U tom je trenutku, naime, prva prilika da najšira moguća komisija vinskog biznisa sastavljena od svih zainteresiranih ugostitelja, vinskih novinara i trgovaca, procijeni kakav je pravi potencijal prošlogodišnje berbe. Koje su se sorte pokazale obećavajućim, koje su se regije pokazale pouzdanim, koji su vinari opravdali svoj status, a koji nisu.
Informacije
Do ovog trenutka sve pristigle informacije o vinima koja pristižu na tržište svode se samo na propagandu sa strane vinara, a iskreno, teško je očekivati samokritiku od nekog tko ti želi prodati svoj proizvod. Na En Primeuru, tržište je pronašlo neke nove nade ili potvrdilo status starih favorita, uvjerilo se u kvalitetu aktualnog godišta i sada može pristupiti planiranju vinskih karti restorana ili ponude u trgovinama i vinotekama. Manifestacija naziva En Primeur, ili naški premijera, prvo kušanje, pokrenuta je od strane Vinistre prije šest godina, a podržana je od Udruženja vinarstva pri HGK.
Nakon dvije godine Istri su se pridružile i druge domaće regije, prvo predvođene Slavoncima okupljenima u udruzi Graševina Croatica, koje su potom slijedili vinari Bregovite Hrvatske i Dalmacije. Kako je manifestacija rapidno rasla, došlo je u konačnici do razdvajanja na dva dijela, jedan u hotelu Esplanade održan 13. veljače gdje su se predstavila vina Istre i Kvarnera, a drugi u hotelu Westin održan 16. veljače gdje su se predstavila vina Slavonije i Podunavlja, Bregovite Hrvatske te Dalmacije.
Kvaliteta
Obje su degustacije, ona istarska i ona ostatka Hrvatske, pokazale zavidnu razinu kvalitete lanjske berbe. Godišta za koje zapravo nismo bili sigurni što očekivati. Prethodilo mu je 2015. godište koje je bilo dočekano s velikom pompom i još većim očekivanjima, slavljeno kao berba stoljeća, na što je vjerojatno imalo utjecaj što je pristiglo nakon užasno frustrirajućeg 2014. godišta, koje se kvalitetom pokazalo više nego mizerno. Međutim, 2016. nije nimalo inferiorna 2015. Možemo zaključiti da se često pokazala i uravnoteženija s najmanje jednakim potencijalom razvoja.
U Istri je dala sjajna crna vina i aromama bogatije malvazije, u Slavoniji graševine bolje nego u 2015., u Dalmaciji kvalitetnije plavce nego u 2015., a podjednako dobre pošipe i druge bijele sorte. U Bregovitoj Hrvatskoj bolje rezultate nego ikad. Škrlet je potencijalni novi hit, sauvignoni su mirisni, živi i atraktivni, pinoti crni intenzivni i elegantni, a muškati mirisni. Interes stručne publike je za nijansu bio veći za događanje u Westinu od onog u Esplanadi. Istru i Kvarner je obišlo oko 600 posjetitelja, dok je Slavonce, Bregovitu Hrvatsku i Dalmaciju obišlo oko 700 zainteresiranih. Među posjetiteljima su uglavnom dominirali ugostitelji i sommelieri.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....