DOBRA HRANA NA KORČULI

BESPLATNA HRANA IZ PLIĆAKA: Rižoto od priljepaka

 Tom Dubravec / Hanza Media
Put pod noge!

Trebat će vam:

4 šake priljepaka
1 šalica riže za rižoto – arborio, carneroli, vialone nano
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
60 g maslaca
50 g paškog sira ili pecorina
sol, papar
100 ml crnog vina

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Korcula, 010817.
Hrana iz plicaka.
Zoran Simunic Sime  i Maja Krsinic prikupili su morske plodove iz plicaka kod Lumbarde i pripremili razna jela.  Na fotografiji:
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Priprema:

Na malo maslinova ulja kratko popržite priljepke te dolijte oko 4000 ml vode i kuhajte oko 40 minuta na lagano, odnosno dok ne omekšaju. Procijedite i sačuvajte tekućinu. Na tavici otopite pola maslinova ulja i pola maslaca te stavite rižu dok se ne zaprži, odnosno postane staklasta. Zatim podlijte vinom i kuhajte dok se vino potpuno ne reducira. Podlijevajte lagano s temeljcem od priljepaka, kutlaču po kutlaču kako riža upija tekućinu sve dok riža ne postane al dente (oko 15 minuta), maknite s vatre, dodajte maslac i naribani sir. Promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Rasporedite na tanjure te začinite s uljem i malo papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 21:44