DANAS KUHAM

RECEPT DANA: Rižoto od buče i gorgonzole

Pravo jelo koje će vam izmamiti osmjeh na lice i nagovoriti vas da zaboravite rižoto s kozicama koji uvijek radite (bar na tren)
 Getty Images/iStockphoto

Što se tiče riže, uzmite bolju kvalitetu riže Arborio ili carnoli rižu. Nemojte štedjeti na siru jer će tako biti posebno kremast. Svakako bi bilo poželjno da napravite i povrtni temeljac jer bez njega na žalost nema dobrog rižota. Što se tiče vrste buče izaberite hokaido ili muškatnu.

Sastojci:

600 g muškatne bundeve (ili hokaido bundeve)
120 g crvenog luka
temeljac od povrća
250 g carnoli riže
bijelo vino ili prosecco (1-2dcl)
100 g gorgonzole
30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano

Carrot risotto in the plate on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Priprema

Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom – grana padana ili parmiggiano reggiano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 16:32