U POSLJEDNJI TREN OTKAZAN VEĆ TRADICIONALAN DIO PROSLAVE ADVENTA

Trg prvi put bez adventskog šatora, a tvrtka koja je pobijedila na natječaju već je uplatila polog

Osim 350 tisuća kuna od tvrtke Fest iz Karlovca, Grad je već dogovorio i pola milijuna sponzorstva vezanih uz šator i njegov program
 CROPIX

Na Trgu bana Jelačića ove godine prvi put nakon dugo vremena neće biti adventskog šatora!

Odlučio je to gradonačelnik Milan Bandić, koji svoju odluku obrazlaže činjenicom da su to tražili građani. No, problem je u tome što je natječaj za zakup već završen, odabrana tvrtka uplatila je polog i za manje od deset dana po ugovoru je trebao početi program.

Iako je direktor Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis prije desetak dana tvrdio da će šator biti otvoren 20. studenog, ali u smanjenim dimenzijama, gradonačelnik Bandić ima drugačiji plan.

- Pomno slušajući puls Zagrepčana i struke odlučio sam, na opće zadovoljstvo, poduprijeti da velike adventske kuće, odnosno šatora, ove godine neće biti. Evo to je jedini hendikep, ako se to uopće može tako nazvati - ustvrdio je gradonačelnik.

Zbog direktnog davanja koncesije za držanje adventskog šatora na Trgu 2013. godine gradonačelnikovi suradnici našli su se pod istragom USKOK-a, a javni natječaj za ovaj unosni posao je prvi put raspisan prošle godine, kad je Bandić bio u Remetincu.

Ove je godine ugovor o davanju koncesije potpisan s tvrtkom Fest iz Karlovca koja je bila zadužena i za prošlogodišnji program u šatoru. Anita Tuček, zadužena za najam opreme u tvrtki Fest, nije skrivala svoje nezadovoljstvo.

- Za nepostojeći šator smo uplatili polog u iznosu od 350 tisuća kuna, potpisali ugovor, da bi nam prije tri dana javili da ipak odustaju od svega. Novac će nam vjerojatno vratiti, no da smo znali, prijavili bismo se za organizaciju nekog drugog događaja! - ljutito je ispričala Tuček.

Napominje kako je Grad za šator već dobio novac i od sponzora, i to oko pola milijuna kuna. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljene su izmjene i dodaci u adventskom programu, a nije se moglo ne primijetiti kako Koncertna direkcija Zagreb nije na popisu sponzora.

- Drugi donose odluke, a gradonačelnik odgovara. To je bilo i više neće biti. Šef Koncertne direkcije radi svoj posao, zajedno s Uredom za kulturu - odgovorio je Bandić.

Objasnio je kako rješenje što će biti na Trgu daje nadležni ured, odnosno da bi se bilo kakav natječaj raspisao potrebno je rješenje za koje ga nitko nikada nije pitao.

- Ono što drugi rade na svoju ruku gradonačelnika ne obvezuje - zaključio je Bandić.

Čini se kako je problem bio što je natječaj 20. listopada objavila Koncertna direkcija, a ne sam Grad Zagreb. Isto je bilo i prošle godine, kada je natječaj prvi put ikada raspisan, ali gradonačelnik Bandić tada je bio u Remetincu. U samom natječaju navodi se kako je početna cijena najma 600 tisuća kuna, a zakupac snosi troškove potrošene električne energije i grijanja, zaštite šatora te, uz to, plaća svim koncertnim izvođačima. Službeno preuzimanje šatora trebalo je biti u ponedjeljak u 15 sati. Na samom kraju natječaja navedeno je kako organizator, Koncertna direkcija, ima pravo poništiti natječaj bez obveze pojašnjenja svoje odluke sudionicima natječaja.

Na službenom predstavljanju ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu direktor Koncertne direkcije tvrdio je kako će šatora biti, a trebao je biti zadužen i za organizaciju koncerata.

- Adventski šator će, naravno, biti prisutan i ove godine, ali u smanjenim mjerama po željama građana. Očekujemo još bogatiju gastro i kulturnu ponudu - rekao je tada Nalis.

Gradonačenik je žurio na drugo događanje i nije bio prisutan u trenutku kada je Nalis iznosio program Direkcije.

Organizaciju događanja na pozornici na Trgu bana Jelačića preuzeo je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

- Svi naši umjetnici napokon su dobili priliku predstaviti sve ono što rade tijekom cijele godine. Program će voditi naši Bobi i Rudi, maskote ovogodišnjeg Adventa - otkrio je zamjenik pročelnika Tedi Lušetić.

Isti ured zadužen je i za organizaciju novogodišnjeg programa, čiji sadržaj će u potpunosti osmisliti Nina Badrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:46