MOGUĆ JE I PROSVJED

Privremeno preseljenje gimnazije u Zagrebu izazvalo buru: ‘Roditelji su revoltirani, zgroženi i zaprepašteni‘

Grad Zagreb kaže da je odluka o domaćinstvu donesena na temelju opsežnih analiza te da učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog neće biti oštećeni za kvalitetu rada

Gradonačelnik Tomašević prilikom obilaska obnovljene zgrade Gimnazije Tituša Brezovačkog

 Ranko Suvar/Cropix

Zbog potrebe obnove školske zgrade, učenici zagrebačke XVIII. gimnazije, prema odluci Grada Zagreba, početkom studenoga privremeno sele u zgradu Gimnazije Tituša Brezovačkog (GTB). Iako je Vijeće roditelja GTB-a o tome vodilo razgovore s predstavnicima Gradskog ureda za obrazovanje, službeno rješenje doneseno u utorak nije ih nimalo zadovoljilo. Zato će u četvrtak pred zgradom Gradskog poglavarstva organizirati konferenciju za medije, a kako poručuju roditelji, na tomu neće stati dok god se ne pronađe adekvatnije rješenje.

Odluku Grada smatraju ishitrenom, netransparentnom i lošom za učenike obiju gimnazija, prvenstveno zbog skučenosti prostora u zgradi GTB-a. O svemu planiraju izvijestiti nadležno ministarstvo i pravobraniteljicu za djecu. Iako se već neko vrijeme spominje mogućnost roditeljskog prosvjeda, takva odluka još nije donesena.

Roditeljska peticija

Tea Švaljek Krešić, predsjednica Vijeća roditelja Gimnazije Titušta Brezovačkog, uputila je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću pismo u kojemu je navela razloge zbog kojih rješenje o preseljenju učenika XVIII. gimnazije u ‘njihovu‘ zgradu nije prihvatljivo. U pismu navodi da će se "drastično narušiti kvaliteta nastave obiju škola", budući da zgrada na Gornjem gradu zbog izuzetno malog prostora ima ograničenja te "neće podnijeti kontinuiranu cjelodnevnu popunjenost svih svojih prostora".

Roditelji su nezadovoljni i time što su službenu odluku o preseljenju zaprimili 8. listopada, tri i pol tjedna prije planiranog preseljenja. Pritom se, kako tvrde, Grad oglušio na peticiju koju je potpisalo više od 500 roditelja učenika GTB-a, a na sastanku u Gradskom uredu za obrazovanje nisu uvaženi njihovi argumenti. Tvrde i to kako su njihova djeca već podnijela teret potresne obnove budući da su tri i pol godine zbog obnove zgrade GTB-a bili gosti I. gimnazije.

image

Gimnazija Tituša Brezovačkog

Ranko Suvar/Cropix

- Odlukom da postajemo škola domaćin drugoj gimnaziji roditelji su revoltirani, zgroženi i zaprepašteni. Izostalo je transparentno obavještavanje od strane Gradskog ureda i svih nadležnih institucija prema roditeljima, odnosno učenicima. Takvo postupanje je potpuno nedopustivo i stvara revolt jer odluka u bitnoj mjeri zadire u prava i interese učenika obiju gimnazija. U tomu se vidi kako gradske vlasti stihijski i neorganizirano djeluju po bitnim temama - kaže Tea Švaljek Krešić.

U pismu se spominje i povećana ugroza sigurnosti i zdravlja učenika i nastavnika, a na pitanje gdje roditelji vide problem sigurnosti.

- Ukoliko toliki broj djece, a riječ je o ukupno njih oko 800, boravi u skučenom prostoru, u slučaju potencijalne opasnosti oni će se vrlo otežano kretati uskim hodnicima prema izlazu - rekla je Krešić.

Taj su problem naveli na sastanku u Poglavarstvu, no, kako kaže predsjednica Vijeća roditelja, odgovor je bio "može stati".

- Pa da, može i u noćnu smjenu - komentirala predsjednica Vijeća.

