snima: Berislava Picek
Šetali smo i držali se za ruke. Počeo je šibati hladan vjetar, ali uvijek smo uživali raditi ono što drugima ne bi bilo niti u primisli. Otišli smo na sladoled iako se temperatura opasno približavala ništici. Poglede smo uperili u sladolede i dahom zamaglili staklo koje nas je dijelilo od njih.
Čekaj, čekaj! Što je ovo! Sladoled od kruha, buče i sira? Mjesto radnje: Slatka tvornica Medenko. Nismo šetali, nije šibao hladan vjetar i nismo se držali za ruke, ali smo imali potpuno ozarena lica kad smo u ruke dobili te ledene poslastice.
Vjerujte, niste jeli ništa slično. Oduševljenje koje se jedino može mjeriti djetinjim osmjehom od uha do uha prolomilo se malom samoborskom slastičarnicom. Putovanja otvaraju vidike, a isto se dogodilo i Ivani Baković. Kažu da ništa u životu nije slučajno, a njoj je definitivno trebalo iskustvo zaljubljivanja u pravi sladoled.
Zbog te zaljubljenosti mi smo privilegirani potežu iz Siska, Zaprešića, Zagreba i Rijeke. Nakon jesenske palete okusa, punom parom bacaju se na sladolede od đumbira, suhih smokvi, borovih iglica i brusnica, ledenog panetonea, sorbeta od kuhanog vina ili domaćih arancina. Sve što vidite njihovih je ruku djelo. Možete složiti i vlastitu sladolednu kombinaciju s domaćim preljevima i dodacima. Koriste mahune vanilije s Madagaskara, belgijsku čokoladu sa 70-postotnim udjelom kakaa i bademe koje sami melju.
Sladoled smatraju ledenom eksplozijom okusa, a ne osvježenjem. On je bogat, kremast i zamaman, stoga žele da ljudi uživaju u njemu tijekom cijele godine. Što vam mi predlažemo? Potegnite do Samobora, otiđite do Medenka, naručite sladoled od sira koji odlično ide uz čašu crnog vina pa s pristojne udaljenosti promatrajte koji vjetar koji šiba ulicama i rumeni obraze s početka priče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....