Zagrebačka županija, zvana i “zagrebački zeleni prsten”, zbog svoje povijesti, tradicije, kulture, očuvane prirode, gastronomske ponude i prekrasnih živopisnih krajolika posebno je atraktivna izletnička turistička destinacija.
Daleko od vreve užurbanoga grada, zagrebačka okolica pružit će svakom gostu potreban mir i uživanje u prirodi, ali i odličnoj autohtonoj domaćoj hrani i vrhunskim vinima.
Krilatica “s farme na stol” u Zagrebačkoj županiji nije pomodnost, nego način života, oduvijek. A stol nije nimalo malen. Zeleni zagrebački prsten većinom je ruralni kraj; s ovih plodnih polja hrana je stizala i još stiže u Zagreb. Dobar dio danas poznatih i omiljenih tradicionalnih recepata izvorno je nastajao baš ovdje, u ovim selima, od namirnica koje su bile bliske i dostupne.
1. Rudarska greblica
Skroman, ali ukusan slani kolač od tankog tijesta punjenog kravljim sirom i dodacima kao što su orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive ili špinat iz malog mjesta kraj Samobora postao je prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. Nekad davno užina za rudare, danas originalni street food samoborskog kraja.
2. Plešivički copanjek
Što je greblica s jedne strane Samoborskog gorja, to je copanjek s druge strane, u plešivičkom kraju. Slani prhki kolač punjen sezonskim zelenjem.
3. Vrbovečka pera
Pera je slana pita koja počiva na jednostavnim namirnicama kojih je bilo u svakome domaćinstvu. Radi se od dizanog tijesta i puni mješavinom sira, vrhnja, jaja i kukuruzne krupice.
4. Samoborska kremšnita
Slatki specijalitet koji ne treba previše predstavljati, kremšnita je komad prozračne, kremaste sreće između dva komada lisnatog tijesta.
5. Zlevanka
Jednostavne kocke od kukuruznog brašna nekoć su bile sirotinjski desert, a danas rado viđen zalogaj u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, s bezbrojnim varijacijama. Osnova su uvijek domaća jaja, kukuruzno brašno, svježi sir ili vrhnje.
6. Samoborska salama
Blaga suha kobasica od najkvalitetnijih komada svinjetine čiji se recept razvijao generacijama danas je jedna od robnih marki Zagrebačke županije. Koliko znači Samoborcima, pokazuje i činjenica da se svake godine održava Samoborska salamijada.
7. Kotlovina
Osim što je jelo, kotlovina je i sam složeni postupak pripreme, genijalan izum naših starih. Ovo sočno tradicionalno jelo od više vrsta mesa, povrća i začina satima se do savršenstva krčka vani, na otvorenoj vatri, u posebnom velikom željeznom tanjuru.
8. Bele kobase i vankuši
Vankuši i bele kobase su autohtoni specijaliteti nastali u siromašnim vremenima na području Ivanić-Grada. Vankuš je vučeno tijesto, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna, dok su bele kobase kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.
9. Kotlet s trsja
Kako bi se spojili vinogradarska tradicija i dobra hrana, nastao je recept za marinirani svinjski kotlet u umaku od grožđa, vina i začina.
10. Žumberačka pastrva
Hladni gorski potoci žumberačkog kraja bogati su pastrvama, a one su najukusnije netom ulovljene, uvaljane u kukuruzno brašno ili tucane bučine koštice pa ispečene na žaru.
#VisitZagrebCounty
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....