Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića, spektakularnom izvedbom ‘Orašara‘ na ledu i paljenjem tisuću lampica na Zrinjevcu u subotu navečer otvoren je još jedan zagrebački Advent. Otvaranje tradicionalne blagdanske manifestacije, koja će trajati sve do 7. siječnja 2025., ove su godine obilježile velike gužve, puno stranih turista, nešto tradicionalnija gastronomska ponuda, poneki vrlo popularni novitet, ali i promjene u načinu plaćanja. Prošle je godine otvaranje pokvarila kiša, ali je zato ove odaziv bio uistinu velik, a kako je istaknuo i gradonačelnik Tomislav Tomašević prije nego što je zapalio lampice na Zrinjevcut, nikada nije vidio toliko posjetitelja. Gradski su političari kratkim govorom otvorili svaku od adventskih manifestacija, ali gromoglasni je pljesak na kraju ipak izostao.
Nepregledni redovi
Osim već nezaobilaznih lokacija poput tunela Grič, Jelačić placa, Zrinjevca i Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava, posjetiteljima se ove godine nudi i nekoliko novih lokacija kao što su Dolac, Gradec i sam Kvaternikov trg, na koji su se ove godine prvi put proširile gastronomska ponuda, božićne lampice i glazba. Da je adventska ponuda uistinu atraktivna može posvjedočiti i činjenica da su se u masi ljudi često čuli talijanski, španjolski, njemački i slovenski. Većina je adventskih atrakcija bila jako dobro posjećena, hodalo se brzinom puža, a „promet“ je na trenutke potpuno stao. Oni koji su željeli nešto pojesti ili popiti na kućicama morali su u redovima stajati minimalno dvadeset minuta, dok je vrijeme čekanja za popularnije delicije, kao što su Dubai fritule, bilo oko 45 minuta.
Politika na glavnom trgu
Nakon što je zapaljena prva adventska svijeća na glavnom zagrebačkom trgu mnogi su krenuli ka kućicama ne bi li nešto pojeli ili popili, no neki ipak nisu uspjeli. Naime, ove je godine uvedena nova politika, odnosno novi način plaćanja, pa ugostitelji prihvaćaju samo kartice. Dok smo stajali u redu i čekali svoju porciju, mnogi su se ljudi razočarano okretali nakon što su barem deset minuta stajali u redu te komentirali kako onda oni ne mogu jesti. One koji su pak imali adekvatan način plaćanja, na svakom je POS aparatu dočekalo pitanje žele li ugostiteljima ostaviti napojnice. Gotovo su svi to preskočili, a strancima koji nisu razumjeli što piše radnici su vrlo rado priskakali u pomoć.
Tradicionalnija gastro ponuda
Kako nam se čini, gastronomska ponuda ovogodišnjeg adventa nešto je tradicionalnija nego što je bila prošle godine, a gotovo se na svakoj kućici može pojesti neka inačica kobasica, fritule, sarme ili bunceka, dok neki nude i moderan spin tih jela. U moru tradicije može se pronaći i nešto neuobičajeno, no za to će biti potrebno izdvojiti više novca. Gotovo je sve poskupjelo za oko jedan euro, pa se tako za čašu kuhanog vina trebaju izdvojiti četiri, za fritule pet, a za božićne rakije tri eura. Jedan od noviteta ovog adventa jesu i posebne keramičke šalice koje se mogu kupiti na kućicama.
Samo šalice, bez pića, stoje 3,5 eura, a posjetiteljima se nudi nekoliko opcija. Šalice mogu platiti i zadržati te ih koristiti i na drugim kućicama gdje će im ugostitelji uliti novo piće koje će morati dodatno platiti ili ih mogu vratiti na kućicu s koje su ih uzeli te zauzvrat dobiti povrat novca.
Reporteri Jutarnjeg obišli su adventske lokacije i probali najzanimljivije od ponude, pod egidom: tradicionalno i novo. Evo što smo pronašli:
BAO BUNS SHRIMP TEMPURA
Kućica: Jellyfish in space
Lokacija: Advent Jinglingz – Kvaternikov trg
Cijena: 9 €
Sastojci: bao buns (mekana pahuljasta peciva), shrimp-surimi tartar, spicy mayo, krastavci
Zapažanja: Peciva su uistinu mekana, a krastavci cijelom jelu daju neku osvježavajuću i „laganu“ notu koja nije tipična za tradicionalna blagdanska jela. Začinjena majoneza lijepo spaja cijelu kombinaciju. Unatoč tome što ne izgleda tako, može se uredno jesti, ali za ovakvu cijenu punjenja bi trebalo biti znatno više.
