TOP LOKACIJA

Ovo je najatraktivnije, ali i najkontroverznije zemljište u Zagrebu. Sada je raščišćeno, nešto se konačno počelo događati....

Investitor naveden na tabli je tvrtka Prime gradnja, čiji je direktor Ivan Papić, poduzetnik poznat i po tome što je oženjen za bivšu misicu Stefany Hohnjec, ali radovi još nisu krenuli
 Marko Todorov/Cropix

Na golemoj lokaciji koja je u popularnom zagrebačkom kvartu Maksimir dugo izgledala napušteno, nedavno je raščišćena parcela koja se priprema za gradnju stambene zgrade, a nalazi se preko puta VMD-ovih sivih stambenih zgrada i iza nekadašnjeg RIZ-a, odnosno na križanju Kraljevićeve i Božidarevićeve ulice.

Riječ je o jednoj od najatraktivnijih parcela za gradnju u Zagrebu, jer je taj kvart već godinama prvi na listi najtraženijih za stanovanje, pa i najskupljih po cijeni kvadrata, a novogradnje je ovdje malo. Ali govorimo i o jednom od najkontroverznijih zemljišta po svojim vlasnicima kroz vrijeme...

Na tabli na ogradi budućeg gradilišta piše da ovdje slijedi gradnja prve faze stambene zgrade bloka Valdecova, Kraljevićeva, Božidarevićeva i Klovićeva. Međutim, iako je građevinska dozvola za gradnju izdana prošle godine ovdje još nema tragova početka radova na samom objektu. Samo jedan bager sve ravna. Nije sporno da će stanovi, s obzirom na stanje na tržištu nekretnina na ovoj lokaciji, eksplodirati po potražnji, naročito ako cijena kvadrata bude barem relativno razumno postavljena, ali kako nije počela gradnja teško je reći koliko bi mogla iznositi.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Na lokaciji gdje je raščišćena parcela i jedna je derutna zgrada na tabli stoje i druge informacije. Investitor je tvrtka Prime gradnja, čiji je direktor Ivan Papić, poduzetnik poznat i po tome što je oženjen za bivšu misicu Stefany Hohnjec. No, u zemljišnim knjigama vidi se da je službeni vlasnik parcele, odnosno stare zgrade tvrtka Constans DK, čiji je vlasnik Gordan Vojnić, ali je na zemljištu teret nekoliko uknjižba založnog prava, među njima je i ona tvrtke Prime gradnja od Papića iz 2022. godine za 15.205.890 kuna.

Tvrtka Constans DK, prema pisanju jednog portala iz 2017. godine, kako su naveli, prema podacima u sudskom registru, bila je najveći vjerovnik tvrtke Portal dnevno (izdavač portala dnevno.hr), registrirana za poslovanje nekretninama, projektiranje i građenje kojoj je direktor Gordan Vojnić, ujedno i predsjednik uprave Elektroprometa, tvrtke koja se povezuje s Michael Ljubasom koji je i predsjednik njezina Nadzornog odbora, te vlasnik portala. Constans DK poznata je i po tome što je bila vlasnik lokacije koju Zadrani pamte po luna parku, te je tom širem području gradila Sigma, najveći graditelj stanova u Zadru. Tvrtke Sigme Zorana Kovača sagradile su i brojne zgrade u projektu novog bloka kod Laube u Zagrebu, kod Prilaza baruna Filipovića. Uglavnom svi oni grade na mjestima nekadašnjih tvornica, od kojih su se neke logično preselile iz šireg središta grada, dok su druge propale.

No, vratimo se u Maksimir, ta lokacija ima nekoliko kazeta koje su povezane, a jedna izdužena uz Ulicu Rudolfa Valdeca također je upisano vlasništvo tvrtka Constans DK, i na njoj je teret u ime tvrtke Papić gradnja, također od Ivana Papića. Druga povezna manja kazeta je opet vlasništvo Constans DK, ali na njoj je upisano više osoba i tvrtki pod založno pravo, te među njima, opet tvrtka od Papića. Uz ulicu Miroslava Kraljevića lokacija s objektom u vlasništvu je tvrtke Ergozor, koju je osnovala Jagoda Golubić (čiji je direktor bio suvlasnik zaštitarske tvrtke Lupus Dean Golubić, koji je 2022. godine završio u zatvoru zbog sumnji policije u nekoliko teških djela). Nekoć je ta tvrtka kao i parcela, baš kao i većina ostalih na ovom području bila u vlasništvu Joška Lončarića, Milana Lončarića i Živka Landeke, a registrirana je na istoj lokaciji gdje i Pogrebno poduzeće Zagreb u Radićevoj ulici.

To je potencijalno zemljište za gradnju u javnosti postalo poznato nakon slučaja iz 2021. godine jer je bilo vlasništvo poduzetnika Milana Lončarića, koji je priveden s Kazimirom Bačićem s HRT-a vezano uz navodno potkupljivanje bivšeg gradonačelnika Milana Bandića oko projekta na lokaciji nekadašnjeg TEŽ-a u Zagrebu. Suđenje je u tijeku.

Lončarić je ovdje bio i sam vlasnik jedne kazete, druge s partnerima iz tvrtke, najveće je veličine oko 14.000 kvadrata, a neke nisu bile njegove.

Drugi dio goleme ukupne parcele je ona nekadašnje Tvornice poluvodiča, sada i prije u vlasništvu tvrtke Ergozor, ali novih vlasnika. Ostatak kazeta velike potencijalne lokacije prije je bilo i dijelom u vlasništvu tvrtke M montaža i gradnja čiji je, pak, vlasnik tvrtka Constants DK, a koja je prije bila povezana s ugašenom Jadran gradnjom.

image
Marko Todorov/Cropix

Kako smo neslužbeno doznali do 2021. godine, Milan Lončarić imao je više ponuda za kupnju njegova dijela, ali ih je redom odbio. Međutim, nakon što je uhićen, pa pušten da se brani sa slobode oko slučaja TEŽ i Bandić, predomislio se. Sudeći po zemljišnim knjigama uglavnom je sve kupio - preuzeo Constans DK, a u novije doba tvrtke Ivana Papića, koje su izgleda sve preuzele.

Tu golemu lokaciju bilo bi logično razvijati zajednički među svim vlasnicima kao jedinstvenu. Papića smo probali dobiti na brojeve telefona njegovih tvrtki ali se nitko nije javio, pitali bi ga kad bi mogli krenuti radovi i zašto već nisu.

Inače, njemu neće biti prvi put da gradi u Maksimiru, s obzirom na njegov projekt stambeno poslovne zgrade na Maksimirskoj cesti broj 121, koji je završen

krajem prošle godine. Jedan od vlasnika stanova u zgradi bio je livanjski poduzetnik i vlasnik tvrtke Roco Commerce Zborko Badrov, a ta se tvrtka sada navodi kao budući izvođač radova na tabli na gradilištu na uglu Božidarevićeve i Kraljevićeve ulice.

Također, Papić je u srpnju 2021. godine bio jedan od osam uhićenih poduzetnika, u sklopu policijsko-uskočke antikorupcijske akcije kad su poduzetnici, s još nekoliko službenika zagrebačke gradske uprave, uhićeni zbog sumnje da su gradskim službenicima davali mito, ali nije osuđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:36