PLUS DOBRI SAVJETI

Mesna štruca je jednostavno jelo koje vrlo lako može postati jako dobar, pristupačan ručak

Od kilograma mesa i pokojeg dodatka napraviti možete štrucu za cijelu obitelj. Dodajte tome i pire krumpir i glavicu salate i raskošan ručak je spreman

Mesna štruca jedno je od onih jela s kojima nema greške. Osim što je volimo još vruću, svježe izvađenu iz pećnice, odlična je i hladna i dobar je dodatak sendvičima. Dobro se slaže s čitavim nizom priloga, salata, a sama priprema je jednostavna i ne oduzima previše vremena. Najbolje od svega, većinu sastojaka za mesnu štrucu uvijek imamo kod kuće.

Sočnog komada mesne štruce zaželjeli smo se baš danas pa smo, prije nego li se bacimo na pripremu, odlučili napraviti mali vodič s dobrim savjetima s kojima ispada još bolja. Potražite ih u nastavku, a prije toga, tu je i provjereno dobar recept.

OSNOVNI RECEPT ZA MESNU ŠTRUCU S JAJIMA

Trebat će vam:

1 kg mljevene junetine
1 jaje
luk (kratko pirjan)
šalica mlijeka
4 tvrdo kuhana jaja
šalica krušnih mrvica
sol, papar
dvije žlice sjeckanog peršina

Priprema:

U posudi pomiješajte sve sastojke za štrucu – mljeveno meso, jaje, sitno sjeckani luk, krušne mrvice, mlijeko i začine. Izmjesite rukama da smjesa bude ravnomjerna. Razvaljajte ju rukama u pravokutnik i uzdužno poredajte jaja. Oblikujte rukama u štrucu i stavite u lagano namašteni kalup za pečenje. Po želji ovu štrucu možete premazati umakom od rajčice – pomiješajte šalicu pelata, žlicu smeđeg šećera i žlicu senfa. Izmiksajte pa premažite štrucu. Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena. Poslužite s krumpir pireom kojemu ste prije pirjanja dodali i manju glavicu kuhanog celera.

A SAD SAVJETI. PRVO, KOJE MESO?

Priprema dobre mesne štruce kod kuće počinje istom takvom mješavinom mesa. Mesne štruce mogu biti napravljene od bilo koje vrste mesa, pa čak i piletine, pitanje je samo termičke obrade. Obično u trgovini možete kupiti miješano mljeveno meso koje sadrži više vrsta mesa što nije baš pogodno za pripremu mesne štruce pa se radije okrenite svom mesaru i zamolite ga da vam samelje meso. Najbolji odabir bit će junetina ili kombinacija junetine i svinjetine u koju možete dodati i komadiće slanine, kobasice ili neki drugi mesni dodatak.

image
Angelika Heine/Getty Images

ZAMJENA ZA KRUŠNE MRVICE

Iako se u štrucu najčešće dodaju krušne mrvice, razmislite da idući puta kada je radite iskoristite šaku ili dvije zobenih pahuljica. Usitnite ih u umiješajte u smjesu kako biste dobili još sočniji ručak.

Osim toga, ako štrucu radite po receptu koji zahtijeva stari kruh, nemojte preskočiti ključni korak - namakanje kruha prije nego što ga dodate u mesnu štrucu. Suhi kruh može upiti svu vlagu u mesnoj štruci zbog čega može postati suha i mrviti se, dok će je namočeni učiniti još slasnijom. Ovaj korak oduzet će vam tek nekoliko minuta vremena, a potrebno je samo izmrviti stari kruh u zdjelu s mlijekom ili temeljcem te pričekati da kruh upije tekućinu.

UBACITE I POVRĆE

Dodavanje povrća u smjesu za štrucu može stvoriti uzbudljiviju teksturu. Dobra ideja uvijek će biti sitno nasjeckani luk, celer i mrkva, ali i gljive poput šampinjona, vrganja i lisičarki. Upamtite samo da je povrće prije dodavanja u smjesu potrebno kratko popirjati na malo masnoće.

image
Veselovaelena/Getty Images

ŠTO JE SA ZAČINIMA?

Svježe nasjeckana kadulja i ružmarin te timijan dobri su primjeri začinskog bilja koji daju poseban okus ovom jelu. Ako ipak nemate pristup svježem bilju, može poslužiti i sušeno, samo pripazite s količinama.

A PUNJENJE?

U sredinu mesne štruce uvijek možete dodati kuhana jaja, a u slučaju da štrucu planirate poslužiti još toplu, dobra (i jako slasna) opcija će biti i topivi sir.

image
Maria_lapina/Getty Images

ČIME POVEZATI SASTOJKE?

Meso, škrob i začine je potrebno povezati te držati kao cjelinu dok se peku, ali i kada se štruca reže na kriške. Ovaj korak puno ljudi zanemari, a najčešći je uzrok raspadanja mesne štruce. Uobičajeno vezivo u receptima su jaja. Najbolji omjer je jedno jaje na svakih kilogram i pol mesa za savršenu konzistenciju mesne štruce. Prije dodavanja jaja u štrucu s ostalim začinima, umacima i škrobom, potrebno ih je umutiti.

KAKO PEĆI ŠTRUCU?

Mesna štruca peče se polako, a idealna temperatura pećnice je 180ºC. Oko 15 minuta prije nego što očekujete da će štruca biti gotova, preporučujemo da provjerite je li najdeblji dio gotov. Prekrivate li je slaninom, svakako je u početku pecite pokriveno, a pred kraj po potrebi pojačajte temperaturu kako bi se slanina zapekla i postala blago hrskava.

image
Imagesbybarbara/Getty Images/istockphoto

ODMORITE!

Iako vam se nekad sat vremena čini vječnost i jedva čekate jesti, nemojte se zaletjeti i rezati mesnu štrucu neposredno nakon vađenja iz pećnice. Oko 15 minuta je dovoljno da štruca "odmori". Također, bilo bi dobro da pokrijete štrucu folijom kako biste spriječili da previše vlage ispari. Puštanje mesne štruce da odmori prije rezanja ujedno znači i da ćete dobiti čišće kriške kada krenete rezati svoju štrucu.

KAKO SPREMITI OSTATKE?

Pečena mesna štruca može stajati tri do četiri dana u hladnjaku, a idealan način za pohranu je zamotati štrucu u foliju ili staviti u hermetički zatvorenu posudu. Pečenu štrucu možete zamrznuti do četiri mjeseca. No, svakako imajte na umu da bi podgrijavanje mesne štruce moglo rezultirati promjenom teksture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:02