TKO MOŽE PRATITI?

Ovo postaje sve luđe: Nećete vjerovati gdje je u Hrvatskoj najviše narasla cijena poljoprivrednog zemljišta...

Donosimo najnoviju tablicu s od prodavatelja traženim cijenama građevinskih i poljoprivrednih zemljišta u Hrvatskoj

Ilustrativna fotografija

 Ivana Grgic/Cropix

Najnoviji podaci o traženim cijenama zemljišta u Hrvatskoj pokazuju značajne varijacije među regijama, s trendovima rasta u Zagrebačkoj županiji i Zagrebu, dok su pojedine regije, poput Sjeverne Hrvatske, zabilježile pad cijena. Izvješće izvješće vodećeg oglasnika za nekretnine Indomio.hr, analizira razlike u traženim cijenama između raznih lokacija i što to znači za potencijalne kupce.

Građevinsko zemljište: Rast u Zagrebačkoj, pad u Sjevernoj Hrvatskoj

Najviše tražene cijene građevinskog zemljišta zabilježene se u Jadranskoj Hrvatskoj, gdje je prosječna cijena po kvadratnom metru iznosila 121,32 eura, uz blagi rast od 3,39 % u odnosu na 2023. godinu. Zagreb također drži visoku cijenu građevinskog zemljišta od 115,87 eura kvadrat, no primijećen je pad od 1,30 %.

Najveći porast cijena zabilježen je u Zagrebačkoj županiji, gdje je cijena građevinskog zemljišta narasla za 12,80 %, dosegnuvši 33,92 eura po četvornom metru. S druge strane, Sjeverna Hrvatska bilježi pad od 13,43 %, s prosječnom cijenom od samo 15,88 eura za kvadrat.

Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja mrežom portala za nekretnine Crozilla.com i Indomio.hr ističe:

"Značajan porast cijena građevinskog zemljišta u Zagrebačkoj županiji i Zagrebu prvenstveno je potaknut kontinuiranim rastom potražnje za stambenim jedinicama zbog urbanizacije i priljeva stanovništva u metropolitansko područje. Značajni infrastrukturni projekti poput proširenja javnog prijevoza i izgradnje poslovnih centara doprinose atraktivnosti ovih lokacija."

Nasuprot tome, dodaje:

"Pad cijena u Sjevernoj Hrvatskoj rezultat je smanjene gospodarske aktivnosti u industrijskom sektoru i odljevom mladog stanovništva prema urbanim središtima, što rezultira manjim interesom investitora u tom području."

image
Indomio.hr/

Poljoprivredno zemljište: Zagreb s najvećim rastom

Cijene poljoprivrednog zemljišta također pokazuju različite trendove diljem Hrvatske. Najveći porast cijene zabilježen je u Zagrebu, gdje je prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta narasla za 36,90 %, dosegnuvši 28,28 eura za kvadrat. Zagrebačka županija također je zabilježila značajan rast cijena poljoprivrednog zemljišta od 17,10 %, s prosječnom cijenom od 6,80 eura kvadrat.

U Jadranskoj Hrvatskoj, cijena poljoprivrednog zemljišta iznosi 18,08 eura kvadrat, uz rast od 3,63 %. Panonska Hrvatska zabilježila je manji rast od 7,46 %, s cijenom poljoprivrednog zemljišta od 2,66 eura po kvadratu.

Nasuprot tome, Sjeverna Hrvatska je zabilježila pad cijena poljoprivrednog zemljišta od 10,50%, s trenutnom prosječnom cijenom od 4,23 eura kvadrat.

"Značajan porast cijena u Zagrebu može ukazivati na povećan interes za urbanizaciju i prenamjenu zemljišta za različite namjene. U Jadranskoj Hrvatskoj, stabilnost cijena poljoprivrednog zemljišta može odražavati aktualne trendove u razvoju turističkog sektora i potencijalnu prenamjenu zemljišta. U Panonskoj Hrvatskoj, stabilne cijene mogu biti rezultat kombinacije gospodarskih i demografskih čimbenika. Nastojanja za poticanje razvoja i ulaganja u ovoj regiji pružaju mogućnosti za daljnji rast i iskorištavanje potencijala u poljoprivredi i drugim sektorima.", smatra Matijević.

image

Mladen Matijević

Indomio
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 06:36