U ILICI 29

Velika pobuna stanara u samom centru Zagreba: ‘Ne možemo živjeti od njih, i Tomaševića smo zvali, cijena stanova pada!‘

Vlasnici stanova traže zatvaranje prenoćišta zbog, kako tvrde, fizičkih obračuna, uriniranja, oštećivanja imovine, dilanja droge...

Prenoćište za beskućnike u Ilici 29

 Vanesa Pandzic/Cropix

Stanari zgrade u zagrebačkoj Ilici 29 zatražili su od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatvaranje privremenog prenoćišta za beskućnike, otvorenog početkom veljače u dvorišnoj zgradi s istom adresom. Predstavnik suvlasnika Zoran Novaković, jedan od vlasnika stanova zgrade udaljene 300-tinjak metara od glavnoga gradskog trga, tvrdi kako je situacija s beskućnicima eskalirala. Kao neke od problema navodi vandalizam (razbijene brave na ulazu u haustor), međusobne fizičke obračune beskućnika i cjelodnevnu buku. Stanari se, među ostalim, žale da su im otkad je Grad otvorio privremeno prihvatilište - umanjena vrijednost nekretnina.

Kako navode u zahtjevu za zatvaranje prenoćišta, smještajni kapacitet ograničen je na 20-ak osoba, no beskućnici su u njihovu dvorištu napravili okupljalište gdje dolaze i oni koji nemaju namjeru prespavati u prenoćištu (u dopisu ih zovu "polusvijetom"). Tvrde da su nebrojeno puta tražili zaštitu policije i slali prijave zbog fizičkih obračuna, verbalnih prijetnji, uriniranja, oštećivanja imovine i "dilanja" droge.

Materijalna šteta

"Redarstvenici policije dođu i obave svoj posao korektno, ali ne mogu dežurati u našem dvorištu 24 sata. Također, u prenoćištu navodno postoji zaštitar, ali isti nije nadležan postupati u našem dvorištu već samo unutar prenoćišta. Ono pak nosi kućni broj Ilica 29/2, nalazi se na kraju dvorišta zgrade i nema pristup s javne površine", objašnjavaju vlasnici stanova.

Njihov je stav da "ovakvim prenoćištima jednostavno nije mjesto u centru Zagreba". Problem vide u tome što u njihovu slučaju "beskućnici moraju proći uzduž cijelog našeg dvorišta dugačkog oko 150 metara", gdje se zadržavaju uz buku po cijeli dan. Dodaju i da su s njihovim stavovima suglasni i svi zakupci poslovnih prostora u dvorištu. Oni, nastavljaju, zbog ovakvog ponašanja beskućnika trpe materijalnu štetu te iskazuju gubitke u poslovanju, s obzirom na to da - tvrde dalje - korisnici njihovih usluga ne žele niti ulaziti u dvorište "kada u njemu vide beskućnike i njihovo društvo".

U podugačkom pismu u pola jedne rečenice pokazali su razumijevanje za ugrožene građane: "Shvaćamo da postoje naši građani beskućnici kojima je potrebna pomoć i smještaj, ali…".

Ovo nije prvi put da se stanari bune protiv prenoćišta u Ilici 29, pri čemu naglašavaju da nisu dobili odgovor Grada kada će biti osigurano trajno prihvatilište u Ilici 239, kao što je svojedobno najavljeno. Stoga osam stanara i stanarki potpisanih u "peticiji" traže "momentalno zatvaranje" i najavljuju da će u protivnom svoja prava na mirno uživanje vlasništva i zaštitu od uznemiravanja biti prisiljeni zatražiti sudskim putem.

Na upit smatraju li žalbe stanara opravdanima te planiraju li zatvoriti prenoćište, odnosno kada je u planu otvaranje novoga u Ilici 239, iz Grada odgovaraju objašnjenjem da su usluge prihvatilišta u Velikoj Kosnici i Sesvetskome Kraljevcu, za koje se iz proračuna izdvaja 415.422 eura, udaljena od centra Zagreba, pa su potaknuti prijedlozima udruga i samih beskućnika prošle godine u studenome otvorili prenoćište u Vukovarskoj. No zbog neadekvatnih uvjeta, 4. veljače otvoren je novi prostor u Ilici 29.

Bez stigmatizacije

- Radno vrijeme je od 19 do 7 sati, u njemu je osigurano dežurstvo, na snazi je kućni red i dosad u radnom vremenu prenoćišta nisu zabilježeni značajniji problemi. Međutim, činjenica je da se neki beskućnici u veži okupljaju i izvan radnog vremena prenoćišta te je bilo situacija remećenja javnog reda i mira. Svjesni tih problema, u neposrednom smo kontaktu s policijom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad i vjerujemo da će svatko iz svoje nadležnosti učiniti sve kako bi se spriječilo ponašanje koje predstavlja kršenje zakona. Također, u stalnom smo kontaktu i sa susjedima da bismo čuli njihove primjedbe, ali ih i informirali o onome što Grad čini, kažu u Gradu, uz dodatak: - Beskućništvo ima mnoga lica, a beskućnici su među najranjivijim našim sugrađanima te je nužno da zajednički provodimo aktivnosti koje će uklanjati njihovu stigmatizaciju, a povećati uključenost u društvo.

U Gradu potvrđuju da je u planu i u zapadnom dijelu Zagreba otvorenje novog, adekvatnijeg prostora u Ilici 259 u kojem će, osim prenoćišta, biti pružane i usluge dnevnog boravka, no u odgovoru ne navode kada.

S ciljem socijalnog uključivanja beskućnika, Grad Zagreb iz proračuna osigurava 45.125 eura za rad dvaju poludnevna boravka za podršku socijalno ugroženim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 18:56