RUGLO

Usred glavnog grada Hrvatske, na par minuta pješke od Tomislavca. Šikara, zgarište i 3693 kvadrata jada. Što mislite, čije je ovo?

Očito je, kod nas ne postoji zakonska obaveza vlasnika da se brinu o svojoj imovini
 /Vanesa Pandzic/ Cropix

Usred glavnoga grada Hrvatske, na par minuta pješice od Trga kralja Tomislava, nalazi se zemljište koje izgleda kao da je šikara, a pored njega drugo sa zgarištem. Obrasla, vjerojatno je u pitanju i ambrozija, zapuštena i odbojna lokacija na čak 3693 kvadrata nalazi se tik do izlaza iz pothodnika s autobusima za Novi Zagreb, Lanište... i preko puta hotela Esplanade. Neki ovim putem skraćuju put od pothodnika do Koturaške, a ponekad se ovdje mogu sresti i izbjeglice u tranzitu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Zaraslo zemljište pored Glavnog kolodvora u vlasništvu Republike Hrvatske

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ta je golema lokacija u Koturaškoj ulici vlasništvo Republike Hrvatske, imovina pod Ministarstvom graditeljstva i državne imovine. Nije teško zamisliti kako bi se to područje uz malo volje moglo privremeno urediti, odnosno imati neku javnu namjenu koja nije trajna kao što su park ili slično dok ne dobije neku trajnu. Naime, uvid u Generalni urbanistički plan Zagreba pokazuje da je to područje nekadašnjih tvornica označeno kao zona infrastrukture, što djelomično objašnjava zašto stoji prazno, jer će tu jednom biti proširenje kolodvora, ali ne i zašto se ne održava.

I čitav potez susjednog "prvog reda" ulice uz prugu uz Koturašku do Savske, rezervirano je u GUP-u za glavnu gradsku ulicu koja povezuje Savsku cestu s Držićevom ulicom južno uz željezničku prugu, jednom kad se realiza. Tu se, dakle, ne može ništa "veliko" graditi, ali to ne znači da imovina koja se ovdje nalazi, bilo gradska, državna ili privatna, mora izgledati kao ruglo, niti da joj se ne bi mogla naći neka privremena svrha.

image

Izgorjela kuća u Koturaškoj ulici

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Mjesto izgorjele kuća u Koturaškoj ulici

Vanesa Pandzic/Cropix

Isto vrijedi za adresu do one kod pothodnika u Koturaškoj ulici, koja je nedavno gorjela. Država je vlasnik i te adrese na kojoj je nekoliko trošnih kuća, ruševnih starih objekata u kojima netko stanuje, a jedan od njih izgorio je ovo ljeto. Sve izgleda neprimjereno središtu grada, odnosno bilo kojoj lokaciji. Uvidom u zemljišne knjige vidi se da je manji dio ove adrese, odnosno stanova, uz RH u vlasništvu tvrtke Ring projekt iz Osijeka, čiji su osnivači Pavao Zubak, vlasnik Auto Zubaka, i Marko Pipunić, kojeg mediji zovu najmoćnijim čovjekom Slavonije. Direktorica tvrtke je Jelena Kapraljević. Očito je, kod nas ne postoji zakonska obaveza vlasnika da se brinu o svojoj imovini, bili država ili privatnici ili poslovni subjekti. U ovom slučaju nisu čak ni uklonili zgarište...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 11:25