NEDJELJNI DONOSI DETALJE

Zašto su Francuzi zamrzili svog idola? Neslavni kraj Karabatićeve rukometne bajke

Osijek, 210109.Dvorana Gradski vrt.Svjetsko prvenstvo u rukometu Croatia 2009, skupina A. Utakmica izmedju Slovacke i Francuske. Na slici: Nikola Karabatic (13).Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Prije samo dva mjeseca bili su drugi put olimpijski prvaci, Francuzi su se njima ponosili, danas ih nazivaju nitkovima, kriminalcima, prevarantima … Čak su im brzo oprostili i divljanje u TV studiju kada su vidno pripiti u “veselom” performancu demolirali studio, napravili 20 tisuća eura štete i natjerali voditelja na skidanje pred kamerama. Govorilo se o tome svega nekoliko dana - no javnost im nije uzela za zlo, ipak su to učinili olimpijski rukometni prvaci vođeni euforijom zbog osvajanja još jednog zlatnog odličja. No, ovaj put francuska javnost više nije spremna opraštati. Dva mjeseca nakon Olimpijade, afera nedopuštenog klađenja i namještanja prvenstvene utakmice potresa francuski rukomet i sportski svijet. Afera je to koju francuski rukomet ne pamti, te je sigurno kako nakon ovoga skandala, koji već danima potresa francuski rukomet, za jednog od najboljeg rukometaša svijeta, Nikolu Karabatića, više ništa neće biti isto.

Prvi sumnjivi trag

Rukometna bajka iznenada je prekinuta 30. rujna, kada je ikonu francuskoga sporta u središtu Pariza policija uhitila nakon utakmice protiv Paris Saint-Germaina zajedno s još šestoricom njegovih suigrača. Igrači se terete da su se kladili, (prema francuskom zakonu nije dopušteno klađenje u sportu kojim se profesionalno baviš) te neki i za namještanje utakmice u svibnju prošle godine kada je Montpellier neočekivano izgubio u gostovanju od objektivno znatno lošijeg kluba i to u trenutku kada je već ranije osigurao naslov prvaka države. Supruge i djevojke igrača kladile na poraz Montpelliera, pojedinačno sa po tri do pet tisuća eura, što im je osiguralo sveukupni dobitak od 252.880 tisuća eura. Sporna je utakmica održana 12. svibnja, a nakon prvog dijela igre Cesson - Rennes je protiv Montpelliera vodio 15:12. Upravo je na gubitak na poluvremenu istoga dana stiglo enormno mnogo uplata, a što je bio prvi sumnjivi trag istražiteljima. Opklade su uplaćivane u svega tri kladionice; Montpellieru, Parizu i Rennesu, što je bila sljedeća indicija. Državni tužitelj Montpelliera zadužen za suzbijanje korupcije u sportu Brice Robin, koji vodi slučaj, optužnicu je s nedopuštenog klađenja proširio i na mnogo ozbiljnije inkriminacije - namještanje rezultata te tvrdi kako je riječ o “korupcijskom dogovoru i paktu”, a ne samo o nevinom klađenju. Odmah je održao konferenciju za novinare gdje je potvrdio “vrlo jaku sumnju da igrači nisu poštivali sportsku etiku” tijekom utakmice s Cesson Rennesom, koji se borio za ostanak, dok je Montpellier već utakmicu prije osigurao titulu državnog prvaka. Samo dva dana kasnije, već u utorak, podignute su i optužnice - ukupno trinaest zbog prevare i namještanja utakmice, no svi su uz plaćanje jamčevine pušteni da se brane sa slobode. Najviša je jamčevina, u iznosu od 73 tisuće eura, određena vlasniku bara u Montpellieru za kojega se smatra da je bio “mozak ove operacije klađenja”.

Optužnica je podignuta protiv braće Karabatić, Nikole i Luke, te Samuela Honrubija, Primoža Prosta, Issama Teja, Dragana Gajića i Mladena Bojinovića. Slučajno ili ne, većina uhićenih igrača balkanske su gore list, i svi redom i privatno vrlo dobri prijatelji. No, policija nije štedila ni djevojke. Među uhićenima je i djevojka Nikole Karabatića s kojom je u vezi više od godinu dana, a koja ga je tijekom Olimpijskih igara u Londonu bodrila zajedno s njegovom majkom Radmilom. Uhićena je i djevojka Luke Karabatića; francuska TV voditeljica kanala NRJ12 Jeny Priez, kao i još troje ljudi čiji identitet javnosti nije otkriven. Odmah po izbijanju afere NRJ 12 objavio je kako je njihova voditeljica suspendirana. Ona je priznala da se kladila u ime i po instrukcijama svoga dečka koji joj za za to dao i novac.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:25