ŠOKANTAN SLUČAJ

Nižu se reakcije na naš tekst o bullyingu u zagrebačkoj školi: ‘I kod nas se pola razreda ispisalo iz škole, evo zašto‘

Ministarstvo odgovornost prebacuje na školu, a iz Grada Zagreba su nam poručili da se javimo- ministarstvu

Ilustracija

 -/wavebreak/profimedia/-/wavebreak/profimedia

Naša priča o razredu jedne zagrebačke osnovne škole iz kojeg su se prije početka nove školske godine ispisala sva djeca osim dječaka koji je provodio bullying nad njima nekoliko mjeseci šokirala je javnost.

Više o tom slučaju možete pročitati OVDJE, a Jutarnji je po prvi put o slučaju pisao OVDJE.

"Ovo je možda najgori primjer užasa u našem školstvu, ali i u našoj osnovnoj školi u Zagrebu je prošle godine ispisano više od pola razreda nakon bullyinga jednog učenika. U razredu je ostao on i još četiri učenika", napisala nam je čitateljica.

Mnogi postavljaju pitanja odgovornosti, a posebno je zabrinjavajuće da su baš svi iz sustava uključeni u rješavanje ovog problema Jutarnjem lista na molbu za komentarom ‘prebacili lopticu‘ na drugu instituciju.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja nam je na upit odgovorilo da pitanja postavimo "školi, odnosno školskom odboru koji upravlja školom, a u koji Grad Zagreb imenuje tri člana, a Ministarstvo niti jednog".

Iz osnovne škole nam je ravnateljica odgovorila vrlo šturo prebacivši odgovornost na Ministarstvo.

"Još jednom ističemo da zbog zaštite prava i interesa učenika ne možemo iznositi detalje pojedinačnih slučajeva niti ih u javnosti komentirati. Škola je u navedenom slučaju poduzela sve korake i mjere u svojoj nadležnosti te vas upućujemo da se za sve dodatne informacije obratite resornom ministarstvu, odnosno, Hrvatskom zavodu za socijalni rad", napisala je.

image

Helenca Pirnat Dragičević

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje rekli su nam da je upis učenika u viši razred osnovne škole u ingerenciji školske ustanove i ravnatelja škole, koji je stručni i poslovni rukovoditelj škole odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove te brine o sigurnosti, pravima i interesima učenika i zaposlenika.

Agencija je u protekloj nastavnoj godini 18 puta postupala u navedenoj školi, provedena su tri stručno-pedagoška nadzora, viši savjetnici imali su niz stručno savjetodavnih posjeta školi, te sudjelovali na multidisciplinarnom sastanku predstavnika svih institucija, uključenih u rješavanje ove kompleksne situacije u školi. Sva postupanja provedena su u cilju pružanja stručne i savjetodavne pomoći odgojno-obrazovnim radnicima s jasnim smjernicama i preporukama koje su usklađene s pozitivnim propisima Republike Hrvatske i međunarodnim konvencijama o pravima djeteta, rekli su.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, koja je o svemu obaviještena još početkom ove godine, rekli su nam da su "neugodno iznenađeni tromošću i neefikasnošću sustava u pronalasku rješenja ove situacije".

"Zabrinjava nas što ovakvi kompleksni slučajevi ukazuju na nemoć sustava u pronalaženju učinkovitog i pravodobnog rješenja, odnosno u pružanju podrške djeci kojoj je ona potrebna. Ponavljamo kako očekujemo od ravnateljice, kao stručne i poslovodne voditeljice škole te nadležnog ministarstva da pronađu rješenje u kojem će se svi učenici osjećati sigurno i dobro. Roditelji i učenici imaju pravo na pravodobnu i cjelovitu informaciju o organizaciji nastave i eventualnim promjenama. Istovremeno, očekujemo od učitelja i roditelja da pruže podršku djeci u prilagodbi na nove okolnosti."

image

Ilustracija

Vlado Kos/cropix/Cropix

Pravobraniteljica je na nas medije apelirala da, s obzirom na brojne izazove koje nosi početak školske godine, ‘objavljujemo poruke podrške djeci u pozitivnom tonu te izbjegavamo tekstove koji mogu izazvati negativne osjećaje djece prema školi‘. Skoro pa su mediji krivi što su djeca i roditelji uznemireni neradom sustava.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport, djecu i mlade nisu nam odgovorili do roka za tisak, ali smo u međuvremenu dobili odgovor koji nas je, već uobičajeno, usmjerio na drugu instituciju.

"Zbog zakonskih ograničenja i zaštite prava djece, nismo u mogućnosti javno iznositi detalje ovog slučaja te vas za sve informacije moramo uputiti nadležnim tijelima – resornom ministarstvu i Hrvatskom zavodu za socijalni rad", napisali su.

Svjesni su, dodali su, važnosti prevencije ovakvih situacija, kao i činjenice da nasilje često može biti rezultat socioekonomskih prilika, teškoća u razvoju, mentalnoga zdravlja ili drugih poteškoća. Preduvjet za to jest da država osnaži kapacitete stručnih službi škola, ali i napravi unapređenja u postojećim protokolima i propisima te postupanjima i odgovornostima nadležnih tijela, posebice u situacijama poput ove, kad je suradnja škole i roditelja otežana. Grad Zagreb u procesima javnog savjetovanja kontinuirano predlaže unapređenja postojećih praksi, no konačnu odluku donosi resorno ministarstvo.

"Ono što Grad Zagreb može osigurati jesu pomoćnici u nastavi, i spreman je to napraviti u svakom trenutku, sukladno propisima. Dodatno, Gradska skupština je 5. rujna 2024. godine usvojila novu potporu školama za inkluziju koja će biti na raspolaganju djeci i školi i u ovom slučaju.

Grad Zagreb aktivno radi na prevenciji vršnjačkog nasilja. U svibnju ove godine usvojen je Akcijski plan za prevenciju vršnjačkog nasilja. U suradnji s UNICEF-om, Centrom Luka Ritz i školama započeli smo projekt prevencije koji će se već ove godine provoditi u 27 osnovnih škola, a sufinanciranje Centra Luka Ritz povećali smo za 55% u odnosu na prošlu godinu. Nadalje, građanski odgoj i obrazovanje, čiji je jedan od ciljeva osvješćivanje učenika i učenica o problemima vršnjačkog i drugih vrsta i oblika nasilja, ove se godine širi na dodatnih 30-ak škola", pisali su nam iz Grada, prilično šokantno misleći da je naš upit o katatrofi u jednoj školi pravi trenutak da se pohvale svojim uspjesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:22