‘NE DAMO SVOJA PRAVA‘

U centru Zagreba se ponovno suočili molitelji i aktivisti, pogledajte prizore: ‘Hrvatsku koriste kao odskočnu dasku...‘

‘‘Tiha misa‘ je posvećena ženama koje su svoj život izgubile, najčešće nažalost u vlastitim domovima...‘, kažu iz udruge Domino
 Tomislav Kristo/Cropix

Danas u Zagrebu održala se 23. "Tiha misa" umjetnice Arijane Lekić-Fridrih i Udruge Domino. Prizore "Tihe mise" te skupa molitelja zabilježile su i kamere Cropixovog fotografa.

Kako objašnjavaju iz Udruge Domino, "‘Tiha misa‘ je skupna intervencija u javnom prostoru koja se održava svake prve subote u mjesecu kao reakcija na navodne molitve koje se održavaju u više od deset gradova diljem Hrvatske u organizaciji muškaraca koji kleče, a nazivaju se inicijativom ‘Muževni budite‘".

"Ne zavaravamo se", nastavljaju, "da su stotine muškaraca okupljenih po svim krajevima Hrvatske oko ideje očuvanja patrijarhata i stvaranja novog društvenog poretka u kojem bi žene izgubile jednakost, prvo u obitelji, a potom i u zakonu, nešto što se događa spontano.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Arijana Lekić-Fridrih

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatska je već dugo na meti međunarodnih ultrakonzervativaca koji preko svojih ‘proxija‘ u Hrvatskoj stvaraju od ove zemlje poligon za sve veći utjecaj ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji i Europi. Nakon što je Zagreb bio poprište konferencije moćne lobističke mreže Vision Networka prošlog tjedna, jasno je da Hrvatska ima važnu ulogu u promicanju vjerskog aktivizma i koristi se kao odskočna daska za jačanje krajnje radikalnih vjerskih utjecaja kojim narušavaju održavanje stečenih (reproduktivnih) prava žena i LGBTIQ zajednice u cjelini.

Kontinuirano nametanje narativa o očuvanju patrijarhata organizirajući tzv. molitve na trgovima desetak hrvatskih gradova ova skupina vjerskih radikala aktivno radi na stvaranju baze za bujanje populističkih ultradesnih politika temeljenih na mizoginiji i homofobiji.

image

Kontraakcija

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Riječ je o distopijskim politikama koje brišu značenja jednakosti muškaraca i žena i desetljeća borbe za ravnopravnost i prava koja danas suvremena građanska društva uzimaju zdravo za gotovo.

‘Tiha misa‘ je posvećena ženama koje su svoj život izgubile, najčešće nažalost u vlastitim domovima, iznevjerene od vlastitih obitelji, ali i od sustava koji još uvijek nema dovoljno razvijene mehanizme borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, protiv nejednakosti, ali ni protiv poruka mržnje i mizoginije koje se svake prve subote u mjesecu čuju s brojnih trgova Hrvatske. Ujedinjene i odlučne, društvo u kojem živimo će postati društvo jednakih, zaštićenih pred zakonom i daleko od margina na kojima se mnoge žene danas u Hrvatskoj nalaze.

image

Vjerski skup molitelja

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Podređenu poziciju žena zazivaju svojim redovitim proglasima i najavama javnih molitvi, uvodeći tako uvrnuti diskurs u javni prostor koji predviđa ženama mjesto nejednakosti, a politike koje se tim diskursom osnažuju sasvim otvoreno govore o deratifikaciji Istanbulske konvencije, ukidanju prava na izbor i mnogim drugim perfidnim načinima zatiranja ženskih prava".

Uoči "Tihe mise" su poručili: "Nad svojim pravima ćemo bdjeti i ovaj put, za jednakost ćemo se boriti sada i zauvijek. Niti jedno pravo koje imamo ne damo. Nikome".

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 14:37