ŽIVOT U ILEGALI

Procvjetalo crno tržište u Zagrebu: ‘Cijene soba idu i do 1800 eura! Kontrole? Uopće se ne brinem...‘

Život u ilegali mnogima nije ugodan, ali većinom su sretni što imaju smještaj, iako na njega nisu ostvarili pravo

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

Ilegalni biznis prodaje mjesta u studentskim domovima odavno je poznata praksa. O njoj se priča potiho, ali većina studenata upoznata je s provjerenim receptom nabave ili prodaje sobe, ovisno u kojoj se situaciji nalaze.

Proces je sljedeći - nakon objave rang-lista otvaraju se anonimni profili na Facebooku, uglavnom imena "Prodajem dom" ili "Kupujem dom". U grupe studentskih domova "Stjepan Radić" (Sava), Cvjetno naselje ili "Dr. Ante Starčević" (Šara) objavljuju koju vrstu sobe nude ili traže, radi li se o muškom ili ženskom mjestu, koje kategorije i u kojem domu.

Nakon toga čekaju da se jave kupci koji nisu ostvarili pravo na mjesto u domu i ne žele u neizvjesnosti mjesecima čekati da se bodovni prag spusti ili se pojave prodavači kojima dom jednostavno nije potreban. Ostatak dogovora odvija se u tajnosti, preko poruka.

"Prodajem ŽM na Savi, 3. kat. Ponude u inbox", uobičajen je tip oglasa za prodaju.

Ove godine čini se da je maleno crno tržište u Zagrebu procvjetalo zahvaljujući astronomskim cijenama najma stanova. Cijene ilegalnih studentskih smještaja Jutarnji list je istraživao 2022. godine, kad su se kretale od osam do 10 tisuća kuna, najčešće uz dodatno plaćanje mjesečne stanarine. Godinu ranije kupci su ih plaćali od četiri do osam tisuća kuna uz trošak stanarine, ovisno o kojem se domu i kategoriji smještaja radilo.

image

Studenti, ilustracija

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Krajem ovog kolovoza cijene su se u nižem rangu kretale oko tisuću eura, ali su zahvaljujući poznatom modelu ponude i potražnje, koja je očigledno bila pozamašna, dostizale do 1800 eura uz plaćanje stanarine svaki mjesec. Spomenutu primamljivu ponudu dobio je naš sugovornik koji je prodavao muško mjesto u studentskom domu Cvjetno naselje, već drugu godinu zaredom.

Oglas je objavio u grupi "Sava", koja broji oko 51 tisuću članova, stoga nije neobično da mu se javilo 30-ak studenata koji su kao na aukciji nudili veće cifre od prethodne osobe, uglavnom kako bi izbjegli najam stana.

- Pristao bih na sve iznad tisuću eura uz plaćanje stanarine svaki mjesec. Ljudi su se toliko nadmetali da sam imao i neke ponude od 1800 eura od kolega iz Hercegovine, uz pokrivanje stanarine. Na kraju sam prodao za 1400 eura sa stanarinom - govori nam student.

Najbolju ponudu nije prihvatio jer, kako kaže, bila je "očaj" s obzirom na to da mu je novac kupac htio isplatiti kroz nekoliko mjeseci. Ovako je, objašnjava, "lovu dobio odmah na ruke". Za kontrolu soba i mogućnost da će Uprava doma shvatiti što se događa ne brine.

- Ovako kad imam lovu i on plaća stanarinu nemam uopće brige oko kontrole. Njemu prepustim, u interesu mu je da ima jeftin smještaj u Zagrebu. Prošle godine nije bilo problema s kontrolom, a kako sam čuo, s njima se može i novčano dogovoriti - navodi naš sugovornik.

image

Studentski dom Stjepan Radić

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Drugi student s kojim smo razgovarali ove je akademske godine prvi put prodavao svoje mjesto u domu "Stjepan Radić". Objasnio nam je i svoje viđenje formiranja cijena u razdoblju od 2022. do ove godine. S obzirom na to da mu je prije dvije godine prijateljica kupila dom za šest tisuća kuna uz stanarinu, kaže, sada je "cijena korigirana za inflaciju koja je realno od 30 do 50 posto".

