Iako ga se najčešće povezuje kao sastavni dio lazanja, može se dodati i u neke krem juhe ali i umake. Donosimo recept po kojem bi vam trebao uspjeti:
Za rjeđu varijantu (primjerice za lasagne):
- 500 ml mlijeka (hladnog ili na sobnoj temperaturi)
- 25 g maslaca
- 25 g glatkog brašna
- prstohvat soli i papra
- malo muškatnog oraščića
Za kremastiju i gušću smjesu:
- 500 ml mlijeka
- 50 g brašna
- 50 g maslaca
- prstohvat soli i papra
- malo muškatnog oraščića
Priprema:
1. U posudu stavite maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti dodajte brašno.
2. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz kontinuirano mješanje 3-4 minute
3. Maknite smjesu s vatre pa dodajte mlijeko također konstantno mješajući smjesu
4. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim pustite da se cijela smjesta zgusne do željene gustoće
5. Na samom kraju začinite sa soli i paprom te dodajte malo muškatnog oraščića