Zagreb se sve više budi u ponudi svojih ugostiteljskih sadržaja. Sve češće pojavljuju se neka nova popularna mjesta, drugačija, maštovito ili vrhunski uređena, dotjerana u stilu koji vjerno interpretira i prati koncept ponude.
Predstavljamo neka od takvih mjesta koja su otvorena unatrag pola godine i koja su, svaki kod svoje publike, atraktivna.
Svi odabrani lokali oslikavaju želje svojih vlasnika koji su i sami sudjelovali u uređenju. Ipak, zanimalo nas je i tko su arhitekti iza ovih vrućih lokacija.
Mlade snage
Pokazalo su da su to uglavnom mlade arhitektice, uz dužnu čast jednom njihovu kolegi arhitektu. Karakteristično za odabrane lokale je i mješavina sadržaja koju nude. U Garden Brewery je proizvodni dio pivovare integriran s ugostiteljskim dijelom. U Pločniku je na jednome mjestu kvartovski kafić, noćni klub, prodavaonica ploča i povremena škola za DJ-e. Swanky bar nalazi se u sklopu terase hostela Swanky Mint.
Novi bar, Dežman mini bar, bit će, pak, dodatak na postojeći uspješan Dežman bar. Ujedno i novitet na našoj listi novijih popularnih mjesta u Zagrebu, u koji smo ekskluzivno zavirili. Bar koji se nalazi odmah u susjedstvu Dežman bara i kojim se obogaćuje ponuda za postojeću publiku, ali se i privlači nova, u zasebnom lokalu, s posebnim uređenjem. Bar je to za druženja koja počinju poslijepodne.
Industrijski stil
Svaki izabrani prostor priča svoju priču. Arhitekti koji su uređivali ova mjesta kažu da nisu slijedili trendove iako koketiraju s industrijskim dizajnom.
Uložili su dosta mašte, truda, promišljanja i znanja u projekte, ali ključna je kod svih bila, naglašavaju, dobra suradnja s vlasnicima prostora. Ovi lokali nisu kičasti, kod njih nema uniformiranosti, viška detalja ili pogrešno procijenjene lokacije za sadržaj ili izgled koji nude.
Pločnik
Ana Šafar i Ana Coce: U uređenju nas je inspirirao New York 30-ih godina
Dame koje stoje iza uređenja Pločnika u Međimurskoj ulici, sve popularnijeg mjesta za dobar provod, ali i jutarnju kavicu, arhitektice su Ana Šafar i Ana Coce iz Poop studija. Pločnik je kafić, klub i dućan ploča na prostoru od 220 kvadrata. Zaživio je kao kvartovski i gradski “spot” sa svojim dnevnim i noćnim gostima te fora detaljima uređenja, kao što su šank u crnim pločicama ili visoke tropske biljke. Poop studio već je uredio neke lokale koji odišu osebujnim uređenjem, kao što je dućan Roba i Accessoires. U radu često koriste neonske instalacije.
- Prije šest godina osnivamo Poop studio uz želju da se bavimo specifičnim projektima koji dopuštaju generiranje novih ideja i drugačije promišljanje poznatog, bez obzira na vrstu i mjerilo projekta - kaže Ana Šafar.
Kod uređenja Pločnika važno im je bilo kreiranje ugodnog klupskog prostora za svakodnevno druženje, a koji bi kroz temu vinila objedinio caffe - dnevni boravak u prizemlju, noćni klub - multifunkcionalni prostor u podrumu te prethodno već opremljeni dućan ploča - ured na katu. Provlačenjem bogate zavjese duž izloga prizemlja te ugradnjom akcentirane rasvjete postigla se u istom prostoru atmosfera ugodnog dnevnog boravka prepunog dnevnog svjetla, ali i omogućila preobrazba u prigušeni klupski prostor.
- Velike tropske biljke i udobne vintage fotelje zaokružuju ovaj neobičan spoj dnevnog boravka vs. klupskog prostora. Uređenjem romantiziramo klupsku atmosferu 1930-ih starog New Yorka, Rija te lynchovski pomaknutih detalja i ploha - kaže Ana Coce.