STROOPWAFLE
Kućica: Sweet treat
Lokacija: Advent Jinglingz – Kvaternikov trg
Cijena: 4,50 € (po komadu)
Sastojci: stroopwafle-hrskava slastica kružnog oblika najčešće punjena medom ili sirupom, namaz i posip po želji
Zapažanja: Idealna poslastica za sve koji jako vole slatko. Premda je pečeno tijesto samo po sebi dosta suho, med i namaz po želji upotpunjuju cijelu kombinaciju. Tijesto je krhko pa malo otežava jedenje, ali je sve zajedno jako ukusno.
BIG „MEK“ TRDELNIK
Kućica: Tredelnik by Ms. Bun´s House
Lokacija: Europski trg
Cijena: 8,90 €
Sastojci: trdelnik (spiralno pečeno tijesto), mljeveno juneće meso, zelena salata, cheddar, kiseli krastavci, rajčica, umak big „mek“
Zapažanja: Cijela bi porcija za ovu cijenu trebala biti puno veća. U samom se trdelniku nalazi dosta punjena i mesa, ali big „mek“ umak dominira okusom. Pecivo je samo po sebi suho, ali ne upija umak pa je cijela porcija vrlo nezgrapna za jelo te ispada.
BUNCEK BAGEL
Kućica: Shank
Lokacija: Caffe de Matoš – Legendarni Advent na Trgu
Cijena: 7,80 €
Sastojci: trgani buncek u bagel pecivu s kiselim zeljem i umakom od hrena
Zapažanja: Ovo je moderni spin na tradicionalnu blagdansku kuhinju koji je dosta uspješan. Porcija je velika, pecivo je mekano, meso ukusno, no u cijelom se jelu nalazi dosta hrena što bi onima koji nisu veliki njegovi obožavatelji moglo smetati. Premda ne izgleda tako, cijeli je spoj vrlo „uredan“ za jelo.
BLUE CHEESE MAC
Kućica: YesSir
Lokacija: Fuliranje – Trg Josipa Strossmayera
Cijena: 8 €
Sastojci: hrskava slanina, plavi sir, orah, parmezan, hrskavi luk
Zapažanja: Ispred kućice se stvorio popriličan red tako da smo morali probati tjesteninu sa sirom. To smo na kraju i dobili. Plavog sira bilo je samo u natruhama. Jelo je unatoč tome oduševilo. Ljubitelji popularnog mac and cheesea mogu uživati. Nažalost, za pravi spektakl nedostajalo je plavog sira, zbog kojeg smo se odlučili za ovu opciju.
XXL KOBASA
Kućica: Kužina
Lokacija: Caffe de Matoš - Legendarni Advent na Trgu
Cijena: 8,50 €
Sastojci: kobasica, bagel pecivo, coleslaw salata, špek, čvarci i umak
Zapažanja: XXL kobasa dolazi i s XXL cijenom. Osim veličine, ni po čemu se posebno ne ističe. Nećemo lagati, kobasica je ukusna. Mora i biti kada je priprema polufinalist ‘Masterchefa‘ Manuel Crnobrnja. Pecivo u kojem stiže XXL kobasica ostavilo je najviše impresija. Ipak, porcija koja nam je stigla nije bila bogata špekom i čvarcima.
GERMKNEDLA NUTELA
Kućica: Ledena
Lokacija: Ledeni park na Trgu kralja Tomislava
Cijena: 7 €
Sastojci: germknedla, Nutella
Zapažanja: Germknedla ispunit će vaša očekivanja, ali ništa više od toga. Popularni zimski desert bit će najprimamljiviji mlađima. Osim Nutelle, germknedla dolazi i uz dodatke vanilije i Linolade. Porcija je velika, ali se i brzo pojede. Slasticom na kraju nismo oduševljeni, ali ni razočarani.
