Sommeliers Heaven

Vinarija Kozlović proglašena jednom od najljepših na svijetu!

 Berislava Picek / EPH
Vinski podrum obitelji Kozlović jedan je od 66 najboljih na svijetu koji su objavljeni u monografiji 'Sommeliers Heaven', a koju potpisuje Paolo Basso...

Vinari su posebni ljudi, ta neraskidiva veza između njih i prirode daje jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih proizvoda uopće. A da naši vinari znaju napraviti vrhunska vina već se zna, u svijetu ih vole i daju im razne nagrade i priznanja. Tu stoji tvrdnja da se će se o dobrom proizvodu uvijek pričati i da će se ta priča daleko čuti.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

A priča se i sada, i to naveliko jer, naime, u knjizi "Sommeliers Heaven", čiji je autor jedan od najboljih sommeliera svijeta Paolo Basso, pojavljuje se ime istarske vinarske obitelji Kozlović. U knjizi je predstavljeno 66 najljepših vinskih podruma na svijetu, a Kozlovićev je jedini iz Hrvatske koji se našao u ovoj prestižnoj monografiji.

Velika zasluga tu ide arhitektu Željku Buriću i riječkoj dizajnerskoj kući Fabrika koji su ovu vinariju i vinski podrum doista pretvorili u fascinantno zdanje. Iako se radi o modernom objektu, on se savršeno uklopio u krajolik i tako prirodno "sjeo" u podnožje brežuljka na čijem je vrhu srednjovjekovni gradić Momjan. Ova vinarija ima zaista jedan od najljepših položaja i pogleda i kada se ovamo dođe u posjet, teško je kratko se zadržati i ne vratiti se.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

Vinarija je završena 2012. godine, a za javnost otvorena 2013. i nije se odvajala od starog dijela imanja, dapače, ona se na njega naslanja i s njime je povezana, čime je naglašena ta neodvojivost obitelji od vina s kojim žive već četiri generacije. - Željeli smo da zdanje bude moderno. Nismo htjeli kopirati staro iako od starina i tradicije ne bježimo, htjeli smo cijelom konceptu dati novi duh. Nismo htjeli ni da bude presterilno i Željko je to sjajno izveo.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

Ovo je zadovoljstvo koje pripisujemo svojem životnom ostvarenju i iako je to naš posao, ovo nije samo biznis, u ovoj vinariji i podrumu ostvarene su sve naše želje i u njih smo dali sve svoje osjećaje - kaže Gianfranco Kozlović i nastavlja: Ovaj posao je vrlo "živ", tu nema stajanja i tapkanja u mjestu pa i onda kad si napravio dobar proizvod, ne prestaje se djelovati.''

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

''Postavljene standarde treba održati, a znanja i iskustvo treba neprestano koristiti na pravi način i stalno gurati samog sebe naprijed, svake godine treba biti barem za milimetar ispred, bolji i napredniji. Još jedna novost kod Kozlovića je njihov novi turističko-vinski program, odnosno devet programa, kao što je Back to the nature koji uključuje upoznavanje same regije, njezine povijesti, kulturnih znamenitosti, vinograda, vina i prirode općenito, a cijeli program se prolazi pješice.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

S pripremljenom mapom na kojoj su opisane sve točke koje se prolaze šetnja kreće od vinograda na položaju Santa Lucia, a završava u konobi Morgan poznatoj po lokalnim specijalitetima, pogotovo onima od divljači.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

Na cijelom putu naravno nitko ne ostaje gladan i žedan jer goste čekaju termoizolirane košarice s tri vina i užina od namirnica uzgojenih na lokalnim farmama. Može se, primjerice, odabrati i program Wine and dine koji se odvija u četiri restorana; San Rocco, Stari podrum, Morgan i Bevanda, a koji uključuje upoznavanje hrane i istraživanje kako se ona slaže s odabranim Kozlović vinima.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

A za one sklone avanturi tu je program u sklopu kojega se u odabranim istarskim hotelima u BMW kabrioletima možete uputiti u razgledavanje Istre, u što je naravno uključena i degustacija u vinariji Kozlović.

Buje, 010616.
Vinarija Kozlovic prezentirala je novi program tura za ljubitelje vina i vinskog turizma u organizaciji Irine Ban  i promociju monografije s najboljim vinarijama prema arhitektonskom rjesenju unutar koje je i vinarija Kozlovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / EPH

- Željeli smo da se ljudi povežu s regijom u koju dolaze, da iskuse i okuse sve simbole našeg kraja, a mi ih želimo uvesti i uživjeti u vinsku priču. Naš je zadatak taj doživljaj učiniti potpunim - kaže Antonela Kozlović. A da ova obitelj i njihov tim to mogu i znaju dokazuju već godinama jer osjećaji koje oni znaju prenijeti jednostavno ne blijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:58