Zagrebački Advent raste godinu za godinom; lokacije su brojnije, a gosti zahtjevniji, što često ne ostavlja mjesta za nove "igrače". Ipak, ovogodišnji je advent obogaćen novom lokacijom pod imenom ‘Doma si‘, smještenoj u Opatičkoj 20, u samom srcu Gornjeg grada.
S obzirom na to da je dvorište Muzeja grada Zagreba po prvi puta odabrano za adventsku lokaciju, provjerili smo što vas očekuje uputite li se na Gornji grad. ‘Doma si‘ je ujedno i jedina lokacija koja se ove godine smjestila u Gornjem gradu, a mi smo razgovarali s voditeljima Filipom Tošićem i Robertom Grobenski koji su nam otkrili tajne svog poslovanja, kao detalje ponude i programa kojeg nude.
Dvorište Muzeja je inače prostor od tristotinjak kvadratnih metara te prima do 500 ljudi, a kako nam sami organizatori kažu, svake su večeri dupkom puni.
- Riječ je o zahtjevnoj organizaciji, imamo 20, 30 konobara, logističara, slastičara, barmena...zaista je puno ljudi uključeno jer ništa ne prepuštamo slučaju. Eventi su nam unaprijed rezervirani, za ovaj petak svih 60 stolova, što je naš puni kapacitet., objašnjava nam Filip.
Ovi mladi i entuzijastični ljudi otkrili su nam da iza svih dekoracija, lampica, dobre hrane i muzike stoji itekako puno muke i rada. Iako su ideju razvili još u 9. mjesecu, realizacija je otpočela dosta kasnije.
-Službeno smo krenuli tri tjedna prije otvaranja Adventa. Tad smo bili sigurni da je ovo lokacija na kojoj ćemo biti. Šator nam je došao tek tjedan dana prije početka. Proživjeli smo sedam dana kaosa; konstrukcija šatora, postavljanje opreme, šankova, pozornice..To zahtjeva pogon u kojem su ljudi koji su spremni dati sve od sebe da bi nešto uspjelo. Mi to imamo, objašnjavaju nam Filip i Roberta.
Voditelj adventske lokacije nam je objasnio detalje programskog sadržaja koji nude ove, inače za njih prve, godine na zagrebačkom adventu. Svaki dan u tjednu donosi neko događanje pa će, primjerice, ponedjeljkom u dvorištu Muzeja grada Zagreba uživati sve brojniji obožavatelji pub kvizova.
- Surađujemo s ekipom iz Factogram kviza koji inače organiziraju pub kvizove u jednom lokalu u Draškovićevoj ulici; oni već dvije godine rade kvizove i imaju stvarno dobru publiku. Došli smo im s idejom božićnih i muzičkih kvizova, dečki su pristali, tako da sutra imamo prvi pub-kviz ovdje., rekao je Filip.
Kviz će se održavati svakog ponedjeljka od 19h. Za one koji ipak više vole opuštanje uz glazbu, srijeda i četvrtak dani su za njih. -Imamo već dogovorene svirke za svaku srijedu i četvrtak do kraja Adventa. Svirat će se i strana i domaća muzika koju ljudi povezuju uz božićno vrijeme i vole., objasnili su iz organizacije.
Petkom i subotom brojne goste zabavlja DJ.
-Jučer smo imali reggaeton glazbu, malo kasnije trash..pratimo programski ono što se pušta i drugdje po gradu ali ubacujemo i noviju muziku koju slušaju mladi. Nedjelja je dan za malo drugačiji shopping, kako nam objašnjava Roberta
-Svake ćemo nedjelje surađivati s nekim drugim buvljakom, koji će biti koju nedjelju- zasad još ne znamo.
Gastronomska ponuda uistinu je široka i prepuna primamljivim poslasticama, hamburgerima, kobasicama i koktelima, te je najmučniji dio svakako-odabir. Ponuda je podijeljena na pet tematskih kutaka, a posebno nas je razveselila informacija da su sve recepture pripremljene upravo za ovaj Advent.
The Spot je kutak s klasičnim smash burgerima.
-Ponosni smo jer dečki koji rade burgere nisu uzeli postojeći brend već svoju recepturu pa ih ljudi nisu imali priliku jesti negdje prije. Burgeri su fantastični i nadamo se da će dečkima ovo biti odskočna daska., objasnio nam je Filip. Kutak za ljubitelje slatkog nazvali su Šećerni pol, a tu ćete pronaći fritule, mini američke palačinke i churrose. Moramo priznati da smo oduševljeni slatkom ponudom s Šećernog pola, a pogotovo s fritulama koje su kao bakine.
- Stvarno smo se potrudili s recepturom, objasnila nam je Roberta tajnu bakinih fritula.
-Nismo htjeli samo kupiti smjesu i raditi ih ‘kao po traci‘. Naše su slastičarke isprobavale nekoliko verzija dok se nisu odlučile za ovu.
Od ponude hrane na ovoj ćete lokaciji pronaći još i kobasice i plate; i to slavonski ili primorski miks. Kobasica je šest vrsta, od kojih su tri klasične a četiri nešto elaboriranije; s tartufima, medom, karameliziranim lukom i slično. Osim okusa moramo pohvaliti veličinu porcije- odavde zasigurno nećete otići gladni ako uzmete bilo koju od kobasica. Što se alkoholnih pića tiče, kutak Pijani Djedica razveselit će ljubitelje koktela, dok će na centralnom šanku klasičari uživati u pivu ili žestokom piću. Pitali smo organizatore da nam izdvoje ovogodišnje gastronomske favorite, odnosno najprodavanije artikle. -Od burgera nam najviše ide Oklahoma smash, od slastica fritule i američke palačinke, od kobasica Tartufko i Medena kobasica, a što se meze tiče najpopularnija je ona primorska., govori nam Roberta.
Adventsku lokaciju ‘Doma si‘ možete posjetiti radnim danima do 11 navečer, a vikendom do ponoći, sve do kraja Adventa, 5. siječnja 2025.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....