BAKALAR NA BIJELO
Kućica: Rakova poslastica by smoothiekaša
Lokacija: Ledeni park na Trgu kralja Tomislava
Cijena: 8 €
Sastojci: pašteta od sušenog bakalara, domaći kruh, limun, ružmarin
Zapažanja: Tradicionalno jelo Badnje večeri jednostavno se mora probati. Rakova poslastica mogla bi biti nezaobilazna stanica ovog Adventa. Oduševila nas je jednostavnost i blagi okus bakalara koji se mora jesti uz limun. Ekipa na kućici je zabavna, tako da svakako trebate svratiti i uz bijelo vino uživati u ovom jednostavnom predjelu.
PURICA S MLINCIMA
Kućica: Noel
Lokacija: Hotel Esplanada
Cijena: 13 €
Sastojci: pečena puretina, emulzija od češnjaka, naan kruh
Zapažanja: Itekako smo razočarani ovim modernim spinom na tradicionalno hrvatsko jelo. Purica s mlincima bila je nevjerojatno slana, skoro do nejestivosti. Lepinja od naan kruha bila je gumenkasta. Samo jelo je, ako zanemarimo svu slanoću, ipak fino. Dodatak šipka bio je zanimljiv odabir. Vjerovat ćemo da je jelo koje nam je posluženo iznimka, da se nekome u pripremi omaklo previše soli.
SOURDOUGH LASAGNE CARBONARA
Kućica: Boogie Lab
Lokacija: Hotel Esplanada
Cijena: 11 €
Sastojci: sourdough tjestenina, bešamel, umak od žumanjka, hrskava panceta, parmigiano-reggiano
Zapažanja: Lazanjom dominira okus sira. Sourdough tjestenina bila je zapečena tako da je cijelo jelo okusom najsličnije pizzi. Nedostajalo je hrskave pancete kako bismo dobili dojam da jedemo carbonaru. Ipak, isplati se naručiti ako ste ljubitelj lazanja. Cijena je veća, ali ove godine je sve skupo! Vjerujemo da se isplati dati tri ili četiri eura više i pojesti sirastu lazanju, umjesto obične kobasice koje se nude na drugim kućicama.
DUBAI FRITULE
Kućica: Gdje je Jura?
Lokacija: Fuliranje - Trg Josipa Jurja Strossmayera
Cijena: 11,10 €
Sastojci: tamna belgijska čokolada, bijela čokolada, pasta od pistacija, kadaif
Zapažanja: Veličina porcije je zadovoljavajuća i preljev od Dubai čokolade ističe se od konkurencije i tradicionalnih preljeva. Moramo reći kako nas je unatoč skepticizmu zbog naglog porasta popularnosti ove delicije okus oduševio. Osim dobre čokolade, i fritule su bile među boljima koje ćete ovaj Advent imati prilike kušati. Iako smo ostali oduševljeni, sama cijena fritula ih svrstava u kategoriju slastice koju ćete probati jednom kako biste zadovoljili znatiželju.
KOTLOVINA U ŠLAFROKU
Kućica: Kezele Vina & Kotlovina
Lokacija: Park Zrinjevac
Cijena: 6,80 €
Sastojci: svinjetina, luk, rajčica, paprika...
Zapažanja: Šlafrok u nazivu kotlovine je tortilja (vlasnik tvrdi da je riječ o mlincu koji sami pripremaju) koja nam je, nažalost, bila poslužena hladna. Nadjev je bio bogat, na trenutke čak i preintenzivnog okusa začinskog bilja, ali meso je bilo savršeno. Odlučili smo se za svinjetinu, ali u ponudi još imaju i piletinu, kobasice te vege opciju.
BRUCE LEE
Kućica: Eat me – Zagrebačka frajla
Lokacija: Park Zrinjevac
Cijena: 6,50 €
Sastojci: hrenovka, zelena salata, sir, grah, krastavci, kukuruz, blagi umak
Zapažanja: Američki način spravljanja hot dogova je i ove godine (pre)zastupljen na Adventu. Hrenovka je bila zadovoljavajuća, a dodatci su bogato posluženi. Ova porcija je svakako dobar omjer cijene i kvalitete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....