OTVOREN BARBIERI´S

ANDREJ BARBIERI: "Na ovome smo dugo radili, imamo jaku kartu koktela, a siguran sam i da će se neka jela ispofilirati u klasike."

Mediteranska kuhinja, zanimljiva jela i genijalni kokteli.
 Neja Markičević / CROPIX

Već neko vrijeme se na društvenim mrežama zahuktava priča o otvaranju Barbieri´sa, novog restorana Andreja Barbierija. Inače, smješten u prostoru bivšeg Takenoka, Barbieri´s je baš danas ugledao svjetlo dana. Interijer svakako ostavlja bez daha i zasigurno će se isprofilirati u jednu od najpopularnijih gastro adresa u gradu.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Koncept? Baza im je mediteranska kuhinja kojoj su htjeli doskočiti s jedne ozbiljnije gastronomske strane. To su zapravo tradicionalni recepti u koje je Barbieri unio nove svježine i neku svoju kreativu. Svakako treba spomenuti i Andrejevu desnu ruku, sous chefa Nikola Knežića bez koje također ne bi mogli govoriti o ovoj priči.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Ideja je od Barbieri´sa napraviti pristupačno mjesto, negdje gdje nećete nužno doći na služenu večeru već i na male zalogaje "cicchette" i čašu vina. Na tom dijelu karte naći će se pečene kozice sa sezamom, pečenom skutom i pestom od rukole, frigane riblje okruglice s pestom od peršina i kapara, tatarski biftek male terine od pilećih jetrica, skradinski pršut, mortadela bologna i burratina s pistacijom, dok je cijena cicchetta u prosjeku oko 60 kuna.

Sva svježa tjestenina je rađena u kući, dok suhu tjesteninu nabavljaju iz Italije i to Pastu di Gragnano. Kruh također rade sami čija će ponuda varirati iz dana u dan (s obzirom na vrstu).

"Ovo nisu samo talijanska jela, ovo je jedan širi pogleda na mediteransku kuhinju i zato će tu biti i elemenata španjolske i francuske kuhinje. Koristimo i puno začina tipičnih za sjevernu Afriku, te recimo ulja od lješnjaka, sezama i argana." otkrio nam je Andrej.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Tagliata junećeg ramsteka

Neka od glavnih jela na karti koja su nam posebno zapela za oko su recimo filet romba sa zapečenom cvjetačom, pečena teleća prsa hrvatske buše i njihova buzara, a a cijena jela kreće se od 65 do 165 kuna. Posebno su zanimljive tjestenine, primjerice agnolotti punjeni telećom koljenicom i recimo papardelle s ježincem i hobotnicom. Sva mesa koja imaju na karti su iz organskog uzgoja. Teletina je pasmina hrvatske buše dok je piletina s jedne farme u blizini Zagreba.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Na fotografiji: Andrej Barbieri.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Na fotografiji: Andrej Barbieri.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Pečena teleća prsa hrvatske buše sa zapečenim tikvicama punjim srcem tikvice i skutom

"Ideja je da restoran za vikend živi do 2 ujutro, dakle da egzistira i nakon redovne večere baš zato smo išli i na male zalogaje, a jako sam ponosan i na kartu koktela koju imamo" nastavio je Barbieri.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Inače, za koktele je zadužen Dominik Bečvardi koji je dobrim starim klasicima dao neki svoj spin.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Na fotografiji: Andrej Barbieri.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Koktel Lady of the night, jedan od Dominikovih signature cocktailsa

"Možda najdraži od svih mi je Barbieri´s negroni. To je jedna jako zanimljiva slatko kisela kombinacija na bazi gina, unutra ima i slatkog vermutha infuziranog s timijanom i campari." otkrio nam je Dominik Bečvardi, head bartender.

Mediteranska priča odlično se oslikava u pićima što još uvijek nije učestalo. Imaju četiri varijante gina pa ga tako kombiniraju s grčkim tonikom, sirupom od vanilije i korom od crvenog grejpa, aromatiziranom tonic vodom i kao šećer na kraju kombinacija gina s džemom od smokve i tonicom.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Osim koktela imaju jaku kartu alkoholnih pića među kojima su mjesto našli najpoznatiji ginovi, japanski whiskeyi, Mezcal tequila, rumovi među kojima je i glasovita Zacapa te cijeli niz šampanjaca. Vrijedno je spomenuti kako su se pobrinuli i za listu čajeva koja broji petnaest vrsta Dammann Feres čajeva.

"Na ovome smo radili dugo. Gotovo pola godine. Imamo zanimljiva jela, dobru ekipu u kuhinji, jaku kartu pića i koktela i dobar prostor s kojim su ljudi već upoznati. Sad trebamo to sve pokazati!" zaključio je Barbieri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 18:16