Snima: Berislava Picek
Nije moguće odrediti tko se i kada prvi dosjetio ideje pohanja namirnica. Srećom, moguće je izdvojiti najbolje zamisli. Kriterij je jednostavan: vrhunski postupci i recepti za paniranje pretvorili su se u omiljena jela. Potiču s raznih strana svijeta, no globalizacija ih je pretvorila u opće kulinarsko dobro… “Uz samo malo mašte i nekoliko bitnih pravila stvorite i sami svoje pohance, eksperimentirajte namirnicama kao i panadama, jer svi današnji pohanci upravo su nastali na takav način”, primjećuje Raul.
Dodaje kako je vrlo važan kriterij za odabir namirnica koje pohamo kratka termička obrada, dok meso protkano tetivama i žilavim tkivom nije pogodno za pohanje.
12 zapovijedi za neodoljive pohance
1. Nikad ne koristite stara ulja i masti za prženje jer će vaši pohanci imati neželjeni okus po samim masnoćama, a ne po vrsti namirnice i panade
2. Namirnice solite tik prije paniranja ili jače solite jaja kroz koja provlačite namirnicu za paniranje
3. Prije samog prženja uvijek provjeriti temperaturu ulja na način da ubacimo kockicu kruha u samo ulje, kruh bi se odmah trebao pržiti
4. Pržene pohance uvijek odložiti na ubrus kako bi se upio višak masnoće
5. Za prženje koristite uvijek posuđe s debelim dnom kako bi se, kad u ulje stavimo pohance, održala konstantna temperatura zagrijanog ulja
6. Uz pohance servirajte hladne dipove, umake, džemove te kriške limuna i limete
7. Za prženja koristite samo masnoće visokih temperaturnih svojstava
8. Kod serviranja pohanaca koji se jedu rukom uvijek servirati i vlažnu maramicu
9. Kod lupanja odrezaka koristite dvije folije, tako čete sačuvati sočnost i oblik samog odreska, a i kuhinja i vi sami ćete ostati čisti
10. Masnoće u kojima pržite koristite samo dva puta, kad izgore mijenjaju okus i boju vaših pohanaca
11. Odreske prilikom paniranja nikad ne utiskujte u panade već ih samo nježno provucite
12. Kod paniranja sireva zadnju panadu ponovite dva puta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....