BROJNI PROBLEMI

Misterij zaboravljenog ljetnikovca preko puta Tuđmanove vile: Lokacija je sjajna, ali nitko ga ne želi kupiti, evo u čemu je stvar

U vlasništvu je RH od Domovinskog rata, kada je zbog tadašnjih sigurnosnih procjena kupljen za potrebe osiguranja predsjednika Tuđmana, ali se nakon njegove smrti više ne koristi

dvorište Nazorove 72

 Tomislav Kristo/Cropix

Nedaleko od Muzeja arhitekture čija je obnova na vrhu zagrebačke Nazorove ulice u tijeku, te preko puta kuće obitelji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pronašli smo ljetnikovac Obenaus, koji je nekoć davno bio prekrasan, ali je sad u groznom stanju. Njegovo oronulo pročelje izgleda poput ruzinavog broda, prozori i ulaz su zatvoreni OSB pločama, iz unutrašnjosti rastu biljke...

Neorenesansni jednokatni ljetnikovac s tupo završenim tornjićem u Nazorovoj 72, na uglu križanja s ulicom Josipovac, 1888. je godine izgradio Ferdinand Stejskal, poznat po tvornici cigle u Bedekovčini. Vjerojatno je ciglom iz njegove tvornice i sagrađen, a koja se zbog manjka žbuke na pročelju sada itekako vidi. Polovinom 19. stoljeća bogato građanstvo na sjevernoj periferiji gradi ljetnikovce, u kojima su boravili tijekom ljeta, a ostali dio godine živjeli su u gradu.

image

Nazorova 72 je preko puta kuće obitelji Tuđman (lijevo)

Tomislav Kristo/Cropix
image
Mpgi/

Kako je moguće da nitko nije poželio obnoviti ovaj relikt?

Naime, ljetnikovac koji je u vlasništvu RH našao se prije dvije godine na tržištu, odnosno javnoj dražbi, i nitko ga nije kupio. Iako je na atraktivnoj zagrebačkoj adresi za obiteljsko stanovanje, te je okružen vrtom, kupci nisu bili zainteresirani. Kuća je površine 184 kvadrata s dvorištem od 1069 kvadrata. Početna cijena na javnoj dražbi bila je 992.766 eura.

- U vlasništvu je Republike Hrvatske od razdoblja Domovinskog rata, kada je zbog tadašnjih sigurnosnih procjena kupljena za potrebe osiguranja predsjednika Tuđmana te je do 2002. bila na upravljanju Ministarstva obrane. Nakon smrti predsjednika Tuđmana, nekretnina se više nije koristila i predana je uredima državne imovine na upravljanje - objašnjavaju nam upućeni.

Nekadašnji ljetnikovac nalazi se u obuhvatu Povijesne urbane cjeline grad Zagreb te će nadležni konzervatorski odjel sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara utvrditi posebne uvjete za zahvate u prostoru, odnosno kako će se jednom obnoviti. Vjerojatno je da će Zavod za zaštitu spomenika kulture tražiti njegovu obnovu kakav je bio, ali je moguće i da će, kao mnogima, dopustiti određene dodatke građevini u dvorištu s obzirom na činjenicu da objekt nije pojedinačno zaštićen. Vrlo je vjerojatno da je potencijalne kupce na javnoj dražbi prepala činjenica da tijekom natječaja zapravo nisu znali hoće li smjeti išta dodati, recimo garažu, jer to nije bilo jasno navedeno u natječaju na dražbi, odnosno od Zavoda nisu tražene barem osnovne smjernice mogućnosti za javnu dražbu.

- To je stvarno odlična lokacija. No smatram da je razlog zašto se mnogi nisu odlučili za kupnju taj što njena kvadratura nije velika u smislu onog što se danas podrazumijeva pod luksuznim stanovanjem. Većina kuća i starih vila s dogradnjama u tom području grada ima najmanje 300 kvadrata. No njena veličina je zapravo sasvim dovoljna, ako se smisleno obnovi interijer, dopusti garaža i dozvoli možda još koji dodatak građevini. Bez barem nekih smjernica u tom smislu se vjerojatno neće prodati ni idući put, a to znači da će i dalje propadati - smatra jedna osoba koja se bavi trgovinom nekretninama.

Dodaje i da je dio kupaca vjerojatno obeshrabren i time što će se nakon javne dražbe pisati o tome tko je kupio vrijednu nekretninu, ali ipak znatno više jer nema priloženog barem osnovnog mišljena Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

image

Grozno stanje starog ljetnikovca

Tomislav Kristo/Cropix

Međutim, ljetnikovac više nije pod upravljanjem Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine, koje ga je tada ponudilo u prodaju na javnoj dražbi, nego je od ove godine na upravljanju u trgovačkom društvu Državne nekretnine d.o.o.. Pitali smo ih koji je njihov plan s nekoć raskošnim ljetnikovcem.

- Državne nekretnine od ove godine u sklopu izmjena zakonodavnog okvira upravljaju s više od 4 tisuće dodatnih nekretnina stanova i poslovnih prostora, te je među novo preuzetima u portfelju i nekretnina u Ulici Vladimira Nazora 72. S obzirom na 45-postotno povećanje portfelja tvrtke u tijeku je ocjena i pregled portfelja nakon čega će se do kraja godine pokušati realizirati, uz dosadašnje redovite natječaje za zakup prostora, prodaja i razvrgnuće 50- ak nekretnina - odgovorili su, što vjerojatno znači da bi se ljetnikovac mogao relativno uskoro opet naći opet u ponudi prodaje.

Dodaju da za ovu nekretninu još nije donesena mjerodavna odluka o načinu raspolaganja, ali je tvrtka ovlaštena nekretninama raspolagati u obliku najma, zakupa te, od ove godine, i prodaje i razvrgnuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:05