![pizzeria_ves1-021007](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/31/11/pizzeria_ves1-021007.jpg)
Iako su u pripremi prave pizze potrebne puno više temperature od 250°C, puno ljudi voli kućnu izradu u koju se često i sami upuštaju s više ili manje uspjeha. Ipak, kako bi vam pizza i kod kuće ispala dobro donosimo recept koji će biti dovoljan za šest osoba:
- 1 kg brašna tipa 0 (dovoljno je pogledati na deklaraciji koje su vrijednosti proteina i koje moraju biti između 9 i 12)
- 650 ml hladne vode
- 25 g morske soli
- 50 g svježeg pivskog kvasca
*u nekim recepturama se može dodati 1 žlica maslinova ulja
Važno je kad mijesite tijesto da ulazi čim više kisika i da ga ne premijesite jer tada može biti žilavo. Tijesto je dobro ako vam se komadić koji ste uzeli među prste vrati u početno stanje (plastično opisujući riječima, ali morate vidjeti pod prstima također da vam se ništa ne lijepi)
![woman kneads raw dough by hand on the kitchen near window](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/14/18/iStock_87111593_LARGE.jpg)
Dakle, cijeli proces započinje tako što brašno pomiješano sa soli (dobro promiješajte jer kvasac "ne voli sol" i ako nije dobro promiješano kvasac se neće ravnomjerno rasporediti. Stavite brašno u posudu pa ćete unutra dodavati sastojke.
*Možemo (ali nije obavezno) dodati i 10 do 15 grama šećera koji će doprinijeti karamelizaciji tijesta dok se bude peklo u pećnici.
Kvasac otopite u malo vode pritom pazeći da se sve dobro izmiješa.
![Kneading yeast dough](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/14/18/iStock_89066951_XLARGE.jpg)
Zatim, ostatak vode dodajte u brašno, a potom umiješajte i kvasac miješate dok možete, a zatim premijestite tijesto na ravno plohu i mijesite nakon kojih pet minuta. Jednom rukom držeći kraj tijesta dok ga drugom rukom mijesite.
![Baker's hands baking dough on wooden table](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/14/18/iStock_34512274_XLARGE.jpg)
Kad ste dobili glatko i meko tijesto pustite ga da se odmori i prekrijte ga vlažnom krpom na desetak minuta.
Nakon odmora prepolovimo tijestu i oblikujemo ga u male loptice ali na način kao da ga želimo "ušuškati", zatim ga kružnim pokretima još dodatno oblikujemo i pustimo da se odmori pola sata.
![Kneading yeast dough](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/14/18/iStock_88272441_XLARGE.jpg)
Pobrašnite površinu, utisnete šaku u tijesto kako bi se dobila forma pizze, a zatim prstima morate "tjerati" zrak u rubove koji moraju biti prozračni i imati takozvane "zračne mjehure".
![Woman hands kneading dough on the table](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/14/18/iStock_89268469_XLARGE.jpg)
Nakon oblikovanja tijesta, možete premazati tijesto žlicom maslinova ulja, prelijte tijesto salsom od rajčice (pobrinite se da je što bolje kvalitete) i nemojte pretrpati pizzu, stavite omiljene sastojke i pezite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C desetak minuta.
Da biste još jednom utvrdili postupak izrade možete pogledati i video isječak u nastavku:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....