REAKCIJA

Zagrebačke udruge pozdravile novi GUP bez spaljivanja otpada: ‘Važan korak prema održivijoj budućnosti!‘

Pohvalili su izmjene jer ukazuju na transformativni pristup u izradi urbanističkih dokumenata

Prosvjed protiv izgradnje spalionice Rebro KBC Zagreb
 

 Goran Mehkek/Cropix

Udruge, uključujući i Građansku inicijativu Maksimir za Zagreb i Zelenu akciju pohvalile su u petak izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a u kojima se izuzima termička obrada otpada, ocijenivši da se radi o važnom koraku prema održivijoj budućnosti.

"Jedna od najznačajnijih promjena u novom GUP-u je isključenje opcija termičke obrade otpada, odnosno spaljivanja. Lokacije koje su do sada bile predviđene za ovu svrhu uklonjene su iz plana, što ukazuje na veliki zaokret prema održivijim praksama gospodarenja otpadom", stoji u priopćenju inicijative Maksimir za Zagreb i Zelene akcije.

Navode da su udruge, uključujući i njih dvije pohvalile takve izmjene GUP-a držeći da ukazuju na transformativni pristup u izradi urbanističkih dokumenata te da predstavljaju značajan korak naprijed i dobar temelj za primjenu održivijih praksi gospodarenja otpadom.

"Uklanjanjem termičke obrade otpada, Zagreb se sada može fokusirati na razvoj kvalitetnog plana gospodarenja otpadom", navode udruge, dodajući da će kroz plan, izazov biti implementirati dugoročna, održiva rješenja koja će učinkovito rješavati problem otpada i primarno promicati zaštitu zdravlja ljudi i okoliša.

Smatraju da su potrebna održiva lokalna rješenja koja maksimalno smanjuju otpad, ponovno ga koriste i recikliraju. Nereciklabilni ostatak treba iskoristiti u industriji i građevinarstvu, a krajnji minimum neutralizirati za sigurno odlaganje.

Marko Košak iz Zelene akcije smatra da Zagreb sada ima priliku odabrati bolja rješenja temeljena na provedbi strategije "zero waste" (nula otpada), kako su to nedavno napravili i veliki europski gradovi, poput Barcelone i Munchena.

"No, dio takve strategije nikako nije priprema i slanje otpada na spaljivanje u druge sredine, bilo u spalionice ili u cementare, kako se krenulo planirati kroz studiju za CGO Zagreb", poručio je.

Maris Špero iz GI - Maksimir za Zagreb istaknula je da spalionica u sklopu bolničkog kompleksa na Rebru nije ni do sada bila u skladu s GUP-om, već je proizvod protupravne potvrde o usklađenosti s GUP-om. "S obzirom na kompletno izuzimanje termičke obrade otpada iz novog GUP-a, ne može ni biti dijelom razvoja ovog grada", kazala je.

Vjeruje da Zagreb treba ostati posvećen nastavku suradničkog pristupa, osiguravajući da se buduće strategije urbanističkog planiranja i gospodarenja otpadom razvijaju uz aktivno sudjelovanje zajednice i stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 13:46