Kako brzinski ohladiti bocu vina ili pjenušca?

Kombinacija soli i leda spašava stvar! Kako je to moguće?

Sve ste pripremili. Hrana je spremna. Društvo samo što nije na vratima. Vino je kupljeno. Vino!!!! Zaboravili ste ga ohladiti, a već ste se zamisli s orošenom čašom šampanjca u rukama. Savršeno hladno vino ili pjenušac možete imati pomoću ovog starog trika.

U veliku posudu punu leda stavite sol. Nemojte štedjeti. Jednako rasporedite i promješajte s ledom.

Foto: James Ransom

Bocu vina stavite u sredinu velike prazne zdjele i po njemu i oko njega prospite led pomiješan sa solju. Temperatura se na taj način može spustiti i za 20 stupnjeva. Naime, dobivena “smjesa” leda i soli ima nižu točku ledišta od čistog leda. Ovaj fenomen je inače prisutan pri procesu posipanja cesta solju ili kod morske vode. Snižavanjem ledišta potrebna je još niža temperatura da se tijelo doista zamrzne.

Vaše vino bit će savršeno ohlađeno kroz desetak minuta! Uživajte!

Foto: James Ransom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2024 17:19