VELIKI PROJEKT

U samom centru Zagreba ‘niknula je‘ kuća duhova. Pogledajte trenutak koji je na Gornjem gradu zabilježio naš fotoreporter...

Na području današnjeg parka i nekadašnje zgrade DHMZ-a bio je kapucinski samostan, crkva, groblje i vrt
 /Goran Mehkek/ Cropix

Kao kakva kuća idealna za snimanje filmova s utvarama, tako trenutno izgleda gradilište Hrvatskog povijesnog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu. Naš fotograf Goran Mehkek zabilježio je trenutak kada se bivša zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda koja se preuređuje u muzej trenutno konzervira, zato su na prozorima USB ploče.

- Završena je konstrukcijska obnova i sad je u tijeku natječaj za cjelovitu obnovu, odnosno konzervatorske radove, uređenje pročelja, suvremenu nadogradnju. Čeka dolazak novih izvođača, za dva tjedna će završiti natječaj i nadamo se da neće biti žalbi da se ne oduži početak faze dva- rekla je Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Povijesnog muzeja.

Na području današnjeg parka i nekadašnje zgrade DHMZ-a bio je kapucinski samostan, crkva, groblje i vrt. Nakon ukinuća kapucinskog reda 1788. godine objekti počinju propadati te se sa zemljištem rasprodaju početkom 19. stoljeća. Plemić Ludovik Jelačić, profesor na zagrebačkoj Akademiji ruši kapelicu i gradi sebi palaču čiju je izgradnju povjerio graditelju Bartolu Felbingeru. Palača je dovršena 1826. i suvremenici su je smatrali ukrasom grada. U prostorije prema Strossmayerovom šetalištu Jelačić je želio smjestiti casino. Zapravo se radi o tri zgrade današnje palače koja je u obnovi.

image
Goran Mehkek/Cropix
image

Šetalište Grič sa starom zgradom Više realne škole 1862., akvarelirani crtež

Muzej Grada Zagreba/dhmz/

Grad 1857. otkupljuje palaču i u nju smješta gradsku realku. Značajna promjena u izgledu zgrade dešava se 1864. kada se podižu katovi na južnom dijelu i zgrada počinje poprimati današnji izgled. U prizemlju južnog dijela bila je kavana, a zgrada je poslije realke služila ženskom liceju i sudovima. Meteorološka mjerenja, saznajemo na web stranici DHMZ-a, u zgradi započela su 1. prosinca 1861. godine u fizikalnom kabinetu zahvaljujući ravnatelju realke Josipu Torbaru i profesoru Ivanu Stožiru – prvom gričkom motritelju koji je 30 godina vodio brigu o meteorološkoj postaji Zagreb − Grič i razvio je dok je postala opservatorij.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je zgrada u kojoj se nalazio DHMZ oštećena u potresu i proglašena neupotrebljivom, dogovoreno je da se u nju, naravno nakon cjelovite obnove, preseli muzej koji će zadržati i palaču u Demetrovoj, te će se zgrada kod parka Grič i Štrosa preurediti u smislu obnove i rekonstrukcije prema projektu arhitekta Saše Randića. Kako bi nekadašnja palača za muzeja imala što bolju komunikaciju predviđeno je da se zgradi doda vanjske stepenice na zapadnom pročelju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 16:32