Otvorena Ljubljanska vrijedna 280 milijuna kuna

Proširena Ljubljanska avenija, koja je u dužini od 4200 metara dobila treći trak, i rotor na križanju sa Savskom opatovinom, danas su otvoreni, čime je službeno zatvoreno najveće ovogodišnje gradsko gradilište. Radovi na denivelaciji križanja Ljubljanske sa Savskom opatovinom i gradnja rotora trajali su gotovo pola godine i stajali 110 milijuna kuna, a proširenje 4,2 kilometra Ljubljanske počelo je u lipnju i u njega je uloženo 170 milijuna kuna.

Na proširenom dijelu Ljubljanske, od ulice Svilkovići do Selske, rekonstruirano je i osam križanja na koja su postavljeni novi semafori. Novi će uređaji od sada biti povezani u jedinstveni nadzorni centar i njima će se upravljati računalima, što bi trebalo povećati propusnu moć križanja.



Dvije kapitalne prometne investicije u zapadnom dijelu grada stajale su ukupno 280 milijuna kuna, a posljednjih su mjeseci vozače stajale živaca zbog stajanja u koloni na obilaznim pravcima. Ipak, ulaganjima u gradsku “žilu kucavicu” rasterećen je zapadni ulaz u grad, kao i sama prometnica kojom dnevno prođe 40 tisuća vozila. Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da takva ulaganja slijede i na istoku grada. Na današnjem je svečanom otvaranju ponovio svoj prijedlog da se dio Avenije preimenuje u Zagrebačku.



- Projekti koje mi počinjemo nisu kratkoročni, to su projekti čija realizacija traje od 8 do 12 godina. Uskoro će tako na red doći i najvažnija prometna investicija, a to je laka gradska željeznica - rekao je gradonačelnik Bandić.

Danas su u svitanje otvorene još tri prometnice u središtu grada, Istočna strana Trga maršala Tita, Mažuranićeva i Marulićeva trga. Do početka školske godine završit će i ostali radovi u centru.



- Do nedjelje navečer završit će se radovi na Tomislavovu i Strossmayerovu trgu - najavio je pročelnik Gradskog ureda za promet Davor Jelavić. Naglasio je da se i radovi na Gornjem gradu odvijaju prema planu i da će biti završeni do sredine rujna.



Ulaganja u promet



- 170 mil. kuna - proširenje Ljubljanske  

- 110 mil. kuna - denivelacija Ljubljanske i rotor kod Savske opatovine 

- 30 mil. kuna - obnova pet trgova u centru

- 26 mil. kuna - Branimirova, druga etapa produžetka 

- 10 mil. kuna - rekostrukcija Sarajevske

- 170 mil. kuna - Radnička od Slavonske do kanalskog puta (do 2007.)

- 35 mil. kuna - spojna cesta od obilaznice do Domovinskog mosta (studeni 2006.)

- 15 mil. kuna - uređenje Gornjeg grada (do rujna 2006.)






Lana Mindoljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 05:24