FIJASKO SUSTAVA

Zbog nasilnika se 14 učenika ispisalo iz razreda, Grad Zagreb brani školu, roditelji: ‘Tu više nema povratka‘

Ministar Fuchs smatra da je škola trebala agilnije rješavati problem
 Niksa Stipanicev/Cropix

Cijeli razred, odnosno 14 učenika, ispisalo se iz jednog razreda zagrebačke osnovne škole zbog bullyinga i nedostatne reakcije nadležnih na opetovane molbe roditelja za rješavanjem problema, a danas su krenuli u nove razrede, o čemu je prvi pisao Jutarnji list. Na prvi dan nastave su se o slučaju oglasili ministar obrazovanja Radovan Fuchs i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

Juroš je na konferenciji za medije u ponedjeljak rekao da je u spornoj školi došlo do pitanja djetetovih teškoća i inkluzije te je pozvao na izmjene propisa radi osnaživanja škola u sprječavanju nasilja. Zbog propisa o dijeljenju informacija nije mogao detaljnije govoriti o konkretnom slučaju, ali je rekao da je škola napravila apsolutno sve što propisi dopuštaju.

"Grad Zagreb temeljem nadležnosti postojećih propisa ima izuzetno ograničenu nadležnost u ovakvim slučajevima, mi dajemo primarnu podršku školama. Škola je iscrpila sve mogućnosti, napravila je sve što je u nadležnosti škole. Danas je Grad Zagreb, naš ured, pozvan na sastanak u Ministarstvo. Pozdravljamo dodatni angažman u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih da se iznađe rješenje koje je u nadležnosti tih drugih tijela. Nadamo se da ćemo brzo dobiti ishod tog sastanka i doznat ćemo kako će se stvari riješiti. Grad Zagreb će nastaviti podržavati i školu i učenike na svaki način koji je moguć u našoj nadležnosti. Nadamo se da će Ministarstvo obrazovanja i druga nadležna ministarstva prilagoditi propise tako da sve druge škole u RH, a ovo nije jedini takav slučaj, imaju snažnije alate da se nose sa sličnim situacijama", rekao je Juroš i dodao da je u Pravilniku unaprijeđeno to da se pomoćnici u nastavi odsad mogu dodijeliti pojedinom slučaju, odnosno školi, i bez pisane suglasnosti roditelja.

image

Luka Juroš

Josip Bandic/Cropix

"To je nešto što je potrebno u svim slučajevima u kojima se ne može doći do te pisane suglasnosti. Mi očekujemo i pozivamo da se unaprijede propisi za pedagoške ovlasti škole, da se osnaže ovlasti nadležnih tijela socijalne skrbi te da se osnaže propisi vezani za suradnju roditelja i škole. Opet, ne mogu govoriti da je bilo što od toga vezano uz konkretan slučaj, ali vidimo da postoje ovakve potrebe", zaključio je pročelnik.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec je dodala da je Grad Zagreb ukazivao i ranije u javnim savjetovanjima da školama treba dati jače ovlasti da postupaju u interesu djeteta.

Posebno je istaknula potrebu jačanja mreže socijalnih radnika za škole, jer bi oni mogli ranije problem prepoznati i prevenirati.

Fuchs: ‘Škola je trebala agilnije reagirati‘

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je zagrebačka osnovna škola trebala agilnije reagirati u vezi ispisivanja cijelog razreda koji je zlostavljao jedan učenik te da je u tijeku sastanak s roditeljima i predstavnicima grada.

"Mislim da je u prvoj stepenici trebalo to puno agilnije i žustrije rješavati na razini škole, nije se smjelo dogoditi da cijela stvar ode ovoliko daleko koliko je otišla", rekao je Fuchs i dodao da je u tijeku sastanak s roditeljima i s predstavnicima grada o tom pitanju.

image

Radovan Fuchs

Lucija OČko/Cropix

"Nadam se da su oni svi skupa došli da se iznađe rješenje kako dalje, samo rješenje ispisa djece nije nešto što treba pozdravljati, mislim da je to možda ad hoc donesena odluka", rekao je Fuchs.

Bilo bi bolje, kaže, da se to rješavalo tijekom vremena i smatra da bi se tako našao odgovor.

"Svaki oblik nekog nasilničkog vršnjačkog ponašanja u školama treba rješavati odmah i treba se svakako fokusirati na uzroke ponašanje koji najčešće nisu samo unutar škole, ali tu škola, ali i socijalne institucije bi trebale puno možda agilnije reagirati", poručio je Fuchs i dodao da se u školama većinom bave posljedicama, a ne uzrocima takvog ponašanja.

Roditelji: ‘Ovo nije bio naš izbor‘

O slučaju vršnjačkog nasilja u razredu pisali smo još u ožujku. Devetogodišnji dječak mjesecima je zlostavljao vršnjake, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. Nedavno je i pedagog škole dao otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali ravnateljici, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje, pravobraniteljici, ali bez ikakvog zadovoljavajućeg rješenja. Slali su dopise i molbe, nekad i po dvadeset mailova na dan.

"Začepi gubičetinu", "kurvo", "debela kravo", neke su od uvreda kojima je devetogodišnjak svakodnevno obasipao svoje razredne kolege. Zatim bi gurao ruke u svoje gaćice i onda bi s njima dodirivao djevojčice po licu ili bi im snimao mobitelom stražnjice. Dječake je jako udarao po leđima i zglobovima, gurao je prste u stražnjice djece preko odjeće, dječaka sitnije građe bacao je u zrak, a drugog je tako jako gurnuo da je lupio glavom u rub stola. Uznemireni učenici bojali su se ići u školu i često su plakali kod kuće, kako su nam ispričali roditelji, no nasilnog dječaka nitko u sustavu nije zaustavljao.

Budući da je ravnateljica škole odbijala razgovor s roditeljima, ali i njihovom odvjetnicom, te nije htjela reći hoće li dječak ove školske godine ponovno u istom razredu pohađati nastavu, svih 14 učenika se ispisalo iz škole.

Mnogim roditeljima je, kažu nam, to teško palo. Nisu sigurni kakvu su poruku poslali svojoj djeci, ali nisu se više osjećali sigurno slati ih u njihov razred.

"Ovo nije bio naš izbor. Baš me zanima što će to važno odlučiti na sastanku. Nisu pomogli kad je trebalo. Naša djeca sad imaju nove razrede i tu više povratka nema. Nadam se da će, makar preko naših leđa, neki drugi slučaj nasilja u školi biti na vrijeme zaustavljen", rekla nam je majka jednog od učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 16:58