- Zaprimio sam 11 upita s ponudama u rasponu od 500 do preko 600 eura za dva mjeseca. Bio je i kandidat koji je prihvatio moj prijedlog od 1500 eura uz klauzulu da ja plaćam stanarinu. Transakciju nismo obavili dok se ne vrati sa sezone i ne mogu potvrditi prodaju, ali smatram da je dogovor sklopljen - rekao nam je.

Za kontrolu se također ne brine jer studira na zadnjoj godini fakulteta, stoga vjeruje da i ako kupca uhvate, on profitira jer ne mora izdvajati za stanarinu.

Ponekad ovakvi dogovori propadnu, kao što se dogodilo jednom mladiću, čiji se prodavač predomislio u zadnjem trenutku. Razgovarali smo s njegovom majkom, koja je rekla da je cijena trebala biti 1370 eura. Nije znala za opciju kupovanja sobe dok joj to nije spomenula jedna djevojka koja je tako živjela.

- Budući da sin nije uspio dobiti dom, probali smo tako jer nam je to bila jeftinija opcija. Na kraju smo ga smjestili u privatni dom. Gledali smo stanove, ali nam se sve činilo preskupo. Muž i ja imamo prosječne plaće, ne oskudijevamo, ali imamo kredit i još dvoje školaraca. Jedno dijete ide u osnovnu, drugo u srednju i sada je sin na fakultetu - objašnjava nam.

image

Studenti, ilustracija

Darko Tomas/cropix/Cropix

Život u ilegali mnogima nije ugodan, ali većinom su sretni što imaju smještaj, iako na njega nisu ostvarili pravo. Prije dvije godine studentica s kojom smo razgovarali objasnila nam je svoje planove za izbjegavanje neočekivanih dolazaka kontrole, najčešće u ranim jutarnjim satima.

Nikad nije imala ključ u bravi kako bi ostavila dojam da nema nikoga u sobi i pospremala je sve stvari. Vjerovala je da bi imala dovoljno vremena za sakriti se u ormar u slučaju da su ušli u sobu.

Svaki ilegalni stanar ima jedinstveni plan, neki čak skaču kroz prozor u najgorem slučaju, ali ostali studenti također iz solidarnosti u grupama na Facebooku objavljuju kad je kontrola u tijeku i u kojem su paviljonu zadnje viđeni. Neki od ilegalaca ipak ne žele riskirati i smišljaju kreativne načine kako u sobi provoditi što manje vremena.

- Prijateljica mi je rekla da je u razdoblju kad je kontrola išla danima, zaredom, svako jutro na zornice da ih izbjegne - rekla nam je sugovornica tijekom prošlog istraživanja cijena.

image

Studentski dom Cvjetno naselje

Fah/Pool/Fah/pool

U Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu jasno je objašnjeno provođenje kontrole soba i kazne za osobe koje prodaju ili kupuju smještaj.

Kako se navodi u članku 9., kontrola ostvarenog prava na smještaj za useljene studente podrazumijeva kontrolu studenata u bazi "iksica" ISSP koja se provodi na kraju svakog mjeseca i kontrolu po studentskim sobama izravnim ulaskom u sobu. Broj kontrola ostvarivanja prava na smještaj nije ograničen, a provodi ju komisija koju imenuje ravnatelj Studentskog centra na prijedlog pomoćnika ravnatelja za smještaj studenata.

Također, u članku 37. navodi se kako se disciplinska mjera isključenja iz doma za vrijeme studiranja i gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja izriču za povrede domskog reda kvalificirane kao teži disciplinski prijestup. Pod njih spadaju i ustupanje svojeg prava na smještaj u studentski dom drugoj osobi, kao i prodaja ili kupovina prava na smještaj u studentski dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:54