"Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Korčulansko maslinovo ulje prilikom stavljanja na tržište mora imati strogo definirana fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva.
Osnovna sirovina za proizvodnju tog ulja su plodovi maslina autohtonih sorti Lastovke koja je najuljevitija sorta i Drobnice koja je najstarija autohtona sorta masline otoka Korčule. Postotak plodova pojedinačno ili u kombinaciji treba biti u najmanjem udjelu od 80%, a područje cijelog otoka namjenjeno je za proizvodnju Korčulanskog maslinovog ulja kako je vidljivo iz specifikacije proizvoda Udruge maslinara Vele Luke.
"Paška janjetina” svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Za proizvodnju Paške janjetine janjad ne smije biti starija od 45 dana (računajući od datuma janjenja do datuma klanja). Također, na tržište se plasira isključivo svježa, meso se konzumira isključivo termički obrađeno. Također, u pašku janjetinu ubraja se samo janjad koja je obitavala na području otoka Paga.
Na otoku Pagu ovce stoljećima uzgajaju na stari tradicijski način: cjelodnevnim i cjelogodišnjim boravkom ovaca na mediteranskim pašnjacima, a u tehnologiji hrandibe mlijeko je njihov jedini obrok kako je navedeno u specifikaciji proizvoda Udruge uzgajivača paške ovce.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....