IZVRSNI HRVATSKI PROIZVODI

Korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina dobili oznaku izvornosti na razini Europske unije

 Getty Images/iStockphoto
Danas je na snagu stupila odluka kako su dva prehrambena proizvoda dobila zaštićenu oznaku izvornosti, a objavljeno je u služebnom listu EU-a.

"Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Korčulansko maslinovo ulje prilikom stavljanja na tržište mora imati strogo definirana fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva.

Osnovna sirovina za proizvodnju tog ulja su plodovi maslina autohtonih sorti Lastovke koja je najuljevitija sorta i Drobnice koja je najstarija autohtona sorta masline otoka Korčule. Postotak plodova pojedinačno ili u kombinaciji treba biti u najmanjem udjelu od 80%, a područje cijelog otoka namjenjeno je za proizvodnju Korčulanskog maslinovog ulja kako je vidljivo iz specifikacije proizvoda Udruge maslinara Vele Luke.

Vodnjan, 061014.
Berba maslina u obiteljskom gospodarstvu Chiavalon. Braca Tedi i Sandro organiziraju berbu svojih i koperantskih stabala maslina. Dok radnici beru, u kusaonicu su im stigli americki turisti koji su dosli na testiranje maslinovog ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

"Paška janjetina” svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Za proizvodnju Paške janjetine janjad ne smije biti starija od 45 dana (računajući od datuma janjenja do datuma klanja). Također, na tržište se plasira isključivo svježa, meso se konzumira isključivo termički obrađeno. Također, u pašku janjetinu ubraja se samo janjad koja je obitavala na području otoka Paga.

Otok Pag, 180315.
Reportaza o uzgajivacima paske janjetine na otoku Pagu.
Na fotografiji: Ante Donacic, pastir i reper i Toni Paro, pastir.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Na otoku Pagu ovce stoljećima uzgajaju na stari tradicijski način: cjelodnevnim i cjelogodišnjim boravkom ovaca na mediteranskim pašnjacima, a u tehnologiji hrandibe mlijeko je njihov jedini obrok kako je navedeno u specifikaciji proizvoda Udruge uzgajivača paške ovce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:51