piše: Andreja Bratić
Još samo jedan dan dijeli Nicka Colgana, poznatog Britanca s hrvatskom adresom, od ostvarenja njegove velike želje - vlastite craft pivovare. I to u Zagrebu. Naime, The Garden Brewery sutra se otvara na Žitnjaku na čak 1200 četvornih metara. Velika hala zadržat će industrijski štih, a imat će i diskokuglu, šank, velike pivske tankove... Bit će otvorena svaki dan i tamo će se uživati u točenim craft pivima i kuhinji restorana Submarine.
Ideja je bila omogućiti ljudima da dođu vidjeti kako se i gdje pivo proizvodi te da ga kušaju na licu mjesta. U planu imaju i organizirati turističke ture, svirke i koncerte, sajmove hrane, zabavu za djecu...
- Veselim se otvorenju, ali malo sam i nervozan. Pivovara će odmah ponuditi izvrsno craft pivo, ukusne burgere i glazbenu pozadinu, a sutradan krećemo s prvim izdanjem 'Sunday Sessions', dnevnog programa u pivovari. Naša je misija oživjeti Žitnjak i dati mu poseban štih - govori nam simpatični Britanac.
Nada se da će se ljudi ugodno iznenaditi jer ništa slično ne postoji u Zagrebu i okolici.
- Sa sigurnošću mogu reći da smo jedina pivovara na svijetu s gigantskom diskokuglom - ističe uz smijeh.
Colgana domaća javnost već jako dobro poznaje. U Hrvatsku se nekadašnji producent slavne grupe UB40 doselio prije gotovo 15 godina. Na popularni Garden festival dovodio je i zvučna glazbena imena i brojne turiste, iz Petrčana ga preselio u Tisno, a ove će godine tamo organizirati nova glazbena događanja, njih čak osam. Međutim, čini se da su irski korijeni ostavili na Colganu dubok trag.
U craft pivo se zaljubio još dok je živio u Americi. Taj način proizvodnje piva, nemasovno i neindustrijski, sve je popularniji i u Hrvatskoj i u svijetu.
- Samo London, primjerice, ima 2300 craft pivovara. Sada je, uvjeren sam, izvrsno vrijeme za Garden craft pivovaru - razmišlja Colgan. Zagreb je, kaže, odabrao zbog divnih ljudi i dobre atmosfere, ali i zato što ima 12 mjeseci dugu turističku sezonu.
Zanatski dio posla prepustio je pivaru s Novog Zelanda, Nicku Calderu Scholesu, koji je pivo počeo proizvoditi u svojem podrumu s nekoliko prijatelja.
- Tada sam shvatio da se tome želim ozbiljnije posvetiti i počeo se educirati. Znanje sam stekao u poznatoj britanskoj craft pivovari Fourpure - priča nam pivar. Iz Garden pivovare za sada izlaze dvije vrste piva: lagano pivo s cvjetnim aromama Session Ale i sočno pivo puno okusa Adriatic Pale Ale.
- Želimo da u našem pivu ostane što više okusa pa ga zato ne filtriramo niti ne pasteriziramo - kaže drugi Nick, Australac.Garden pivo će se prodavati u istoimenom zadarskom lounge baru, na festivalima u Tisnom i 10-ak odabranih restorana i kafića. U budućnosti planiraju proizvoditi i do 300 tisuća litara piva godišnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....