Umak od jogurta i kardamoma
150 g jogurta 4 g kardamoma sok od 1 limuna korica od 1 limuna 2 g soli 0,3 g papra |
Jogurt pomiješajte s mljevenim kardamomom, sokom i koricom limuna, soli i paprom. Dobro ga ohladite.
Umak od crnog vina i juneće koštane srži
2 dl crnog vina 20 g šećera 10 g maslaca 40 g koštane srži 0,2 g soli |
Na laganoj vatri u vinu rastopite šećer, maslac, koštanu srž i sol. Lagano krčkajte dok se tekućina ne smanji za pola. Poslužite ga toplog.
Umak od naranče i konjaka
20 g smeđeg šećera 1 dl konjaka korica od 1 naranče sok od 1 naranče 1 g soli 0,3 g papra |
U konjaku rastopite smeđi šećer na laganoj vatri. Dodajte sok i koricu naranče. Posolite i popaprite. Krčkajte dok se tekućina ne smanji za pola.
Umak od ananasa i crvenog papra
1 konzerva ananasa (sok i voće) 50 g maslaca 50 g šećera 3 g crvenog papra |
Ananas iz konzerve nasjeckajte na sitno. Sačuvajte sok od ananasa. U soku od ananasa na laganoj vatri rastopite maslac, šećer i papar. Neka se šećer u potpunosti otopi i neka se tekućina poprilično smanji. Zatim dodajte komadiće nasjeckanog ananasa i pustite da se krčka još kojih 10 minuta.
Umak od borovnica
1 dl Aceto balsamica 10 g meda 40 g borovnica 10 g džema od borovnica 0,3 g pimenta 1 dl demi glas umaka 2 g soli 0,3 g papra |
Aceto Balsamico pomiješajte s medom, borovnicama, džemom od borovnica, pimentom, soli i paprom. Lagano krčkajte na slaboj vatri. Kada se umak lagano zgusne, gotov je!
Tzatziki umak
1 krastavac 40 g češnjaka 150 g grčkog jogurta 5 g kopra 40 g maslinova ulja 3 g soli 0,5 g bijelog papra |
Krastavac naribajte. Dodajte mu protisnuti češnjak, grčki jogurt, kopar, maslinovo ulje, sol i bijeli papar. Sve dobro pomiješajte i ohladite.
Svidjeli su vam se recepti, pročitajte još:
Pet umaka koje morate znati pripremiti
Vrhunski umaci za vaš nedjeljni ručak