SUKOB U GORGONI

Tema je bila GUP, a onda je krenula svađa: Pogledajte žestoku raspravu o zračenju baznih stanica po Zagrebu!

Pristiglo je 2 621 pojedinačnih primjedbi na izmjene i dopune GUP-a Zagreba
 Darko Tomas/Cropix

Drugo javno izlaganje o prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Zagreba održano je danas, u ponedjeljak 30. rujna, u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti. Donosimo nekoliko video priloga izlaganja. O raznim temama u izmjenama GUP-a se raspravljalo i argumentiralo, kao o pitanju prometnice u Sigetu, ali i elektromagnetskom zračenju baznih stanica teleoperatera.

Iz publike Davor Bernardić je u dugom uvodu pitao predstavnike Grada Zagreba zašto su podlegli pritiscima i zahtjevima teleoperatera vezano za tu tematiku, te razine značenja.

- Mi nismo dobili zahtjev teleoperatera, dobili smo primjedbu na izmjene GUP-a od nacionalnog regulatora i primjedbu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te nam je HAKOM dao negativno mišljenje o tome da te razine budu regulirane detaljno u GUP-u, a mi ne možemo ići s planom dalje s njihovim negativnim mišljenjem. No, nismo nakon toga išli olako s time, kontaktirali smo direktno Beč i Bruxelles i pitali kakve odredbe imaju u svojim prostornim planovima, a pitali smo i Ljubljanu i nitko od njih u svojim prostornim planovima ne propisuje jakost elektromagnetskog zračenja, jer u EU postoji zakon o zaštiti od takvog zračenja i kod nas zakon Ministarstva zdravstva koji propisuje granične vrijednosti za prostore stanovanja, škole, turizam... - odgovorio je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.

Dodatno je tijekom izlaganja naglašeno je kako se toj temi pristupilo vrlo studiozno.

Tijekom lipnja i srpnja ove godine održana je prva javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba. U tom periodu pristiglo je 2621 pojedinačnih primjedbi. Sukladno Zakonu o prostornom uređenju, sva mišljenja, prijedloge i primjedbe koje su sudionici u javnoj raspravi dali u roku obradio je stručni izrađivač, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba.

“Prihvaćeno ili djelomično prihvaćeno je otprilike 39 % primjedbi koje su se mogle razmatrati, a što je još jedan dokaz novog pristupa ove Gradske uprave vezano uz participaciju javnosti u postupcima izrade izmjena i dopuna GUP-a”, naglasio je nedavno Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Napomenimo da kad stupe na snagu izmjene GUP-a, dok se nove odluke i pravila oslikaju u prostoru proći će još vremena jer će dozvole za gradnju izdane po važećem planu još par godina biti na snazi. Također, ne radi se o novom GUP-u Zagreba nego o izmjenama i dopunama starog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 22:26