RADIMO MADELEINES

Danas se okušajte u pripremi omiljene francuske poslastice po receptu Petre Jelenić

Izvor
 Petra&Mak Facebook
Pripremite neodoljive, meke i sočne francuske kolačiće s narančom i konjakom po receptu Petre Jelenić

Ovi su vam neodoljivi, meki i sočni kolačići u sjećanju možda ostali iz srednjoškolske lektire, Proustovih sjećanja i opisa u knjizi "Traganje za izgubljenim vremenom", a možda ste na njih naišli na licu mjesta, u nekoj od divnih francuskih slastičarnica. Bez obzira na mjesto prvog susreta, malo je onih koje madeleines kolačići ostavljaju ravnodušnima i upravo nas je zato posebno razveselila Facebook objava najpoznatije domaće slastičarke Petre Jelenić u kojoj je podijelila recept za upravo tu, tako posebnu francusku poslasticu.

"(Pre)dugo se spremam napraviti Madeleines. Nikako uloviti vremena no ne za ispeći ih - nego u njima uživati u miru, u dobrome društvu. Madeleines su prefini biskvitići koji se peku u kalupima nalik na školjke. A ja pasionirana sakupljačica razno-raznih kalupa imam ravno 6 različitih formi za te prefine mirisne biskvitiće", napisala je Petra Jelenić u svojoj objavi.

Dodala je i kako su njezini madeleines aromatizirani narančinom koricom, vanilijom i konjakom te kako, ovisno o volji, neke umače u čokoladu, a neka ostavlja upravo takve kakvi jesu. U nastavku donosimo recept.

Trebat će vam:

125 g šećera

130 g brašna

8 g praška za pecivo

65 g fino mljevenih blanširanih badema

3 jaja

Prstohvat soli

125 g otopljenog maslaca

Fino ribana korica 1 naranče

40 ml konjaka

Srž mahune 1 vanilije

Priprema:

Prosijati brašno s praškom za pecivo, umiješati sol, šećer i bademe. Jaja i vaniliju miksati da postanu pjenasti pa naizmjence umiješati suhe sastojke i otopljeni maslac. Na kraju umiješati konjak. Spremiti smjesu u frižider najbolje preko noći. Drugi dan pomoću dresir vrećica špricati smjesu u kalupe 2/3 visine (ja metalne kalupe pošpricam masnim sprejem i pospem brašnom, silikonske samo malo pošpricam). Peku se na 190 C oko 10 min, ovisi o pećnici. Trebaju dobiti karakteristične visoke "trbuhe". Netom ispečene namažem sirupom i kada se ohlade glaziram čokoladom. Nekada ih mažem s čokoladom, ali ću ih uvijek jesti s tanjurića "na Vrapčiće". Najljepši su ikada, osim možda onih na češljugare. E, da, za sirup, 50 g šećera prokuhati s 50 g vode. Dodati sok 1 naranče i 25 ml konjaka. Što boljeg, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 14:21