Slatko buđenje: Tart sa smokvama

Rajsko voće sa hrskavim korama

Ako ste ljubitelj smokava, ne tražite dalje! Upravo čitate najbolji recept za tart od smokava. Svježe smokve sa hrskavim korama za savijače kažu dobro jutro kao nijedan tart do sada!

Potrebno vam je:

  • 4 tanke kore za savijače
  • 120 g maslaca
  • 10-ak smokava (narezanih na četvrtine)
  • 3 čajne žlice pšeničnoga griza
  • pola čajne žlice sjemenki komorača, narezanih
  • korica jednog limuna, fino ribana
  • 60 g smeđeg šećera (muscovado)
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 čajne žlice brašna
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Kore nepravilno prepolovite. Otopite maslac. Pripremite okrugli kalup nižeg obruba za pečenje. Svaki komad kore dobro premažite maslacem i slažite dijametralno u kalupu. Rubovi kora moraju viriti van. Na kore složite četvrtine smokava. U drugoj zdjeli pomiješajte vrhnje, jaja, žumanjke, griz, brašno, limunovu koricu, sjeme komorača i smeđi šećer te smjesu prelijte po smokvama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, tako da kalup stavite na donju rešetku u pećnici. Nakon 20 minuta temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 15-20 minuta dok korica ne poprimi zlatno smeđu boju. Tart ostavite da se ohladi, zatim ga pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 11:19