VIDEO ŽUSTRE RASPAVE

‘Po starom GUP-u su bili vrlo fleksibilni uvjeti za gradnju, a cijene stanova su ipak otišle u nebo. Nećemo dozvoliti daljnju devastaciju prostora‘

Ovo što se dogodilo na Trešnjevci je prestrašno, nećemo dozvoliti da se to više nikad dogodi u Zagrebu, istaknuo je N. Božić

Nikša Božić i dramatične slike devastacije Trešnjevke

 Darko Tomas/Cropix

Javno izlaganje o prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Zagreba održano je danas, u ponedjeljak, u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti. Donosimo dva video priloga izlaganja. Pokazujući dramatične slike urbanističkog kaosa u kvartovima kao što je Trešnjevka, pročelnik Zavoda za prostorno planiranje Nikša Božić je istaknuo:

- Ovo što se dogodilo na Trešnjevci, nešto je prestrašno, nećemo dozvoliti da se to više nikad dogodi u Zagrebu - rekao je N. Božić, pokazujući fotografije koje pokazuju pregustu gradnju.

POGLEDEDAJTE VIDEO 1:

Govorilo se i o novim zelenim koridorima, novom poslovnom ulazu u grad produženoj Radničkoj gdje će biti dozvoljena gradnja visokih poslovnih nebodera, do 25 nadzemnih etaža, te izmjenama urbanih pravila za individualnu gradnju...GUP je sad pred svojim donošenjem nakon dvije godine izrade izmjena i dopuna.

image
Darko Tomas/Cropix

Zanimljiv trenutak tijekom pitanja publike na kraju bio je kada je jedan sudionik pročelnika pitao hoće li zbog novih zelenih zona poskupjeti nekretnine u Zagrebu, te će one zbog smanjene ponude postati nedostižne mladima. Teorija je to koju uglavnom investitori stambene novogradnje šire društvenim mrežama ovih dana, šireći paniku da će izmjene GUP-a izazvati poskupljenje novogradnje, a tako i svih nekretnina.

POGLEDAJTE VIDEO 2:

- Imali smo dosta fleksibilne uvjete za gradnju stanova u Zagrebu pa nije spriječeno da cijene ne odu puno, puno više, a navodno po nekim istraživanjima imamo 50 000 nenaseljenih stanova u Zagrebu, tako da to se treba rješavati nekakvim drugim mjerama, od porezne i druge politike. Naš zadatak je omogućiti uravnoteženi prostorni razvoj grada, a ovo se rješava nekim drugim mjerama - odgovorio mu je Nikša Božić.

Napomenimo da kad stupe na snagu izmjene GUP-a, dok se nove odluke i pravila oslikaju u prostoru proći će još vremena jer će dozvole za gradnju izdane po važećem planu još par godina biti na snazi. Također, ne radi se o novom GUP-u Zagreba nego o izmjenama i dopunama starog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 11:25