CRNA TOČKA

Nakon nove nesreće na jednom od najopasnijih mjesta u Zagrebu stanarima je dosta: ‘Znate li što mi je rekao prijatelj vozača!?‘

Kritično raskršće doživjelo je već treću nesreću u pola godine. Odnosno, barem šestu u zadnjih šest godina...
 Snimio čitatelj

Pola godine. Toliko je, eto, trajao mir na raskršću, kojeg smo već odavna nazvali "crnom točkom Zagreba". Križanje Nad lipom - Mandaličina - Vrhovec, odnosno ograda ispred uglovnice na adresi Nad lipom 24 akutni je problem Črnomerca, no mjerodavne se, kako stvari stoje, to ne tiče. Upiti i molbe prema Mjesnom odboru, naime, odbijaju se o zid. Pitanja se množe, ali odgovora - nema.

Noć s utorka na srijedu na spomenutoj adresi ponovno nije bila mirna. Negdje oko pola četiri ujutro, stanare je probudio identičan scenarij kojem svjedoče već dugi niz godina: nalet uz preveliku brzinu u zavoj, kočenje i potom tupi udarac. Vozač osobnog automobila marke Volkswagen izgubio je nadzor nad vozilom i put završio u ogradi. To je već treća identična nesreća u posljednjih šest mjeseci. Ili šesta unazad niti šest godina. Odnosno, sigurno deseta u vremenskom prostoru od zadnjih dvadesetak godina!

S time da je, dakle, scenarij gotovo uvlas isti poput jutrošnjeg: vozači neprimjerenom brzinom ulijeću u zavoj, između, inače, dva pješačka prijelaza (!), gube brzinu te se svom silinom zabijaju u betonsku ogradu. Pokušaj bijega je redovit, no često i nemoguć, jer automobili dožive "totalku". A onda ima svega: od bježanja od policije, molbi da se policija ne zove, ostavljanje automobila i bijeg u noć, do situacija u kojima vidno pijani vozači stanare gađaju - opušcima. Ništa originalno nije bilo niti ovoga puta...

image

Sudar Nad lipom

Snimio čitatelj/Snimio čitatelj

- Muljao je da nije vozio i nije želio da zovemo policiju, ja sam uzela sve podatke zbog osiguranja, no na njegovu žalost prošlo je jedno policijsko vozilo koje je očito pozvalo dežurne prometne policajce. Oni su stigli pola sata kasnije, napravili očevid, vidjela sam da su radili alkotest, da bi nakon toga vučna služba uklonila vozilo - pričaju nam stanari Nad lipom 24. - Po mojoj procjeni, iako jasno treba vidjeti policijski zapisnik prije zaključka, vozač je bio pod utjecajem alkohola, a da ironija bude veća, njegov ga je prijatelj predstavio kao - ponajvećeg uvoznika stranih vina u Hrvatsku - dodaju pa opisuju: - Iako smo već navikli, nikad nije lako, jer mahom sudionici iz automobila gube svijest, što je prilično stresno. Inače se to događa tijekom noći, pred jutro, ali prije ovoga, udes se dogodio usred bijela dana, dok je ulica puna prolaznika...

Sve to, uz stvoreni PTSP, stvara i ljutnju kod stanara spomenute zgrade, ali i okolnih susjeda. Jer, problem u cijeloj priči jest što se problem ne rješava, već se, štoviše počeo multiplicirati. Stanari zgrade, izuzev stalnog saniranja ograde, nekoliko su puta pokušali urgirati da se prije kritičnog raskršća postave uspornici, međutim, odaziva u Mjesnom odboru nije bilo.

image

Sudar Nad lipom

Snimio čitatelj/Snimio čitatelj

- Kazali smo i prošli put, ali ponavljat ćemo koliko god treba da se problem riješi: Stanari i susjedi apeliraju ovim putem na nadležne institucije da se na adekvatan način, pomoću svih mogućnosti unutar prometnih pravila regulira promet na raskrižju, za koje je, očito, pitanje vremena kada će odnijeti i ljudski život. Ističemo da se da se u blizini nalazi vrtić, Škola za djecu s posebnim potrebama, kao i dvije škole u blizini u koje djeca odlaze i dolaze upravo nogostupom gdje se nalazi sporno raskrižje. Pitanje je hipotetsko: što će se dogoditi ako se između ograde i jurećih automobila nađe čovjek, ili pak nečije dijete - ističu stanari, koji sa susjedima planiraju krenuti u potpisivanje peticije u želji da nadležni u Komunalnom redarstvu i Odsjeku prometa pri Gradu Zagrebu napokon uvide problem.

Zanimljivo je pritom kako se radi o trasi koju koristi i "susjed" - premijer RH Andrej Plenković, koji se više puta svakoga dana uz pratnju spušta niz Vrhovec, odnosno vraća s posla, a nerijetko se, kažu nam svjedoci, zna susresti i predsjednik RH Zoran Milanović, jer je to put prema jednom restoranu na vrhu Vrhovca, gdje Milanović, navodno, voli zalaziti na brojne (ne)formalne sastanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 19:20