Pekli i pripremali: Ozana Bubanj, Sunčana Barušić i Marko Miščević
Torta s pistacijama
200 g maslaca sobne temperature 2 žlice maslinova ulja 100 g neslanih pistacija (+ žlica za ukrašavanje) 50 g bademova brašna 250 g šećera 200 g brašna 1/2 žličice soli 2,5 žličice praška za pecivo 150 g jogurta 5 jaja 1/2 žlice ekstrakta vanilije |
Za preljev:
200 g lemon curda (vidi recept niže) 350 g mascarponea fino ribana korica i sok jednog limuna 75 g šećera u prahu |
Dva oblika za pečenje torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu uključite na 180 °C. U posudici na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte ulje, maknite s vatre i ohladite. U multipraktiku fino sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke. Napravite udubinu, dodajte masnoću, jogurt, jaja i aromu vanilije te dobro promiješajte. Smjesom podjednako ispunite oba kalupa i pecite ih 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Je li pečeno provjerite čačkalicom. Hladite u kalupima 10 minuta, a potom premjestite na rešetku. U međuvremenu pomiješajte lemon curd i mascapone. Polovicu soka od limuna pomiješajte sa 25 g šećera u prahu i miješajte na slabom plamenu. Stavite sa strane. Dok su još mlaka, tijesta premažite s malo limunova soka. Pustite ih da se ohlade do kraja, a potom ih prerežite. Stavite jedan na poslužavnik, premažite nadjevom, stavite tijesto i tako do kraja. Pomiješajte ostatak šećera u prahu i soka limuna da biste dobili preljev, prelijte tortu i ukrasite ostatkom pistacija.
Cupcakes
4 jaja 240 g šećera 1 vanilin šećer 100 ml ulja 150 ml mlijeka 250 g glatkog brašna prstohvat soli 1 vrećica praška za pecivo |
Za kremu:
500 ml mlijeka 1 žlica ekstrakta vanilije 100 g šećera 4 žumanjka 50 g škrobnog brašna korica jednog limuna |
Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml, a ostalo stavite u zdjelu i zagrijte do vrenja. Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke, koricu limuna i ekstrakt vanilije s ostatkom mlijeka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada mlijeko zavri, dio ulijte u smjesu od jaja i miješajte mikserom, a zatim tu smjesu prebacite u lonac s vrelim mlijekom još jednom miješajući mikserom. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete gustoću pudinga. Vruću kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladite.
Kolač s limunom
Za tijesto:
210 g maslaca sobne temperature 190 g šećera 1 vrećica vanilin šećera 225 ml kokosova mlijeka sok i kora 2 limuna 210 g brašna 2 žličice praška za pecivo 125 g kukuruzne krupice 75 g kokosova brašna |
Za glazuru:
110 g šećera u prahu žličica limunova soka 2 žlice kokosova mlijeka |
Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Dugački kalup namažite rastopljenim maslacem pa posipajte oštrim brašnom. Samo na dno stavite papir za pečenje. Pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi pomiješajte mokre, ali kokosovo mlijeko prije istresite iz limenke pa dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tek potom izmjerite količinu i dodajte u zdjelu. Potom malo pomalo dodajte mokre sastojke u suhe. Smjesu ulijte u kalup i pecite otprilike sat vremena. Pustite da se ohladi iz kalupa, izvadite ga i prelijte glazurom.
Tart od limuna
5 jaja 150 šećera 100 ml limunova soka 150 ml slatkog vrhnja |
Za tijesto:
120 g maslaca sobne temperature 75 g šećera u prahu 3 žumanjka 250 g glatkog brašna |
Najprije napravite tijesto: na podlogu stavite brašno, udubite sredinu, dodajte 2 žumanjka, 2 žlice hladne vode, šećer i maslac natrgan na komadiće i brzo umijesite. Napravite kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Maslacem namastite kalup za tart promjera 24 cm. Posipajte ga s malo brašna, razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Stavite u zamrzivač na dvadesetak minuta. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto prekrijte suhim starim grahom pa ga pecite 15 - 20 minuta. Maknite grah pa vruće tijesto premažite razmućenim žumanjkom i vratite na nekoliko minuta u pećnicu (smanjite temperaturu na 150). U međuvremenu, dok se peče tijesto, pomiješajte sve sastojke za kremu, ulijte u pečeno tijesto, vratite u pećnicu i pecite 30 - 35 minuta. Ostavite da se do kraja ohladi i tek tada režite.
Lemon curd
125 ml limunova soka 2 žličice ribane limunove korice 125 g šećera 3 jaja 6 žlica maslaca |
Izmiksajte sok, koricu, šećer i jaja. Stavite kuhati na laganu vatru i dodajte maslac. Žustro miješajte dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići (oko 6 minuta). Premjestite smjesu u staklenku i pustite da se dobro ohladi, tako da površinu prekrijete plastičnom foljom (mora biti zalijepljena za površinu kreme). Kad se krema potpuno ohladi, maknite foliju i zatvorite staklenku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....