DOBRA HRANA ZA STOLOM

KURKUMA: Zaboravljeni začin koji miriše na Indiju i čuva zdravlje!

 Getty Images/iStockphoto
Nepravedno zanemareni začin koji liječi!

Kurkuma je odavno dokazala svoju ljekovitost, ali manje je poznato da organizam nije u stanju sasvim apsorbirati hranjive tvari kojima obiluje. Nutricionisti zato savjetuju da se miješa sa crnim paprom kako bi se njena vrijednost u potpunosti iskoristila.

Ground turmeric on a silver spoon
Getty Images/iStockphoto

Povijest kurkume

Vjeruje se kako je potekla iz Indije, prije 5000 godina, a dugo se koristi u kuhinji i u medicinske svrhe, kao i u tekstilnoj industriji za bojanje. Kurkuma je korijen biljke koja se naziva curcuma longa. Meso korijena je intenzivne narančaste boje koja postaje žuta kada se osuši. Radi se o začinu koji se nalazi u gotovo svakom indijskom jelu, ali chefovi upozoravaju kako ju je potrebno koristiti u ograničenim količinama.

S?o Jo?o plantation / ro?a S?o Jo?o, Cau? district, S?o Tom? and Pr?cipe / STP: fresh turmeric root - Curcuma longa rhizomes - the plantation showcases local produce for sale to visitors / ra?zes de a?afr?o-da-terra / c?rcuma / turm?rico / gengibre amarelo - photo by M.Torres
Getty Images/iStockphoto

Kurkuma je zapravo potomak Ayuverde, tradicionalnog indijskog lijeka. Poznata je po svojim zdravim svojstvima za koje je zaslužan kurkumin koji je također odgovoran i za jarku narančastu boju. Otkrio ju je Marco Polo na svom putovanju u Kinu 1280. godine, a tada je bila poznata kao šafran za siromašne.

the turmeric powder in spoon and roots on wooden plate
Getty Images/iStockphoto

Korištenje u kuhinji

U Indiji se kurkuma uvijek dodaje na samom početku kuhanja i sotira se s ostalim začinima kao što su češnjak i đumbir. To omogućava otpuštanje kurkumina, koji otapa masnoće. Još jedan popularan način korištenja kurkume je u izradi zlatnog mlijeka. Zlatno mlijeko se radi tako da se u mlijeku na laganoj vatri krčkaju kurkuma, med i par zrnaca crnog papra.

Healthy drink made from turmeric roots, exotic spices with milk and honey
Getty Images/iStockphoto

Iako ju tradicionalno možemo pronaći u indijskim curryjima, vjerovali ili ne, kurkuma se koristi i pri izradi sireva, kokica… Vole ju i u Iranu i Maroku. U Iranu se tradicionalno miješa s crnim paprom, cimetom i kardamomom kako bi se dobila mješavina začina poznata pod nazivom advieh. Marokanci ju miješaju sa šafranom i dodaju u juhu koja je poznata pod nazivom harira.

Spicy Red Curry Soup with Shrimp and Naan Bread -Photographed on Hasselblad H1-22mb Camera
Getty Images

Tražite recepte?

Napitak od citrusa i kurkume

Zagreb, 28027.
Nastasja Petric napravila je zdrava jela s
Berislava Picek / Hanza Media

Palačinke s kurkumom punjene špinatom i mozzarellom

Red tomato pancakes with cheese, eggs, greens, spinach, arugula, parsley, Russian carnival Shrove
Getty Images/iStockphoto

Krekeri s lanom, kurkumom i origanom

Zagreb, 220916.
Domace grickalice pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Juha od crvene leće s kurkumom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:16