U nastavku pročitajte koji su to:
''Gulilica'' za sir
Na nju ste vjerojatno nabasali vrlo često u dućanima. Glavna svrha joj je rezanje delikatno tankih ploškica tvrdih sireva kao što je, na primjer, ementaler i švicarski sir. Vrlo često se koristi i za rezanje ne pretvrdog parmezana kako bi se dobili tanki listići.
Lopatica za rezanje sira
Lopatica za rezanje sira je namijenjena za rezanje odlučnih komada kod polutvrdih sireva koji se lako mrve i raspadaju kada ih pokušamo izrezati. Savršena je za rezanje sireva s plemenitom plijesni.
Nož za ''kopanje'' sireva
Talijanski naziv za ovaj nož je ''cuore'' što znači srce. Koristi se za rezanje jako tvrdih sireva kao što su parmezan, pecorino, Grana Padano. Oštar vrh koristi se kako bi se doslovno prokopali, odvojili dijelovi sira na dasku.
Mali mesarski nož za sir
Dizajniran je za rezanje tvrdih sireva kao što su tvrdi cheddar i švicarski sir. Pomoću njega možete odrezati odlučne listiće ili kockice sira. Također, on je dizajniran na način da ga možete primiti i izrezati sir bez da vam zglobovi dodiruju dasku.
Nož za meke sireve
Ovo je vjerojatno najpopularniji nož za rezanje sira. Savršen je za mekane i polumekane sireve poput havardija. Rupice u sredini noža omogućuju da se meki sirevi na lijepe za nož i da ih nakon rezanja možete lako odvojiti. Također, on vrlo često ima vrh sa dva zupca pomoću kojega lako možete ubosti sir.
''Mazalica'' za jako meke sireve
Mazalice su savršene za izrazito mekane sireve popur briea, camamberta. Njime odrežemo komad sira i namažemo ga na komad kruha! Božanstveno!
Još par savjeta koje biste trebali znati ukoliko se nađete na zabavi sa sirom:
Ako u javnosti jedete izrazito mekane sireve poput briea i camamberta, vrlo je nepristojno posegnuti samo za sredinom sira, a koru ostaviti. Pristojnim se smatra nožem odrezati komad sira, staviti ga na svoj tanjur i tamo se riješiti kore ako ju ne planirate pojesti.
Nikada nemojte koristiti isti nož za rezanje dva različita sira!
Nikako nemojte odrezati ''nos'' trokuta sira, dakle vrh! Smatra se pristojnim rezati velike komade sira uzduž trokuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....