Kako napraviti bešamel umak?

Preparation of bechamel sauce in a pan and ingredients on the table. horizontal top view close-up
Sve što trebate za bešamel su tri sastojka i dobar recept

Iako ga se najčešće povezuje kao sastavni dio lazanja, može se dodati i u neke krem juhe ali i umake. Donosimo recept po kojem bi vam trebao uspjeti:

Za rjeđu varijantu (primjerice za lasagne):

  • 500 ml mlijeka (hladnog ili na sobnoj temperaturi)
  • 25 g maslaca
  • 25 g glatkog brašna
  • prstohvat soli i papra
  • malo muškatnog oraščića

Za kremastiju i gušću smjesu:

  • 500 ml mlijeka
  • 50 g brašna
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli i papra
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

1. U posudu stavite maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti dodajte brašno.

2. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz kontinuirano mješanje 3-4 minute

3. Maknite smjesu s vatre pa dodajte mlijeko također konstantno mješajući smjesu

4. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim pustite da se cijela smjesta zgusne do željene gustoće

5. Na samom kraju začinite sa soli i paprom te dodajte malo muškatnog oraščića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:20