Što se tiče riže, uzmite bolju kvalitetu riže Arborio ili carnoli rižu. Nemojte štedjeti na siru jer će tako biti posebno kremast. Svakako bi bilo poželjno da napravite i povrtni temeljac jer bez njega na žalost nema dobrog rižota. Što se tiče vrste buče izaberite hokaido ili muškatnu.
Sastojci:
600 g muškatne bundeve (ili hokaido bundeve) 120 g crvenog luka temeljac od povrća 250 g carnoli riže bijelo vino ili prosecco (1-2dcl) 100 g gorgonzole 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano |
Priprema
Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom – grana padana ili parmiggiano reggiano.