POSVETA LJUBAVI

Peteročlana obitelj uzgojila šumu u obliku gitare, a njihov povod za to će vas zasigurno rasplakati

 screenshot/Google Earth

Leteći iznad raskošne šare argentinske šume, mogli biste se iznenaditi kad pogledate dolje i vidite ogromnu zelenu gitaru urezanu u polja. Poput figura na brežuljcima iz davnih dana ili labirinta živice iz renesanse, ova ogromna oblikovana šuma najbolje izgleda iz visina. Šuma i vrt gitara projekt su koji je sadio tijekom nekoliko desetljeća lokalni farmer po imenu Pedro Martin Ureta u znak sjećanja na svoju voljenu suprugu Gracielu Yraizoz, prenosi My Modern Met.

Ovaj rad nastao iz ljubavi izvor je lokalnog ponosa i čak je dovoljno poznat da su ga zamijetili NASA-i sateliti. Prema portalu My Modern Met-u davnih 1970-ih, mlada supruga i majka Graciela letjela je avionom iznad argentinskog krajolika bogatog poljoprivredom. Primijetila je da prirodnom slučajnošću farma ispod ima oblik kante za mlijeko. Kasnije je zamolila svog muža Uretu mogu li svoja polja oblikovati u obliku gitare u čast njezine ljubavi prema tom instrumentu. Prema Condé Naste Travelleru, Ureta joj je rekao: "Kasnije ćemo razgovarati...o tome." Nažalost, taj dan nikada nije došao. Graciela je iznenada preminula 1977. u dobi od 25 godina, nakon što je kolabirala s aneurizmom mozga dok je bila trudna.

image
NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team)

Slomljenog srca, Ureta i njegovo četvero djece počeli su stvarati šumu i vrt u obliku gitare 1979. godine u čast sjećanja na njegovu pokojnu ženu. Povukao je crte rasporedivši svoju djecu po poljima kao vodiče. Obitelj je uz pomoć prijatelja zasadila preko 7000 stabala. Obrisi instrumenta izrađeni su od stabala čempresa, kao i zvjezdasta rupa ispod žica. Same žice su "izvučene" u stablima eukaliptusa. Cijela gitara proteže se u dužinu od oko pola kilometra.

Danas je šuma gitare stekla i domaću i međunarodnu slavu kao simbol velike ljubavi. Vidljivo je to na Google Earthu, gdje ćete pronaći komentare ljudi diljem svijeta koji su dirnuti pričom o Ureti i Gracieli. Čak je i NASA dokumentirala njihovu ljubav s Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) na satelitu Terra. Nažalost, Ureta nikada nije osobno vidio gitaru odozgo jer se boji letenja. Mnogo desetljeća kasnije, Ureta je ponovno pronašao ljubav, ali njegov razrađeni spomenik pokojnoj supruzi ostao je jedan od najdirljivijih posveta ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:31