TRAŽI SE RJEŠENJE

Ovo je ozbiljno: Većina učenika zagrebačke škole u koju je preseljen problematični učenik sutra neće doći na nastavu

Podrška drugih roditelja samo nam daje snagu da ne odustanemo i da napokon svi koji trebaju shvate da smo na istoj strani

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon što je novozagrebačku školu prošlog tjedna bez najave počeo pohađati dječak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika, zabrinuti roditelji su se organizirali i prosvjedovali pred školom. Iako svih 28-ero djece nije došlo na nastavu, njihov potez nije donio nikakvu promjenu.

Sad su otišli korak dalje tako da sutra cijeli njihov razred, ali i veći dio ostalih razreda škole koja ukupno broji oko 1000 učenika neće doći na nastavu. U cjelosti prenosimo priopćenje roditelja koje nam je stiglo u redakciju:

"Na žalost, kako smo i očekivali, sustav i sve institucije koje su odgovorne za zaštitu svakog djeteta kao i rješavanja ove vrlo neugodne i mučne situacije nisu odradili apsolutno ništa, primorani smo boriti se dalje za prava naše djece.

Slijedom toga, odlučili smo da naša djeca niti sutra(7.10.) neće doći na nastavu, a u tome će nas podržati veći dio i ostalih razreda naše škole.

Napominjemo da našu školu pohađa gotovo 1000 djece, te da će sutra školskim hodnicima odjekivati tišina, a ne dječji žamor.

Podrška drugih roditelja samo nam daje snagu da ne odustanemo i da napokon svi koji trebaju shvate da smo na istoj strani i s jednim naumom, a to je da se hitno pomogne dotičnom dječaku, a našu djecu zaštititi u vidu nesmetanog školovanja.

Naime, ono što znamo jest da je taj dječak dobio asistenta u nastavi, koji po Zakonu ne treba biti stručna osoba, što već ovdje predstavlja velik problem. Također, dječaku je dodijeljen socijalni pedagog, kojeg i dalje nema, jer vjerujemo da se nitko ni ne želi prijaviti na to mjesto. Dakle, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uporno u javnosti govori kako su sve osigurali, ali u praksi to apsolutno ne drži vodu.

Također, mi uopće ne znamo gdje je to dijete bilo od početka školske godine pa sve do dolaska u našu školu, 30.09.?! Samo smo stavljeni na gotov čin, a znamo o kakvoj se problematici ovdje radi.

Škola, kao i mi naišla je odmah na zid, jer apsolutno nije u mogućnosti išta napraviti, a kamoli promijeniti. Trenutačni Zakon i Pravilnici uopće ne prepoznaju ovakve hitne situacije. Stoga, apeliramo na institucije da što prije učine ove korake:

Da se dotični dječak hitno izdvoji iz kolektiva kako bi se napravila njegova kompletna psihofizička procjena u koju trebaju biti uključene sve stručne službe.

Sukladno tim procjenama dobiti daljnje preporuke je li dječaku potrebno individualno školovanje ili u kolektivu pod točno definiranim i unaprijed dogovorenim mjerama koje će se u praksi nesmetano provoditi.

Također, tražimo da škola i struka imaju veće ovlasti u donošenju odluke u promjeni oblika školovanja i da se skrati procedura za realizaciju mjere, te da se u tom smislu unesu izmjene Zakona i pravilnika.

Jako su nas pogodile izjave odgovornih osoba iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su rekli da nismo dovoljno emaptični, da pretjerano dižemo tenzije tamo gdje ne treba. Naša poruka je vrlo jasna:

Baš zbog toga što smo vrlo empatični, jedini javno apeliramo da se ovom dječaku što prije pomogne koji je žrtva ovog nesmotrenog i bešćutnog sustava, a da se pritom zaštite naša djeca! Zbog toga smo i angažirali odvjetnike Klaudia Čurina i Ivana Vrdoljaka, koji će vas izvještavati o svim daljnjim aktivnostima i nadamo se, što bržim pozitivnim pomacima." - napisali su roditelji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:39