEP-a u Zagrebu: Sve je gotovo, a zjapi prazna već godinu dana

U HEP- su nam rekli da su razlozi kašnjenja bili nepredvidivi kako za investitora tako i za izvođača
 Vanesa Pandzic/Cropix

Oko gradilišta koje se odužilo ‘preko svake mjere‘, višenamjenske pogonske zgrade i upravne zgrade Elektrane toplane Zagreb, na Trešnjevki u Zagrebu u Zagorskoj ulici, čiji je investitor HEP, primili smo nekoliko pritužbi građana.

- Iritira me da je tamo zabarikadiran prolaz pješacima već skoro 5 godina, a na gradilištu oko godinu dana nema aktivnosti. I zašto HEP-ova velebna nova zgrada već godinu dana zjapi prazna iako izgleda da su unutarnji građevinski radovi dovršeni, samo fali namještaj i njihovi kadrovi - javio nam se mailom jedan čitatelj.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Da počinje gradnja nove upravne zgrade i akumulatora topline najavljeno je u HEP Vjesniku 2020. godine.

- Zgrada je naizgled već neko vrijeme dovršena, ali su iz nekog razloga radovi stali na uređenju ulaza u podzemnu garažu i zbog toga je izvođač radova Kamgrad ostavio zaštitne ograde oko pločnika. Popločanje je, prema mom sjećanju, postavljen tijekom lipnja 2023. i od onda nije bilo vidljivog napretka. Pješaci koji se kreću na potezu Magazinska-Zagorska moraju na ovom dijelu raditi zaobilazak preko čak četiri pješačka prijelaza koji nisu svi najbolje označeni - kaže isti čitatelj.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ta situacija zna biti nezgodna za pješake koji moraju na drugu stranu, a vozači automobila se na ovom dijelu znaju dosta brzo voziti na ravninama prije raskrižja Magazinska - Vodovodna - Zagorska, pa još kad se stvori gužva zbog spuštene rampe na pružnom prijelazu.

Stanari susjedstva su, kako kažu, kontaktirali komunalno redarstvo, ali jedina informacija u odgovoru je bila da im je odgovorna osoba u tvrtki Kamgrad rekla da je zatražen produžetak roka za dovršetak radova.

Razgovarali smo s HEP-ovom službom za odnose s javnošću koja nam je rekla da se useljenje planira krajem godine. No, nisu nam otkrili razloge produžetka rokova.

- Aktivnosti na realizaciji izgradnje višenamjenske pogonske zgrade na lokaciji EL-TO Zagreb su pred završetkom. Useljenje u zgradu bit će moguće po završenom tehničkom pregledu, ishođenju uporabne dozvole i obavljenoj primopredaji zgrade, a što se očekuje do kraja 2024. godine. Zbog objektivnih i opravdanih razloga, nepredvidivih kako za investitora tako i za izvođača, došlo je do produženja rokova, a što je sukladno zakonu popraćeno odgovarajućim dodacima ugovorima između investitora i izvođača radova - odgovorili su iz Sektora za korporativne komunikacije.

Napominju da je izvođač, Kamgrad d.o.o., zatvorio prolaz pješacima radi njihove sigurnosti, a u skladu za zakonskim propisima.

- Za potrebe privremene regulacije prometa ishodio je odobrenje za zauzimanje javnoprometne površine od strane nadležnog gradskog ureda- dodaju.

image

Projekt nove zgrade studia Parallel

Studio Parallel/

Sama zgrada na uličnoj fronti sadrži osam katova i pet podzemnih. Na višim katovima prema projektu planirani su uredi i prostori za administraciju, a u donjim laboratorij kvalitete i centar za korisnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 11:59