JEDINSTVENI IZUM

U Ludbregu 'posadili' pametno drvo, na kojemu se mogu puniti mobiteli, ali i električni bicikli

Foto: Marko Todorov / CROPIX
 CROPIX

Pametno drvo na kojem će se električnom energijom dobivenom iz 18 solarnih panela moći puniti mobiteli, laptopi, fotoaparati, pa čak i električni bicikli, uskoro bi moglo niknuti na jednom, a možda i na više zagrebačkih trgova.

U obzir dolaze Europski trg, Trg Petra Preradovića, plato ispred dvorane Dražena Petrovića, te kod fontana ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice. No, nisu isključene i druge lokacije. Riječ je o visokotehnološkom, u potpunosti hrvatskom proizvodu, koji su osmislile i izradile ludbreške tvrtke Ducati, Inoxmont i Solvis.

Zvali ih iz Maroka

Prvo takvo drvo postavljeno je prije nešto više od mjesec dana u centru Ludbrega i odmah izazvalo oduševljenje prolaznika, a želja njegovih stvoritelja je da barem jedno takvo drvo krasi i metropolu.

- Čim je vijest objavljena, zvali su nas iz Maroka da donesemo i postavimo jedno takvo drvo u Marakeš. Ukupno smo dobili 30-ak upita, najviše iz dalmatinskih gradova i općina. Samo zbog njih sada osmišljavamo drvo sa solarnim panelima u obliku palme, što više odgovara dalmatinskom okruženju. Ali mi bismo ipak najradije da ovim našim drvetom prvo ukrasimo Zagreb, a tek potom Maroko i druge gradove u inozemstvu - otkrio nam je Marijan Blažin, prodajni manager Inoxmonta i partnerske tvrtke Ducati.

Kada je Zagrepčanin Davor Duk vidio to drvo, odmah je poslao pismo gradonačelniku Milanu Bandiću. Uputili su ga pročelniku ureda za energetiku i zaštitu okoliša Marijanu Marasu te pročelniku ureda za prostorno uređenje Dinku Biliću.

- Prošli tjedan sam se sastao s Marasom i ideja mu se jako sviđa. Hoće li drvo doći u Zagreb, znat ćemo na završetku Zagrebačkog energetskog tjedna koji traje do 14. svibnja. Naravno da bi volio da svaki veći trg u Zagrebu krasi jedno takvo drvo, ali za početak bi bilo dobro i jedno. Budući cijena izrade jednog drveta iznosi 80.000 kuna, vjerujem da za grad Zagreb to nije velik novac, a koristi su velike - smatra Duk.

U ludbreškim tvrtkama ističu da je drvo opremljeno s devet šuko utičnica i šest USB priključaka, a “krošnju” mu krasi čak 18 solarnih ploča iz kojih se svjetlosna energija pretvara u električnu i sprema u dva akumulatora od čak 150 amper sati. Dok pune svoje gadgete, ljudi će se moći odmoriti na klupi ispod krošnje.

Sveučilišne igre

- Za izradu ovoga drveta nam je trebalo manje od mjesec dana, ali može se napraviti i za 15-ak dana, tako da bi brzo mogli opskrbiti Zagreb i sa šumom ovakvih stabala. Želja nam je postaviti barem jedno prije početka održavanja Europskih sveučilišnih igara 24. srpnja, ali sve ovisi o gradskoj upravi - kaže Marijan Blažin.

Inače, u Berlinu i Beču postoje slična pametna stabla tamošnjih proizvođača, a jedno u obliku palme krasi i Dubai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:21