Posebno su zanimljive keramičke pločice koje su korištene u uređenju prostora. - Tema keramičkih pločica, koja se snažno provlači kroz projekt, prvobitno je nadahnuta estetikom susjednog starog keramičkog pročelja, a potom i zaokružena konačnim odabirom imena Pločnik, proizašlog iz početne ideje vinila, odnosno gramofonskih ploča. Vertikalno složene izdužene pravokutne pločice tako su ‘obukle’ izvorno neupečatljivo pročelje ispred lokala u finu tamnu čokoladu uz 16 posto čistog neona. Na isti način presvučen je osnovni akcent u interijeru, keramički šank u prizemlju koji se doima kao impozantna crna diskokugla - kaže Šafar te dodaje da u kreiranju prostora nisu slijedile trendove.
Garden Brewery
Željka Pavlinović i Valentina Jakobović: Umjesto kupnje novih stvari, sve u interijeru izradili smo svojim rukama
U Garden Breweryju na Žitnjaku kreiran je prostor za suživot proizvodnje i druženja. Naime, spojen je proizvodni dio, pivovara, s pivnicom. Iza uređenja stoje Željka Pavlinović i Valentina Jakobović. Gosti se ovdje ne ne osjećaju skučeno, baš suprotno - nalaze se u vrlo prostranom prostoru. Ugođaj je neformalan, zapravo se na prvu ne razumije je li sve pri uređenju uopće dizajnirano.
- Poštovalo se zatečeno sirovo stanje i duh prostora. Ideja je bila koristiti materijale i primijeniti ih u izvornom obliku, tako da je sve što je nađeno sačuvano i istaknuto bez dodatnih obrada i prerada. Primjerice, novi požarni zidovi oblagani su samo građevinskim ljepilom, podovi su ogoljeni i sačuvani te su dobili dodatne slojeve potrebne zaštite. Dizajnu se pristupilo suzdržano kako bi oprema pivovare došla do izražaja - kaže Valentina Jakobović, arhitektica iz Studija Jakob.
Arhitektica Željka Pavlinović profesionalno iskustvo stekla je u SAD-u, gdje je dugo radila kao arhitektica, dizajnerica i scenograf.
- New York je prepun industrijske arhitekture, svakodnevni život upravo se događa u sličnim ambijentima. Nakon godina proživljenih u takvom ambijentu čovjek nesvjesno zapamti prostor - kaže Željka Pavlinović iz studija Zetho.
Ništa pri uređenju nije, dodaju arhitektice, kupljeno u dućanu dizajna ili katalogu svemogućih elemenata s proizvodnim logom “Made in China”. A nije ni kopirano iz magazina. Uređenje prostora, kažu one, nije bilo skupo, a sve su od opreme sami izrađivali. Vrlo je važno u svemu bilo i što su se s vlasnicima “kliknuli” na prvu.
Swanky Monkey Garden Bar
Irena Vojnović i Ana Bilan: Vodilja nam je bio prostor, a ne određeni stil
Arhitektice studija Materija, Irena Vojnović i Ana Bilan, zaslužne su za Swanky bar, šarmantno otkačeni bar u industrijskom stilu u Ilici, koji je jedno od najpopularnijih mjesta za izlaske u Zagrebu. Uredile su ga u suradnji s vlasnikom hostela Swanky Mint u sklopu kojeg se nalazi i bar. Obje su završile Arhitektonski fakultet u Zagrebu, tijekom kojeg su pohađale radionicu na Parsonsu u New Yorku. Ana je nakon studija odradila praksu u Barceloni, a Irena u Šangaju, što je bilo veliko iskustvo. Zajednički su uredile i hostel Swanky, koji je bio njihov prvi zajednički projekt.
- Gornji bar na terasi je proširenje postojećeg hostela i njegova donjeg bara. Trebalo je zadržati osnovni koncept hostela, ali dodati i nešto novo i svježe, što će ga ipak razlikovati. Kuća u vrtu, u kojoj se nalazi bar, također je, kao i hostel, bila dio pogona kemijske čistionice i bojadisaonice Ondrušek - kaže Ana Bilan.
Arhitektice dodaju da se pri uređenju nisu vodile nikakvim stilom, nego samim prostorom i time da se iz postojećeg izvuče maksimalno te zadrži izvorni karakter uz dodavanje nekih novih elemenata.
- U Swanky bar nije guran industrijski stil, kao što se to često radi kod raznih prostora, a često nema nikakvog smisla, samo zato što je pomodno. Swanky odražava svoju lokaciju - ističe Irena Vojnović.
U svijetu se, kažu arhitektice, u uređenje i vizualni identitet ulaže daleko više pažnje nego u Hrvatskoj.
- Živimo u vremenu u kojem ne vlada jedan strogi stil, što je dobro, nego interijer uvjetuje lokacija, funkcija, specifična priča i situacija - kaže Ana Bilan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....