Vjerojatno se na prste jedne ruke mogu nabrojati osobe koje nisu čule za Barillu. Niknula iz male obiteljske prodavaonice u Parmi, Barilla danas slovi za najvećeg proizvođača tjestenine i umaka. Njihovi proizvodi ne sadrže aditive i umjetna bojila. Više od 20 godina surađuju s udrugom proizvođača durum pšenice iz Bologne i to ekskluzivnih sorti kao što su Aureo, Svevo, PGreco i Normanno čime se garantira postojanost boje i čvrstoće pri kuhanju (al dente). Od 2010. godine poboljšan je prehrambeni profil 360 proizvoda, smanjenjem udjela masnoće i soli te povećana ponuda cjelovitih žitarica. Barilla je 2016. preradila 150 recepata, uklanjajući palmino ulje iz svih svojih pekarskih proizvoda.
Talijanski div drži do društveno odgovornog i ekološki održivog poslovanja te su razvili sustav za praćenje (prognoziranje) kvalitete - Delphi; koji se temelji na podacima vezanim uz klimatske uvjete i moguće nepogode koje bi mogle pogoditi usjeve durum pšenice na određenim područjima.
Naime, Barilla posjeduje 7 mlinova u svijetu koji osiguravaju više od 70% cjelokupnih zaliha pšenice, a 2014. godine proizvedeno je 400 000 tona durum pšenice. Tjestenina je rado viđena na meniju od malih nogu, a niže možete pročitati pet točaka zašto je toliko omiljena.
1. Jednako dobra za vas koliko i za planet
Jednostavna za pripremu, omiljena kao prilog ili samostalno jelo i bogata ugljikohidratima koje će nas napuniti energijom. Što se tiče same dobrobiti za planet, ako se vodi društveno odgovorno poslovanje i pazi na održivost, proizvodnja tjestenine ne zagađuje okoliš.
"Dobro za tebe, dobro za planet" Barillina je filozofija koja ilustrira njihov jedinstven način poslovanja: brigu o dobrobiti čovjeka, planeta i zajednice.
2. Mit ili istina? Tjestenina vas ne deblja!
Jednom za sva vremena otklonimo vječnu dilemu oko povezanosti tjestenine i debljanja. Naime, višak kalorija je glavni krivac za povećanje tjelesne težine.
3. Tjestenina je jedna od osnovnih namirnica mediteranske prehrane
Mediteransku kuhinju teško je zamisliti bez tjestenine i svaka mediteranska država ima neko svoje autohtono jelo koje uključuje tjesteninu.
4. Tjestenina spaja ljude
Koliko ste puta mozgali što skuhati kad vam dolaze dragi ljudi pogotovo ako se za stolom nađu i klinci. Izbor koji će zasigurno svi odobriti jest upravo tjestenina.
5. Tjestenina će zasititi i najveće "gladuše"
Tjestenina obiluje ugljikohidratima pa će brzo zasititi i one najgladnije, a preporučuje se i sportašima nekoliko sati prije treninga budući da će vas napuniti energijom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....