Odgovor Grada

Obrazloženje odluke o preseljenju gimnazije potražili smo u Gradskom uredu za obrazovanje, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

- Učenici XVIII. gimnazije tijekom radova na obnovi objekta, za koju očekujemo da će trajati oko godine dana, nastavu će privremeno pohađati u objektu Gimnazije Tituša Brezovačkog. Odluka o premještaju XVIII. gimnazije u objekt Gimnazije Tituša Brezovačkog donesena je temeljem analize brojčanih podataka (XVIII. gimnazija ima 60 učenika manje nego Gimnazija Tituš Brezovački), lokacijske dostupnosti, pedagoških specifičnosti i prostornih kapaciteta, odnosno potreba obiju ustanova. Ravnatelji obje ustanove prije donošenja odluke održali su niz sastanaka i razgovora, provjera prostorija i uvjeta u školi, te su zajedno sa satničarima detaljno analizirali rasporede sati i prostorne i organizacijske potrebe svojih ustanova.

image

Gradonačelnik Tomašević prilikom obilaska obnovljene zgrade Gimnazije Tituša Brezovačkog

Ranko Suvar/Cropix

Navedene analize i razgovori o preseljenju intenzivirali su se još početkom ove kalendarske godine. Povrh svega navedenog, održan je niz sastanaka i razgovora obiju škola s gradskim uredom, a posljednji sastanak održan je 30. kolovoza. Na tom je sastanku najavljen okvirni datum selidbe, sukladno očekivanom datumu početka radova. Prošli tjedan završen je rok za žalbu na odabir izvođača te su finalni koraci za potpisivanje ugovora za radove u tijeku. Selidba će se dogoditi u roku od nekoliko tjedana od potpisivanja ugovora, o čemu su ravnatelji odmah upoznati.

Slično ovoj selidbi, upravo učenicima i nastavnicima Gimnazije Tituša Brezovačkog 2020. godine nastavak rada omogućila je druga zagrebačka srednja škola. Ističemo da je u proteklih nekoliko godina više od 30 škola bilo domaćin školama oštećenima u potresu, odnosno, školama u rekonstrukciji, te je u svakome od tih slučaja izabrana najbolja opcija za domaćina sukladno gornjim kriterijima. U slučaju Gimnazije Tituša Brezovačkog i njihove škole-domaćina, nastava se odvijala neometano, bez ikakvih poteškoća. Tijekom boravka učenika i nastavnika u zajedničkom prostoru obje su ustanove zadržale visoku razinu kvalitete rada, što najbolje dokazuje činjenica da tijekom proteklih godina u objema ustanovama nije došlo niti do smanjenja broja učenika niti broja razrednih odjela.

image

Gimnazija Tituša Brezovačkog

Ranko Suvar/Cropix

Ističemo da učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog premještajem XVIII. gimnazije u njihov objekt, baš kao u nijednoj drugoj situaciji privremenog izmještanja, neće biti oštećeni za kvalitetu rada, već će promijeniti model smjenskog rada. Ovo je slučaj i u nekim drugim srednjim školama koje dijele objekte (npr. četiri gimnazije u Križanićevoj ulici), usklađujući modele organizacije redovne, izborne i fakultativne nastave te se njihov odgojno-obrazovni rad odvija bez ikakvih poteškoća.

Uvažavajući sve navedeno, kao i činjenicu da smo kod premještaja učenika XVIII. gimnazije vodili računa o blizini lokacije i pronalasku rješenja za nastavak obrazovanja koje bi, u interesu učenika, isključilo rad na više lokacija, sigurni smo da će se Gimnazija Tituša Brezovačkog, temeljem pozitivnih iskustava iz prethodnih godina, iskazati solidarnošću, biti dobar domaćin partnerskoj školi te u zajedništvu sa zaposlenicima XVIII. gimnazije uspješno odgovoriti na sve pedagoške, organizacijske i druge izazove. Grad Zagreb priprema niz projekata dogradnje i rekonstrukcije postojećih škola. O eventualnim mogućnostima i potrebama preseljenja, kao i u svim dosadašnjim slučajevima vodit ćemo razgovore s uključenim školama. Kao i u svim tim situacijama, s osobitom pažnjom pratit ćemo i na svaki način podupirati rad Gimnazije Tituša Brezovačkog i XVIII. gimnazije te minimalizirati efekt preseljenja na redovne školske aktivnosti. Ovaj je tjedan u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade održan i sastanak s predstavnicima vijeća roditelja Gimnazije Tituša Brezovačkog na kojem su roditelji detaljno upoznati s kriterijima odabira škole te planovima i rokovima realizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 17:14